Current Affairs Quiz – August 25 & 26

Current Affairs Quiz – August 25 & 26

1. Who has been appointed as DRDO Chairman?
a) Visvesh Kumar
b) G Satheesh Reddy
c) Vaibhav Moorthy S
d) Aravind Manimaran

Click here to View Answer
Answer b) G Satheesh Reddy. The government has appointed scientist G Satheesh Reddy as the Chairman of the Defence Research Development Organisation (DRDO), three months after S Christopher completed his term in May this year.

2. Which bank has ranked as best state-run bank for digital transactions?
a) Tamilnadu Mercandile Bank
b) Punjab National Bank
c) HDFC
d) Syndicate Bank

Click here to View Answer
Answer b) Punjab National Bank. Punjab National Bank (PNB) said that a Department of Financial Services report has ranked it as the best state-owned bank in terms of digital transactions. “The bank is fully committed to ‘Digital India’ initiative

3. Who has  honoured with Asia Game Changer of the 2018 award?
a) Mukesh Ambani
b) PV Sindhu
c) Kiran Bedi
d) Indra Nooyi

Click here to View Answer
Answer d) Indra Nooyi. PepsiCo’s India-born Chairman and CEO Indra Nooyi will be honoured with the 2018 Asia Game Changer of the Year award by global cultural organisation Asia Society. Nooyi has been selected in “recognition of her pioneering business achievements

4. Which country has become the world’s first country to provide free sanitary products to all students?
a) England
b) Ireland
c) Scotland
d) Wales

Click here to View Answer
Answer c) Scotland. Scotland has become the world’s first country to provide free sanitary products to all students in a bid to tackle “period poverty”.

5. World Sanskrit Day is observed on__________.
a) August 23
b) August 24
c) August 25
d) August 26

Click here to View Answer
Answer d) August 26. The World Sanskrit Day, also known as Sanskrit Diwas, is being celebrated on August 26. The Day is aimed at promoting and reviving the ancient Indian language of Sanskrit.

6. International Water Colour Festival in ________.
a) Ranchi
b) Patna
c) Jamshedpur
d) Dhanbad

Click here to View Answer
Answer a) Ranchi. Five-day long ‘International water colour festival’ is held in Ranchi at Audrey House, to promote the rich art and culture of Jharkhand.

7. Jhulan Goswami announced her retirement, is associated with__________.
a) Cricket
b) Kabbadi
c) Hockey
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Cricket. Goswami is currently the leading wicket-taker in the women’s ODI format and also the first woman to pick up 200 ODI wickets. She played 68 T20 Internationals and took 56 wickets at an economy rate of 5.45.

8. ICOMOS in this ‘M’ represents_________.
a) Multi
b) Movement
c) Monuments
d) Memorable

Click here to View Answer
Answer c) Monuments. The International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), a global monument conservation body, has launched an initiative to assess the damage to the rich cultural and built heritage in flood-devastated Kerala and set up an emergency response platform.

9. Sea Prayer book has been written by________.
a) Marc Forster
b) Khaled Hosseinis
c) Keigo Higashino
d) Yann Martel

Click here to View Answer
Answer b) Khaled Hosseinis. Sea Prayer”, the new book of writer Khaled Hosseini will be released on 30th August 2018. Khaled Hosseini is an Afghan-born American novelist. He has written books like “The Kite Runner”, “A Thousand Splendid Suns” and “And the Mountains Echoed”.

10. Tejinderpal Singh won India’s 1st ___________ gold at Asiad 2018.
a) Swimming
b) Athletics
c) Wrestling
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer b) Athletics. Tejinderpal Singh won India’s first Athletics medal at the Asian Games 2018 in the form of his Shot Put gold. The 23-year-old threw 20.75 metres in his fifth attempt to take the first spot in the final of the event. Tejinderpal’s gold-winning attempt was an Asian Games record and a national record.

Leave a Comment