Current Affairs Quiz – August 25 2020

Current Affairs Quiz – August 25 2020

1. International Conference on Climate Change and its Impact on Himalayan Region to be held in ___________.
a) Spain
b) Geneva
c) India
d) Nepal

Click here to View Answer
Answer c) India. The Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES), Nainital is to conduct an International Conference on Climate Change and its Impact on Himalayan Region.

2. Government of Maharashtra and Asian Infrastructure Investment Bank signed loan agreement of ____________ USD to improve service quality, safety and network capacity of suburban railway system.
a) 100 million
b) 200 million
c) 400 million
d) 500 million

Click here to View Answer
Answer d) 500 million. The project is to increase network capacity in the region. This in turn will also help to reduce fatal accidents of commuters. Among the primary beneficiaries of the project, 22% will be female passengers.

3. Which company has bagged “Swachhta Hi Seva award” ?
a) Coal India
b) NLC India limited
c) NTPC limited
d) National mineral development

Click here to View Answer
Answer b) NLC India limited. The Government of India Navratna, NLC India Limited (NLCIL) has bagged the award for making an extremely valuable contribution in the implementation of the “Swachhta Hi Seva Programme”.

4. “Super App” has launched by____________.
a) Tata group
b) Reliance
c) Army
d) Railways

Click here to View Answer
Answer a) Tata group. The app will put the conglomerate in competition with giants of the region like Reliance Industries and global titans like Amazon.

5. Gaofen-9 series Earth observation satellite belongs to_____________.
a) Russia
b) China
c) Japan
d) South Korea

Click here to View Answer
Answer b) China. The satellite, sent into orbit by a Long March-2D carrier rocket, is an optical remote-sensing satellite with a resolution up to the sub-meter level.

6. India along with which nation conducted the first meeting of their National Coordination Committee on August 24?
a) Israel
b) Afghanistan
c) Russia
d) Uzbekistan

Click here to View Answer
Answer d) Uzbekistan. The committee has been set up to monitor the implementation of the mutually agreed projects between India and Uzbekistan.

7. Sileru river is situated at____________.
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Meghalaya

Click here to View Answer
Answer c) Odisha. A team of researchers from Andhra University sighted a rare fish called “Mahseer” in the Sileru river. The fish is listed as Endangered in IUCN (International Union for Conservation of Nature) list.

8. The Indian government has signed a loan agreement worth USD 500 million with AIIB for a transport project in which city?
a) Mumbai
b) Delhi
c) Bengaluru
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. The Indian Government, Maharashtra government and Mumbai Railway Vikas Corporation has signed a loan agreement of USD 500 million with the Asian Infrastructure Investment bank (AIIB) for Mumbai Urban Transport Project-III.

Leave a Comment