Current Affairs Quiz – August 25 2019

Current Affairs Quiz – August 25 2019

1. Who became the first ever Indian badminton player to win gold medal at the BWF World Championships?
a) Parupalli Kashyap
b) PV Sindhu
c) Saina Nehwal
d) Deepika Chander

Click here to View Answer
Answer b) PV Sindhu. World number five PV Sindhu became the first ever Indian badminton player to win gold medal at the BWF World Championships.

2. Durand Cup is associated with____________.
a) Kabbadi
b) Cricket
c) Volley Ball
d) Foot Ball

Click here to View Answer
Answer d) Foot Ball.

3. Who won Durand Cup 2019?
a) Gokulam Kerala
b) Chennai Blasters
c) Punjabi Builders
d) Mohun Bagan

Click here to View Answer
Answer a) Gokulam Kerala. Gokulam Kerala FC won Durand Cup 2019 football tournament by beating Mohun Bagan in final held at Salt Lake Stadium in Kolkata.

4. According to NITI Aayog, Which state has topped in Composite Water Management Index 2019?
a) Maharastra
b) Punjab
c) Arunachal Pradesh
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat. Gujarat topped in 2017-18 in the Composite Water Management Index (CWMI 2.0) report released by NITI Aayog.

5. Renovated National Food Laboratory inaugurated at _____________.
a) Pune
b) Sikkim
c) Ghaziabad
d) Indore

Click here to View Answer
Answer c) Ghaziabad. Union Health Minister Harsh Vardhan inaugurated regulator Food Safety and Standard Authority of India’s (FSSAI) National Food Laboratory (NFL) in Ghaziabad, Uttar Pradesh.

6. According to HRD Ministry officials, Which state have the fewest teachers per student with a pupil-teacher ratio (PTR)?
a) Sikkim
b) Tamil Nadu
c) Bihar
d) Himachal Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Bihar. Schools in Bihar have the fewest teachers per student with a pupil-teacher ratio (PTR) of 38, followed by Delhi at 35, according to HRD Ministry officials.

7. According to HRD Ministry officials, Which state have the best teachers per student with a pupil-teacher ratio (PTR)?
a) Sikkim
b) Kerala
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer a) Sikkim. According to The Right to Education Act, 2009, at primary level, the PTR norm is 30:1 and at the upper primary level it’s 35:1. Sikkim has the best student-teacher ratio at four, officials added.

8. Which country conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ to PM Modi?
a) Lithunia
b) Bahrain
c) Saudi Arabia
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer b) Bahrain. PM Narendra Modi was conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ by the King of Bahrain.

9. According to Forbes, Which actress has been named the world’s highest-paid actress with earnings of $56 million (₹400 crore earnings) from June 1, 2018-June 1, 2019?
a) Rithu Andrew
b) Scarlett Johansson
c) Sofia Vergara
d) Reese Witherspoon

Click here to View Answer
Answer b) Scarlett Johansson . Hollywood actress Scarlett Johansson has been named the world’s highest-paid actress with earnings of $56 million (₹400 crore earnings) from June 1, 2018-June 1, 2019.

10. Komalika Bari won gold at spain, is associated with_____________.
a) Swimming
b) Boxing
c) Wrestling
d) Archery

Click here to View Answer
Answer d) Archery. India’s Komalika Bari became recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.

11. Union Bank of India headquarter is situated in_____________.
a) Mumbai
b) Kolkata
c) New Delhi
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer a) Mumbai. State-run Union Bank became the latest state-run bank to offer repo-linked home and auto loans. Already State Bank and seven other state-run banks have announced that their new loans and deposits will be priced to the repo-rate.

Leave a Comment