Current Affairs Quiz – August 24 2019

Current Affairs Quiz – August 24 2019

1. Amazon inaugurates its worlds largest campus in _______________.
a) Bangalore
b) Canada
c) Hyderabad
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. E-commerce company Amazon inaugurated its single-largest campus in the world in Hyderabad, Telangana. There are 62,000 employees in India, this campus alone can accommodate more than 15,000 employees.

2. Sabka Vishwas-Legacy Dispute Resolution Scheme is associated with_______________.
a) Agriculture
b) Tax
c) Education
d) Water

Click here to View Answer
Answer b) Tax. It is expected that the Scheme will be availed by a large number of taxpayers to close their pending disputes that are related to legacy Service Tax and Centre.

3. According to Prime Global Cities Index of London based consultancy Knight Frank, Delhi secured _________th fastest growing market globally.
a) 5
b) 7
c) 8
d) 10

Click here to View Answer
Answer d) 10. Prime Global Cities Index of London based consultancy Knight Frank ranked Delhi as the 10th fastest growing prime market globally.

4. Project SURE: Sustainable fashion project launched by______________.
a) Smriti Irani
b) PM Modi
c) Arjun Munda
d) Yathri Devi

Click here to View Answer
Answer a) Smriti Irani. Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani launched Project SURE, a move towards sustainable fashion at Lakmé Fashion Winter/Festive.

5. Project SURE: Sustainable fashion project launched in ____________.
a) Delhi
b) Mumbai
c) Pune
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer b) Mumbai. Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani launched Project SURE, a move towards sustainable fashion at Lakmé Fashion Winter/Festive 2019 held in Mumbai, Maharashtra.

6. 1st World Youth Conference on Kindness held in_______________.
a) Kolkata
b) Chennai
c) Hyderabad
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The first World Youth Conference for Kindness was recently held in New Delhi. It was inaugurated by President Ram Nath Kovind.

7. 24th Meeting of Western Zonal Council held in ______________.
a) Thrissur
b) Gandhi Nagar
c) Panaji
d) Puri

Click here to View Answer
Answer c) Panaji. The 24th Meeting of Western Zonal Council held was held in Panaji, capital of Goa. It was chaired by Union Home Minister Amit Shah.

8. Arun Jaitley is passed away at 66, is associated with___________.
a) Lawyer
b) Politician
c) Actor
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. BJP stalwart and former finance minister Arun Jaitley died at AIIMS. He was 66. In a brief statement, the hospital said Jaitley died at 12.07 pm.

9. UAE confers highest civilian award __________ on PM Modi.
a) Order of Zayed
b) Order of Khan
c) Zoya Meritime Award
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Order of Zayed. The UAE conferred its highest civilian award ‘Order of Zayed’ on PM Narendra Modi. PM Modi interacted with the NRI business community in UAE at a Business Roundtable in Abu Dhabi and urged them to look at the business opportunities available in India.

10. AIIB in this “A” represents__________.
a) Asian
b) African
c) Australia
d) All

Click here to View Answer
Answer a) Asian. Serbia officially became a non-regional member of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), the country’s ministry of finance confirmed in a press release.

11. Who will be the first Indian Climate Activist To Participate In First UN Youth Climate Summit?
a) Sanjith Sekar
b) Vishnu PR
c) Manvir Rao
d) Rabeek Aslam

Click here to View Answer
Answer b) VIshnu PR. Vishnu P R, from Thiruvananthapuram, Kerala, is the CEO of ”Change Can Change Climate Change (C5) Foundation”, an organisation focused on climate change mitigation and adaptation projects.

12. Moody’s cuts India GDP growth forecast to ______for 2019.
a) 5.7%
b) 6.2%
c) 8.9%
d) 9.1%

Click here to View Answer
Answer b) 6.2% . Moody’s Investors Service on Friday pared down India’s growth forecast for 2019 calendar year by 60 basis points to 6.2%, holding that moderation in business sentiment.

13. Who has become the first Indian man in 36 years to secure World C’ships medal?
a) Hari Krishna Kumar
b) Pranith R
c) Sai Praneeth
d) Ruben Stalin

Click here to View Answer
Answer c) Sai Praneeth . B Sai Praneeth has become the first Indian male shuttler in 36 years to secure a medal in the BWF World Championships.

Leave a Comment