Current Affairs Quiz – August 23 2019

Current Affairs Quiz – August 23 2019

1. Bavar-373 air defence system is associated with__________.
a) Iraq
b) India
c) Iran
d) Indonesia

Click here to View Answer
Answer c) Iran. Iran unveiled its new home-grown air defence system called Bavar-373 during a ceremony held on Iran’s ‘National Defence Industry Day’.

2. BCCI awards title sponsorship rights to __________ for 5 more years .
a) TATA
b) VIVO
c) OPPO
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer d) Paytm. Board of Control for Cricket in India (BCCI) has extended Paytm’s association as title sponsor for Indian cricket team for all cricket matches, domestic and international, played in India for 5 more years.

3. NISHTHA in this “T”represents__________.
a) Training
b) Teachers
c) Trade
d) Tax

Click here to View Answer
Answer b) Teachers. The Ministry of Human Resource Development (HRD) launched the National Initiative for School Heads’ and Teachers’ Holistic Advancements (NISHTHA). This is aimed at training over 42 lakh teachers across the country.

4. Who has been appointed as Chief Financial Officer for HDFC?
a) Srinivasan Vaidyanathan
b) Preetham Reddy
c) Sathish Kumar
d) Rahul Ravindran

Click here to View Answer
Answer a) Srinivasan Vaidyanathan.Private lender HDFC Bank has promoted Srinivasan Vaidyanathan to the office of Chief Financial Officer with immediate effect.

5. Which country will be first Middle East country to issue RuPay card?
a) UAE
b) Saudi Arabia
c) Syria
d) Oman

Click here to View Answer
Answer a) UAE. The UAE will be the first country in the Middle East to witness the launch of the RuPay card, “an Indian indigenous equivalent of Mastercard or Visa”, during the visit of Indian Prime Minister Narendra Modi this weekend.

6. According to the State Rooftop Solar Attractiveness Index–SARAL, Which state has emerged as the best state for setting up a roof top solar project?
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Karnataka. Karnataka has emerged as the best state for setting up a roof top solar project according to the State Rooftop Solar Attractiveness Index–SARAL released by the Ministry of New and Renewable Energy.

7. Russia sends its first humanoid robot into space , robot name is called as______________.
a) Fedor
b) MicroFX
c) Sylvia
d) Roman

Click here to View Answer
Answer a) Fedor. Russia launched an unmanned rocket carrying a life-size humanoid robot that will spend 10 days learning to assist astronauts on the International Space Station.

8. __________Energy Declared As Green Energy.
a) GLobal
b) Wind
c) Tidal
d) Ocean

Click here to View Answer
Answer d) Ocean. Accordingly, the Ministry of New and renewable energy has clarified to all the stakeholders that energy produced using various forms of ocean energy such as tidal, wave, ocean thermal energy conversion etc.

9. Bharti AXA Life ties up with ____________ to support mid-day meal programme.
a) HelpAge India
b) Give India
c) Robin Hood Army
d) Akshaya Patra

Click here to View Answer
Answer d) Akshaya Patra. Bharti AXA Life Insurance, a private life insurer, said that it has partnered with Akshaya Patra Foundation to support and contribute to the mid-day meal programme for government school children.

10. The book ‘The Diary of Manu Gandhi’ (1943-44) has launched by___________.
a) Venkaiah Naidu
b) Prahlad Singh Patel
c) Suresh Prabhu
d) OM Birla

Click here to View Answer
Answer b) Prahlad Singh Patel. The book ‘The Diary of Manu Gandhi’ (1943-44), edited and translated by Tridip Suhrud, was launched by Prahlad Singh Patel, Union Minister of State (Independent Charge) for Culture and Tourism, at Nehru Memorial Museum and Library in New Delhi.

11. Sabka Vishwas-Legacy Dispute Resolution Scheme is associated with_______________.
a) Agriculture
b) Tax
c) Education
d) Water

Click here to View Answer
Answer b) Tax. Union Finance Ministry has notified Sabka Vishwas-Legacy Dispute Resolution Scheme, 2019, a dispute resolution and amnesty scheme to reduce legacy service tax and central excise cases.

Leave a Comment