Current Affairs Quiz – August 22 2019

Current Affairs Quiz – August 22 2019

1. Who has been appointed as Defence Secretary in the Ministry of Defence?
a) Pratheesh Reddy
b) Vishnu Varthan
c) Krishna Kumar
d) Ajay Kumar

Click here to View Answer
Answer d) Ajay Kumar. Ajay Kumar was appointed the new Defence Secretary. He will replace Sanjay Mitra whose term ends on August 23, according to the Prime Minister-headed Appointments Committee of the Cabinet.

2. Pushkin Medal is associated with_________.
a) China
b) Japan
c) Russia
d) India

Click here to View Answer
Answer c) Russia. JNU Professor Meeta Narain conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’. It is the highest honour given to an Indian scholar by the Russian government.

3. Who has conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’. It is the highest honour given to an Indian scholar by the Russian government?
a) Meera Mithun
b) Meeta Narain
c) Losliya Mariyam
d) Tharshan Yadav

Click here to View Answer
Answer b) Meeta Narain .JNU Professor Meeta Narain conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’. It is the highest honour given to an Indian scholar by the Russian government.

4. CISF in this ‘I’ represents___________.
a) Industrial
b) Imforce
c) Impherial
d) Inorder

Click here to View Answer
Answer a) Industrial. Central Industrial Security Force

5. ‘World Police and Fire Games’ 2019 was held at___________.
a) USA
b) Japan
c) China
d) India

Click here to View Answer
Answer c) China. CISF sports personnel have won 10 medals, including five gold, at the recently-concluded ‘World Police and Fire Games’ in China’s southwestern Sichuan province.

6. International Day for Victims of Acts of Violence based on Religion or Belief is observed on___________.
a) June 12
b) July 25
c) August 17
d) August 22

Click here to View Answer
Answer d) August 22. August 22 was designated as the International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief in a May 28 meeting of the United Nations General Assembly (UNGA).

7. Who is the Minister of New and Renewable Energy?
a) RK Singh
b) Jaishankar P
c) Arjun Munda
d) Amit Shah

Click here to View Answer
Answer a) Rk Singh. SARAL has been designed collaboratively by the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), Shakti Sustainable Energy Foundation (SSEF), Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) and Ernst & Young (EY).

8. Who has been appointed next Cabinet Secretary for two years?
a) Rajiv Gauba
b) Sanjeev Kumar
c) Ranjith Yadav
d) Yugendranath

Click here to View Answer
Answer a) Rajiv Gauba. Union Home Secretary Rajiv Gauba was on Wednesday appointed as the next Cabinet Secretary for a tenure of two years.

9. WHo won Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019 on August 20 in Geneva?
a) Uthara Menon
b) Vivek Menon
c) Smrith Sathyan
d) Chinnmayishri

Click here to View Answer
Answer b) Vivek Menon. Conservationist Vivek Menon, head of Delhi-based conservation non-profit, Wildlife Trust of India was awarded the prestigious Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019 on August 20 in Geneva.

10. Madras Day is observed on _____________.
a) April 02
b) May 14
c) July 18
d) August 22

Click here to View Answer
Answer d) August 22. It is celebrated on 22 August every year, 22 August 1639 being the widely agreed date for the purchase of the village of Madraspatnam or Chennapatnam by East India Company factors Andrew Cogan and Francis Day from Damarla Venkatadri Nayaka, the viceroy of the Vijayanagar Empire.

11. Standard Chartered bank is associated with_____________.
a) USA
b) India
c) UK
d) Japan

Click here to View Answer
Answer c) UK. Standard Chartered Bank and SAP Ariba announced a strategic collaboration to make the Bank’s financial supply chain solutions easily accessible to businesses in the Asia Pacific region through Ariba Network, the world’s largest digital business network connecting more than 4.2 million companies in 190 countries.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment