Current Affairs Quiz – August 21 & 22 2020

Current Affairs Quiz – August 21 & 22 2020

1. Which of the following was launched by NHAI to monitor plantation along national highways?
a) GOgreen
b) Swachh Path
c) Harit Path
d) Clean Morth

Click here to View Answer
Answer c) Harit Path. The National Highways Authority of India (NHAI), a public sector undertaking under the Ministry of Road Transport and Highways, has launched a mobile App called Harit Path. The app was inaugurated by the Union Minister for RTH Shri Nitin Gadkari.

2. Which state has partnered with Israel to resolve Bundelkhand Water Crisis?
a) Chattisgarh
b) Uttar Pradesh
c) Uttarakhand
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. It will support regional farmers with latest farming technologies such as drip irrigation, meant for water deficient regions like Bundelkhand.

3. “Green Deposit Programme” has launched by______________.
a) HSBC
b) RBI
c) SBI
d) Income Tax Dept

Click here to View Answer
Answer a) HSBC. Under this programme, the bank will use the deposits to finance green initiatives and environment friendly projects.

4. Who won World Snooker Championship 2020?
a) Judd Trump
b) Mark Selby
c) John Higgins
d) Ronnie O’Sullivan

Click here to View Answer
Answer d) Ronnie O’Sullivan. He has claimed his sixth World Championship title at Sheffield’s Crucible Theatre.

5. Who has been appointed as new Election Commissioner?
a) Harish Kant
b) Rajiv Kumar
c) Hamish Sukla
d) Ruben Stalin

Click here to View Answer
Answer b) Rajiv Kumar. He will be appointed as the election commissioner “with effect from the date he assumes the office. He will succeed Ashok Lavasa who has submitted his resignation to the Indian President.

6. Gopalaswamy Kasturirangan who passed away 90, is associated with_____________.
a) Golf legend
b) Actor
c) Politician
d) Former Cricketer

Click here to View Answer
Answer d) Former Cricketer. He was born on 12th October 1930 in Chennai, Tamil Nadu. He began his career in the 1948-49 season representing Mysore in the Ranji Trophy and retired from first-class cricket after the 1962-63 season.

7. Which company has signed a sponsorship agreement to support Team India for Tokyo Olympics?
a) Patanjali
b) INOX
c) Jio
d) TATA

Click here to View Answer
Answer b) INOX. The partnership agreement will further support team India’s promotions through the Group’s entertainment company, Inox Leisure Limited.

8. World Senior Citizen Day is observed on______________.
a) 22 July
b) 18 September
c) 21 August
d) 03 June

Click here to View Answer
Answer c) 21 August. This day is celebrated to raise awareness about issues affecting older people, such as deterioration with age and the abuse of the elderly and support, honour and show appreciation to seniors and to recognize their achievements.

9. ‘Kormo’ app has launched by___________.
a) Apple
b) Microsoft
c) Google
d) Jio

Click here to View Answer
Answer c) Google. It would help millions of Indians to get entry-level jobs. Kormo Jobs will help to provide entry-level jobs to thousands of people, to help those who have lost their jobs during the coronavirus and young professionals who are looking for jobs.

10. International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism is observed on______________.
a) August 21
b) June 02
c) July 08
d) November 14

Click here to View Answer
Answer a) August 21. The day is observed to pay tribute to the individuals across the globe who have been attacked, injured, traumatized or lost their lives because of terrorist attacks.

11. Who won Tenzing Norgay National Adventure Award 2019?
a) Gajanand Yadava
b) Amrinder Singh
c) Ashok Lavasa
d) Rahul Nambiar

Click here to View Answer
Answer a) Gajanand Yadava. Gajanand Yadava is a Parachute Jump Instructor. He is also a member of IAF’s Skydiving Team `Akash Ganga`. He has undertaken more than 2900 jumps till date, stated the Indian Air Force in its post.

1 Comment

Leave a Comment