Current Affairs Quiz – August 20 2019

Current Affairs Quiz – August 20 2019

1. Who has been appointed as Commander of the Sri Lankan Army?
a) Shavendra Silva
b) Mahesh senaya
c) Maithiripala Sirisena
d) Yasoda kanaya

Click here to View Answer
Answer a) Shavendra Silva. Sri Lankan field commander appointed the new Army Commander, the President’s office announced.Lt Gen Shavendra Silva, 55 take charge as incumbent Army chief Lt Gen Mahesh Senanayake’s service.

2. Sadbhavana Diwas is observed on ___________.
a) June 28
b) July 18
c) August 20
d) September 12

Click here to View Answer
Answer c) August 20. Sadbhavana Diwas is celebrated on 20 August every year to commemorate the birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi. This year will be the 75th Birth Anniversary of Rajiv Gandhi.

3. Which team Bangalore Cup Hockey?
a) Indian Police
b) Indian Oil Corporation Ltd team
c) Indian Army team
d) Indian CPRF team

Click here to View Answer
Answer b) Indian Oil Corporation Ltd team. Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) beat Army XI with 5-0 to win Dolo-650 Bangalore Cup All India Hockey Tournament 2019 held at the Field Marshal KM Cariappa Hockey Arena, Bengaluru, Karnataka.

4. Who has been appointed as Vodafone Idea’s new CEO?
a) Ravinder patnaik
b) Yashood Nayak
c) Pranav Reddy
d) Ravinder Takkar

Click here to View Answer
Answer d) Ravinder Takkar. Ravinder Takkar, Vodafone Group’s representative in India, was appointed as the CEO of Vodafone Idea for three years.

5. Who has been appointed as National Housing Bank (NHB) Executive Director?
a) Srivatsan Iyer
b) Shreyas Iyer
c) Samriddi Kannan
d) Jaishankar R. Padmanabhan

Click here to View Answer
Answer d) Jaishankar R. Padmanabhan. National Housing Bank (NHB) has selected Jaishankar R. Padmanabhan for appointment to the post of Executive Director (special grade). This appointment is subject to necessary clearances and verifications, according to NHB.

6. According to Greenpeace, Which country is the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide?
a) USA
b) Japan
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer c) India. India is the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide, which is produced from coal burning, and greatly contributes to air pollution, a study claimed on August 19.

7. Who has been appointed as President for Paytm?
a) Madhur Deora
b) Shiva Shetty
c) Vijay Shankar M
d) Hari Babu S

Click here to View Answer
Answer a) Madhur Deora. Gearing up for the next phase of growth in consumer Internet and financial services, digital payments player Paytm announced the promotion of its Chief Financial Officer Madhur Deora as the company’s President.

8. Mohammed Zahur Khayyam Hashmi, popularly known as Khayyam is passed away at 91, is associated with_____________.
a) Freedom Fighter
b) Music Composer
c) Lyricist
d) Actor

Click here to View Answer
Answer b) Music Composer. After battling for life in the ICU at a Mumbai hospital since July 28, legendary music composer Mohammed Zahur Khayyam Hashmi, popularly known as Khayyam, breathed his last at august 19. The hospital declared cardiac arrest as the cause of his death.

9.World Mosquito Day is observed on _____________.
a) June 03
b) July 19
c) August 20
d) August 25

Click here to View Answer
Answer c) August 20. World Mosquito Day, observed annually on 20 August, is a commemoration of British doctor Sir Ronald Ross’s discovery in 1897 that female mosquitoes transmit malaria between humans.

10. Who is the Pakistans Chief of Army Staff?
a) Muhammed Zamin
b) Qamar Javed Bajwas
c) Sadham Hussain
d) Mohammed Siddiq Hussain

Click here to View Answer
Answer b) Qamar Javed Bajwas. Pakistan Prime Minister Office got a 3-year extension of General Qamar Javed Bajwa‘s tenure as Chief of Army Staff. Bajwa’s original term to end in November 2019. He serves as Army chief for three years. He will remain as Army chief till November 2022.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment