Current Affairs Quiz – August 19 2019

Current Affairs Quiz – August 19 2019

1. World Youth and Junior Chess championships 2019 will be held at____________.
a) Japan
b) Australia
c) India
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) India. For the first time ever, India is to host the World Youth Chess Championship 2019. The All India Chess Federation (AICF) won the bid to conduct the World Youth and Junior Chess championships 2019 in the country.

2. Which state Govt has launched School Fagadaba scheme?
a) Punjab
b) Megalaya
c) Manipur
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer c) Manipur. Chief Minister (CM) of Manipur, N Biren Singh launched “School Fagadaba” (Make education better) scheme. The main aim of the scheme is to improve the infrastructure, quality education and overall improvement of government schools.

3. 28th BASIC Ministerial meeting on Climate Change held in ___________.
a) Brazil
b) Argentina
c) Mexico
d) PAraguay

Click here to View Answer
Answer a) Brazil. BASIC countries (Brazil, South Africa, India and China) held their 28th Ministerial meeting on Climate Change recently in Sao Paulo, Brazil.

4. The first Central Institute of Chemical Engineering & Technology to be set up in____________.
a) Chennai
b) Gujarat
c) Thiruvananthapuram
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. India’s first Central Institute of Chemical Engineering and Technology (CICET) will be set up in Gujarat to give boost to the chemical industry.

5. International Conference on Teacher Education by NCTE held in New Delhi – conference titled was____________.
a) ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’
b) ‘Journey of Teacher Education: Global to Global’
c) ‘Journey of Education: Local to Global’
d) ‘Journey of Education: Global to Global’

Click here to View Answer
Answer a) ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’. A two-day International Conference titled ‘Journey of Teacher Education: Local to Global’ was inaugurated by Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, Union Minister of Human Resource Development (HRD) in New Delhi.

6. Jagannath Mishra is passed away aged 82, is associated with_______________.
a) Former CM
b) Actor
c) Guitarist
d) Cricketer

Click here to View Answer
Answer a) Former CM. Former Bihar Chief Minister Jagannath Mishra passed away in Delhi aged 82. Mishra, who was the Chief Minister of Bihar three times, was suffering from prolonged illness.

7. World Humanitarian Day is observed on _______________.
a) August 9
b) August 11
c) August 19
d) August 29

Click here to View Answer
Answer c) August 19. World Humanitarian Day is an international day dedicated to recognize humanitarian personnel and those who have lost their lives working for humanitarian causes.

8. Bawa to get Dronacharya award in the field of ______________.
a) Art
b) Hockey
c) Cricket
d) Journalism

Click here to View Answer
Answer b) Hockey. The Dronacharya award (lifetime category) conferred on Merzban Patel by the Union Ministry of Youth Affairs & Sport, took Vile Parle-based Bawa, as he is popularly called in hockey circles, by surprise.

9. Who has been appointed as chief financial officer of ReNew Power?
a) D Muthukumaran
b) Nilan M
c) Rahul Ravindran K
d) Karthik Kumar

Click here to View Answer
Answer a) D Muthukumaran. Birla group veteran D Muthukumaran has been appointed as chief financial officer of ReNew Power, according to a statement by the Gurugram-based renewable energy company.

10. World Photography Day is observed on_____________.
a) July 10
c) July 27
c) August 06
d) August 19

Click here to View Answer
Answer d) August 19. August 19 is World Photography Day, a day to pay homage to the history of photography, celebrate the present and leave a positive trail for the future. World Photography Day originates from the invention of the daguerreotype, a photographic processes developed by Louis Daguerre.

11. Cincinnati titles is associated with______________.
a) Tennis
b) Hockey
c) Badminton
d) Basket Ball

Click here to View Answer
Answer a) Tennis. Russia’s Daniil Medvedev and American Madison Keys recorded straight-set victories to win the men’s and women’s Cincinnati Masters titles in Ohio. Medvedev, who defeated world number one Novak Djokovic in the semi-final, beat Belgium’s David Goffin 7-6 (7-3) 6-4 to win his first ATP Masters 1,000 title.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment