Current Affairs Quiz – August 18 & 19 2018

Current Affairs Quiz – August 18 & 19 2018

1. Bajrang won India’s 1st gold at 2018 Asian Games in which event?
a) Swimming
b) Wrestler
c) Pole Vault
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Wrestler. Wrestler Bajrang Punia defeated Japan’s Daichi Takatani in the men’s freestyle 65kg final to win India’s first gold medal at the 2018 Asian Games.

2. Who has become 1st Indian to take 5 catches on Test debut?
a) Hardik Pandya
b) R Ashwin
c) V Kohli
d) Rishabh Pant

Click here to View Answer
Answer d) Rishabh Pant. Twenty-year-old Rishabh Pant has become the first Indian cricketer to take five catches in his Test debut, playing against England on Day 2 of the third Test.

3. Who is the President of Afghanistan?
a) Ashraf Ghani
b) Nabeel Aslam
c) Nitheesh Therattil
d) Mohammed Anwar

Click here to View Answer
Answer a) Ashraf Ghani. Afghanistan on August 19th celebrated its 99th Independence Day, with President Ashraf Ghani laying a wreath at the Independence Minaret to pay tributes to security forces who lost their lives.

4. Imran Khan sworn in as ________ Prime Minister of Pakistan.
a) 21st
b) 22nd
c) 23rd
d) 24th

Click here to View Answer
Answer b) 22nd. Pakistan’s Cricket World Cup-winning captain and Pakistan Tehreek-e-Insaf chief Imran Khan took oath as the 22nd Prime Minister of Pakistan at the President House in Islamabad.

5. UNFAO to declared 2019 as International Year of __________.
a) Rice
b) Cereals
c) Millets
d) All the above

Click here to View Answer
Answer c) Millets. The adoption of this proposal by the United Nations Food and Agriculture Organisation (UNFAO)with the support of its Member Nations will enable it to be moved to the United Nations General Assembly (UNGA) for the declaration of an upcoming year as International Year of Millets.

6. India’s First project of Swadesh Darshan launched in ___________.
a) Sikkim
b) Manipur
c) Meghalaya
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer b) Manipur. The Manipur Governor, Dr. Najma A. Heptulla inaugurated the project ‘Development of North East Circuit: Imphal & Khongjom’ implemented under the Swadesh Darshan Scheme of Ministry of Tourism, Government of India.

7. Who has been appointed as Chairman of Marine Products Export Development Authority?
a) Saravana Moorthy
b) Ajay Raj
c) Ravi Kumar
d) KS Srinivas

Click here to View Answer
Answer d) KS Srinivas. He served as Joint Secretary in Department of Agriculture Cooperation and Farmers Welfare in Ministry of Agriculture.

8. Which state government has launched Biju Swasthya Kalyan Yojana?
a) Odisha
b) Punjab
c) Gujarat
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. On the occasion of 72nd Independence Day, Odisha CM Naveen Patnaik launched Biju Swasthya Kalyan Yojana (BSKY) which provides annual cashless health coverage of Rs 5 lakh per beneficiary family per annum.

9. Who has become India’s latest Woman Grandmaster?
a) Vaishali R
b) Krithiga Devi
c) Janani S
d) Hima Vinoth

Click here to View Answer
Answer a) Vaishali R. The sister of R Praggnanandhaa, Vaishali R (17-year-old), became India’s latest Woman Grandmaster (WGM) after earning her third and final WGM norm at Riga Technical University Open at Latvia.

10. World Cup for shooting in 2020 is held at_______.
a) Sydney
b) New Delhi
c) Moscow
d) Dubai

Click here to View Answer
Answer b) New Delhi. New Delhi has been granted hosting rights of the Combined ISSF (International Shooting Sport Federation) World Cup, to be held before the 2020 Tokyo Olympics. India is scheduled to host the World Cup next year from February 20 to 28, which will offer Olympic quota places for Tokyo.

11. International Conference on Recent Advances in Food Processing Technology (iCRAFPT) gets held at _________.
a) Hyderabad
b) Bangalore
c) Chennai
d) Thanjavur

Click here to View Answer
Answer d) Thanjavur. The theme of the conference was “Doubling farmers’ income through food processing”. The conference provides a strong platform for knowledge sharing and meaningful delegation among industry, academia, researchers and farmers which will potentially impact the food sector growth to a newer height.

Leave a Comment