Current Affairs Quiz – August 17 2020

Current Affairs Quiz – August 17 2020

Current Affairs Quiz


1. PM Modi announced the launch of which two new projects for the conservation of India’s most endangered species during his Independence Day speech?
a) Project Rhino, Project Elephant
b) Project Leopard, Project Panda
c) Project Tiger, Project Dolphin
d) Project Barasingha, Project Heron

Click here to View Answer
Answer c) Project Tiger, Project Dolphin.

2. “YellowChain” centralized e-commerce platform launched by____________.
a) Assam
b) Tripura
c) Nagaland
d) Odisha

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland. Chief Minister of Nagaland, Neiphiu Rio has launched “Yellow Chain” a centralized e-commerce system to provide the people of the state integrated platform to build sustainable businesses either in products or services from their own locations for sustainable economic activity.

3. Who won F1 Spanish Grand Prix 2020?
a) Lewis Hamilton
b) Max Verstappen
c) Valtteri Boltas
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) has won the Formula One Spanish Grand Prix 2020 held at Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. This was his 4th win of the season and the 88th win of his career. Max Verstappen (Red Bull–Netherlands) came second followed by Valtteri Bottas (Mercedes-Finland) at third.

4. “One Sun, One World, One Grid” initiative is associated with___________.
a) Education
b) Electricity
c) Agriculture
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Electricity. Prime Minister Narendra Modi has announced the “One Sun, One World, One Grid” (OSOWOG) plan. Under this, there will be a trans-national electricity grid, for supplying solar power across the globe.

5. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of GoAir Airline?
a) Shanthosh Raj
b) Ruben Rio
c) Kaushik Khona
d) Abinav Mishra

Click here to View Answer
Answer c) Kaushik Khona. He will replace Vinay Dube. GoAir is an Indian low-cost airline based in Mumbai, Maharashtra. It is owned by the Indian business conglomerate Wadia Group.

6. Puducherry celebrates its 59th ‘De-Jure’ day on_____________.
a) 13 June
b) 18 July
c) 29 September
d) 16 August

Click here to View Answer
Answer d) 16 August. The Puducherry administration organized a function at the Keezhoor memorial where the referendum was signed to mark the occasion. So on that day, the “De-Jure” (The Legal Merger of the UT with the Indian Union) was effected.

7. Which Indian state is all set to become completely organic?
a) Punjab
b) Haryana
c) Manipur
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer d) Sikkim. Sikkim was the first state in the world to become completely organic. The other states that have similar targets include Uttarakhand and Tripura.

8. Taiwan purchased F-16 jets from which country?
a) China
b) USA
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) USA. This is the first purchase of Taiwan from the US since 1992. Though the deal was planned and talks were finalised a year ago, the move is likely to be denounced by Beijing. The sale of jets to Taiwan is to be completed by the end of 2026.

 

Leave a Comment