Current Affairs Quiz – August 16 2019

Current Affairs Quiz – August 16 2019

1. Which state government has launched ‘Village Volunteers System’ on Independence Day?
a) Meghalaya
b) Andhra Pradesh
c) Rajastan
d) Punjab

Click here to view Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Chief Minister of Andhra Pradesh YS Jagan Mohan Reddy launched his government’s flagship programme called ‘Village Volunteers System’ aimed at providing government services at doorsteps of people.

2. Which state has honoured ISRO Chief with Dr A. P. J. Abdul Kalam Award?
a) Andhra Pradesh
b) Kerala
c) Karnataa
d) Tamil Nadu

Click here to view Answer
Answer d) Tamil Nadu. Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman Kailasavadivoo Sivan, was awarded Dr. A.P.J. Abdul Kalam Award by Tamil Nadu government.

3. Esow Alben, L Ronaldo Singh, Y Rojit Singh and Jemsh Singh – Indian team won first gold in__________event.
a) Pole vault
b) Golf
c) Cycling
d) Drawing

Click here to view Answer
Answer c) Cycling. The Indian team consisting of Esow Alben, L Ronaldo Singh, Y Rojit Singh and Jemsh Singh won India’s first gold at a world cycling event, after landing winning gold at the Junior Track Cycling World Championships.

4. Which bank has unveiled worlds first negative interest rate home loan?
a) Jyske Bank
b) DIFL Bank
c) Kamora Bank
d) Hamph Bank

Click here to view Answer
Answer a) Jyske Bank. It has begun offering borrowers a 10-year deal at -0.5%. Jyske bank borrowers will make a monthly repayment, as usual, The amount still outstanding will be reduced each month by more than the borrower.

5. VB Chandrasekhar is died at 57, is associated with_________.
a) Cricketer
b) Actor
c) Politician
d) Singer

Click here to view Answer
Answer a) Cricketer. Former India and Tamil Nadu opening batsman V.B. Chandrasekhar was found dead at his home in Chennai. He was 57. According to his family, he was upset over the losses incurred while running a cricket league team.

6. Which airline has become 1st Indian airline to fly over zero degree North Pole on I-Day?
a) Spicejet
b) Indigo
c) Air India
d) Indian Airline

Click here to view Answer
Answer c) Air India. Air India flew over the North Pole on Independence Day, becoming the first Indian airline to operate commercial flights over the polar region, reported News18.

7. Jal Jeevan Mission is associated with____________.
a) Money
b) Education
c) Job
d) Water

Click here to view Answer
Answer d) Water. Prime Minister Narendra Modi announced during his Independence Day speech that the government will launch Jal Jeevan Mission to bring piped water supply to every house. He also urged the people to come forward and contribute in conserving water resources.

8. Which month is declared as hottest month in 2019?
a) March
b) April
c) May
d) July

Click here to view Answer
Answer d) July. Much of the planet sweltered in unprecedented heat in July, as temperatures soared to new heights in the hottest month ever recorded. The record warmth also shrank Arctic and Antarctic sea ice to historic lows.

9. Samjhauta Express – from India to _____________.
a) Nepal
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) West Indies

Click here to view Answer
Answer b) Pakistan. Indian Railways cancelled the Samjhauta Express services from its end on August 11, 2019. The announcement came a few days after Pakistan permanently suspended its services.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment