Current Affairs Quiz – August 14 2019

Current Affairs Quiz – August 14 2019

1. Organ Donation Day is observed on____________.
a) June 03
b) July 14
c) August 13
d) September 29

Click here to View Answer
Answer c) August 13. Every year 13 August is observed as Organ donation day, to create awareness about organ donation and to remove the myths about organ donation from people’s mind.

2. Who is the Union Minister of Textiles and Women and Child Development?
a) Smriti Irani
b) Arhun Munda
c) Jai Shankar P
d) Amit SHah

Click here to View Answer
Answer a) Smriti Irani. A Textiles Gallery at National Crafts Museum was inaugurated in New Delhi on 13 August by the Union Minister of Textiles and Women and Child Development, Smriti Zubin Irani.

3. Who is the Governor OF RBI?
a) Vijaya Rani
b) Shakthikanta Das
c) Rama Narayana Reddy
d) Amsha Vardhan

Click here to View Answer
Answer b) Shakthikanta Das. The Reserve Bank of India (RBI) issued the final framework for regulatory sandbox (RS) for the startups, banks and financial institutions.

4. Panchamirtham prasadam is famous at____________.
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) TamilNadu. Prasadam from a popular temple in Tamil Nadu has been given the Geographical Indication (GI) tag. The renowned Palani panchamirtham which is served as the prasadam at Dhandayuthapani Swamy temple in Palani was bestowed with the tag recently.

5. Which country will host 2022 edition in Birmingham, the Commonwealth Games?
a) United Kingdom
b) India
c) China
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) United Kingdom. Cricket will come back to the Commonwealth Games roster for the first time since 1998 with the inclusion of women’s T20 for the 2022 edition in Birmingham, the Commonwealth Games Federation and the ICC announced.

6. Axis Bank headquarter is situated in____________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Kolkata
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer d) Mumbai. Aditya Birla Health Insurance (ABHI), a stand-alone health insurer, has entered into a bancassurance partnership with Axis Bank, the country’s third largest private sector bank.

7. A kilogram of a variety of Assam tea was auctioned for ₹75,000, is called as___________.
a) Diamond Butterfly
b) Treasure Tea
c) Tea Gold
d) Golden Butterfly

Click here to View Answer
Answer d) Golden Butterfly. A kilogram of a variety of Assam tea, ‘Golden Butterfly’, was auctioned for ₹75,000 by the Guwahati Tea Auction Centre (GTAC).

8. A kilogram of a variety of Assam tea was auctioned for ₹50,000, is called as___________.
a) Chinthamani Tea
b) Yasoda Tea
c) Alphonsa Gold Tea
d) Manohari Gold Tea

Click here to View Answer
Answer d) Manohari Gold Tea. While Assam tea made from tea leaves is known for its malty flavour, strong and bright colour, the Manohari Gold tea, true to its name gives a golden hue when brewed. This Assam tea variety was auctioned at Rs 50,000 per kg.

9. J-K to host first ever 3-day global investors summit in______________.
a) Ladakh
b) Srinagar
c) Kangra
d) Katra

Click here to View Answer
Answer b) Srinagar. Seeking to attract businesses to Jammu and Kashmir, the state administration announced a three-day global investors summit to be held in Srinagar from October 12.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment