Current Affairs Quiz – August 14 & 15 2018

Current Affairs Quiz – August 14 & 15 2018

1. Which city has been named as world’s most liveable city?
a) Vienna
b) Lagos
c) Melbourne
d) Dhaka

Click here to View Answer
Answer a) Vienna. Austria’s capital Vienna has topped the Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Index for the first time, beating Australian city Melbourne, which had topped the list for the past seven years.

2. Balram Das Tandon passed away at 90, who was a__________ governor.
a) Meghalaya
b) Manipur
c) Chhattisgarh
d) Punjab

Click here to View Answer
Answer c) Chhattisgarh. Chhattisgarh Governor Balram Das Tandon passed away at the age of 90 after suffering a cardiac arrest.

3. Which railway station has ranked as India’s cleanest Station?
a) Gujarat
b) Karnataka
c) Himachal Pradesh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer d) Rajasthan. Rajasthan’s Jodhpur railway station was ranked the cleanest station in the A1 Category in a cleanliness report released by the Ministry of Railways. Jodhpur was followed by stations Jaipur and Tirupati in cleanliness in the A1 Category of railway stations. Rajasthan’s Marwar topped among the A Category railway stations, followed by Phulera and Warangal.

4. India’s first genetic bank for wildlife conservation inaugurated in _____________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer d) Hyderabad. It is India’s first genetic resource bank where the genetic material will be stored for posterity which will further the cause of conservation of endangered species.

5. Which department of karnataka government has launched a Green Mysuru?
a) Forest
b) Agriculture
c) Electric Board
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Forest. The Forest Department of Karnataka is to launch a Green Mysuru drive on 15th August 2018 under Hasiru Karnataka programme.

6. India to participate in SCO Peace Mission 2018 exercise at __________.
a) Japan
b) China
c) USA
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. India will participate for the first time in the joint SCO Peace Mission Exercise, a part of Shanghai Cooperation Organization (SCO) initiatives, being conducted by Central Military Commission of Russia from August 22-29 at Chebarkul. India became a full member of the SCO in June 2017.

7. Who has been appointed as chairperson of National Commission for Women?
a) Lalitha Kumaralingam
b) Rekha Sharma
c) Gowri Thiyagarajan
d) Hima Vinoth

Click here to View Answer
Answer b) Rekha Sharma. Sharma, 54, was earlier a member of the Commission and was holding the additional charge of chairperson after Lalitha Kumaramangalam demitted office in September last year. She belongs to Haryana.

8. According to the UK based survey, Which brand has been ranked as Indias most patriotic brand?
a) TATA
b) Patanjali
c) State Bank of India
d) Reliance

Click here to View Answer
Answer c) State Bank of India. According to the survey conducted by UK-based online market research and data analytics firm, *YouGov* Country’s largest lender State Bank of India (SBI) is considered to be the most patriotic brand

9. Operation Madad has been launched by?
a) Navy
b) Army
c) Air Force
d) CPRF

Click here to View Answer
Answer a) Navy. The Southern Naval Command (SNC) launched ‘Operation Madad’ for assisting the Kerala administration and undertaking disaster relief operations due to the unprecedented flooding experienced in many parts of Kerala.

10. Who is the New captain of Barcelona Football Team?
a) Andres Iniesta
b) Lionel Messi
c) Sergio Busquets
d) Gerard Pique

Click here to View Answer
Answer b) Lionel Messi. Lionel Messi has succeeded Andres Iniesta as captain of Barcelona, after the Spaniard ended his 22-year stay at the club to join Japanese side Vissel Kobe in May. Sergio Busquets will be the vice-captain

Leave a Comment