Current Affairs Quiz – August 13 2018

Current Affairs Quiz – August 13 2018

1. Which country government has planned to ban internet from 12 am to 6 am for teens under 17?
a) Singapore
b) Malaysia
c) Bangladesh
d) Pakistan

Click here to View Answer
Answer b) Malaysia. The Malaysian government is considering to ban internet from 12 am to 6 am daily for teenagers under 17 years of age, Deputy Health Minister Lee Boon Chye said. The move aims at reducing video game and social media addiction among teens.

2. According to Ministry of Housing and Urban Affairs, Which city has ranked first in Ease of Living Index?
a) Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Pune

Click here to View Answer
Answer d) Pune. Maharashtra’s Pune has topped the Ease of Living Index rankings released by the Ministry of Housing and Urban Affairs. While Navi Mumbai has grabbed the second spot, Greater Mumbai was ranked third, and national capital Delhi was ranked 65th.

3. Somnath Chatterjee passed away at 89, Who is a Ex-_________.
a) Lok Sabha Speaker
b) Rajya Sabha Speaker
c) Union Minister
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Lok Sabha Speaker. Former Lok Sabha Speaker Somnath Chatterjee passed away aged 89 in Kolkata. The veteran politician had been put on ventilator support after being re-admitted to the hospital following kidney ailments.

4. Vidiadhar Surajprasad Naipaul passed away at 85, is associated with_______.
a) Politician
b) Journalist
c) Author
d) Actor

Click here to View Answer
Answer c) Author. Vidiadhar Surajprasad Naipaul, 85 years old, passed away on 11th August. He is a Trinidad-born Indian-origin author.

5. Nepal-India Literature Festival 2018 commenced at ___________.
a) Kathmandu
b) Ahmedabad
c) Pune
d) Birgunj

Click here to View Answer
Answer d) Birgunj. The festival was inaugurated by Chief Minister of Province 2 Mohammad Lal Babu Raut. The main aim of the festival is to strengthen Indo-Nepal ties. Around 250 participants from India and Nepal attending the two-day festival.

6. According to the Inter­national Monetary Fund (IMF), Which place has set to overtake Qatar as world’s richest place by 2020?
a) US
b) Macau
c) Ireland
d) Norway

Click here to View Answer
Answer b) Macau. According to the Inter­national Monetary Fund (IMF), Macau in China would overtake oil-rich Qatar with the highest per-capita gross domestic product of any country or jurisdiction on earth, by 2020.

7. SWAT in this ‘T’ represents________.
a) Tactics
b) Training
c) Translate
d) Tamper

Click here to View Answer
Answer a) Tactics. Ahead of the Independence Day, the Delhi Police inducted India’s first all-woman Special Weapons and Tactics (SWAT) team for anti-terrorist operations. 36 women commandos from the northeastern states have been inducted into this squad.

8. CBA in this ‘B’ represents___________.
a) Board
b) Bank
c) Botanical
d) Boeing

Click here to View Answer
Answer b) Bank. The World Bank has mandated the Commonwealth Bank of Australia (CBA) to issue the world’s first blockchain-based bond. The Kangaroo bond, referring to foreign bonds issued in Australia in the local currency, has been named bond-i, an acronym standing for Blockchain Offered New Debt Instrument. (It’s also a reference to Bondi Beach, an iconic spot in Sydney.

Leave a Comment