Current Affairs Quiz – August 11 & 12 2018

Current Affairs Quiz – August 11 & 12 2018

1. How many % reservation has been announced for women in Railway Protection Force?
a) 30%
b) 40%
c) 50%
d) 60%

Click here to View Answer
Answer c) 50%. Union Minister of Railways Piyush Goyal announced a 50% reservation for women in the upcoming recruitment of up to 10,000 Railway Police Force jawans. He added that 13,000 jobs are also coming up in Railways for which a computer-based test will be conducted and no interviews will be taken.

2. Chandrayaan-2 lander is named as___________.
a) Kalam
b) Sarabhai
c) Dhruv
d) Vikram

Click here to View Answer
Answer d) Vikram. The lander of India’s second lunar exploration mission ‘Chandrayaan-2’, scheduled for next year, will be named ‘Vikram’ in honour of ISRO Founder Vikram Sarabhai. Marking his 99th birth anniversary on Sunday

3. Who has become 3rd woman Chief Justice of Madras HC?
a) VK Tahilramani
b) Thulasi Nair
c) Anuradha Sreenivas
d) Srimathi K

Click here to View Answer
Answer a) VK Tahilramani. Justice Vijaya Kamlesh Tahilramani was sworn in as the Chief Justice of the Madras High Court, making her the third woman appointed to the position.

4. NASA has launched the first-ever mission to ‘touch’ the Sun is named as__________.
a) Parker Sun Probe
b) Parker Solar Probe
c) Parker System Probe
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Parker Solar Probe. NASA successfully launched its Parker Solar Probe, aimed to enter the Sun’s corona (outer atmosphere), where no spacecraft has gone before.Parker Solar Probe is the first NASA mission to be named after a living individual, Dr Eugene Parker.

5. Who is the first woman Chief Justice of Jammu and Kashmir High Court?
a) Gita Mittal
b) Shakshi Dingal
c) Renuga Shasthri
d) Hima VasudevKumar

Click here to View Answer
Answer a) Gita Mittal. Justice Gita Mittal was sworn in as the first woman Chief Justice of Jammu and Kashmir High Court.

6. Special meeting of Senior Officials of BIMSTEC held at______________.
a) Jaipur
b) Kathmandu
c) Delhi
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Kathmandu. A special meeting of Senior Officials of the Bay of Bengal Initiatives for Multi-Sectoral, Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) was held in Kathmandu.

7. According to the World Economic Forum (WEF) ranking, India secured _____ rank out of 180 countries on the Environmental Performance Index 2018.
a) 86th
b) 91th
c) 149th
d) 177th

Click here to View Answer
Answer d) 177th. According to the World Economic Forum (WEF) ranking, India has been placed 177th rank out of 180 countries on the Environmental Performance Index 2018. The Union Environment Ministry has rejected the score by considering it as arbitrary and unscientific.

8. Who has been appointed as directors on RBI board?
a) S Gurumurthy
b) Ravindran L
c) Ramamoorthy Vishwas
d) Arjun Ramasamy

Click here to View Answer
Answer a) S Gurumurthy. The government appointed Swaminathan Gurumurthy and Satish Kashinath Marathe as as part-time non-official directors on the Reserve Bank of India (RBI) board, for a period of four years.

9. Unified payment terminal MOPAD has been launched by__________.
a) Amazon
b) Paypal
c) SBI
d) Paytm

Click here to View Answer
Answer c) SBI. State Bank of India (SBI) launched its latest customer-friendly digital initiative Multi Option Payment Acceptance Device (MOPAD) at a shopping mall, in Visakhapatnam.

10. Which park has become 11th biosphere reserve in World Network of Biosphere Reserves (WNBR)?
a) Khangchendzonga
b) Manas
c) Bandipur
d) Ranthambore

Click here to View Answer
Answer a) Khangchendzonga. The decision to include Khangchendzonga Biosphere Reserve in WNBR was taken at the 30th Session of International Coordinating Council (ICC) of Man and Biosphere (MAB) Programme of UNESCO held at Palembang, Indonesia.

Leave a Comment