Current Affairs Quiz – August 09 & 10 2018

Current Affairs Quiz – August 09 & 10 2018

1. Who is the first-ever Indian to won a gold in javelin throw at Commonwealth Games?
a) Neeraj Pandey
b) Neeraj Chopra
c) Yasim Khan
d) Ashik Abbas

Click here to View Answer
Answer b) Neeraj Chopra. Neeraj Chopra, the first-ever Indian to win gold in javelin throw at Commonwealth Games, has been chosen as India’s flag-bearer at the opening ceremony of the Asian Games 2018

2. Who is the current Chairman of TRAI?
a) Varun Varma
b) Sathya Dev
c) RS Sharma
d) Vinoth L

Click here to View Answer
Answer c) RS Sharma. The government has reappointed Ram Sewak Sharma as telecom regulator TRAI’s Chairman till September 2020 when he turns 65. His reappointment comes on the last day of his current three-year term.

3. GMRT in this ‘M’ represents__________.
a) Micrology
b) Mobile
c) Medium
d) Metrewave

Click here to View Answer
Answer d) Metrewave. The Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) near Pune was used to identify the galaxy while the distance was determined using US-based telescopes.Breaking a 20-year-old distance record, a team led by PhD student Aayush Saxena has found a radio galaxy from a time when the universe was only 7% of its current age, at a distance of 12 billion light-years.

4. Which tribal language has become the first Indian tribal language to get a Wikipedia edition?
a) Mishing
b) Paite
c) Rengma
d) Santali

Click here to View Answer
Answer d) Santali. Santali has become the first Indian tribal language to get a Wikipedia edition in its own script after the Santali Wikipedia went live earlier this month, according to a report.

5. Who is the chief of IMF?
a) Ranil Salgado
b) Rabeel Khan
c) Ajay Singh
d) Nithil Dixit

Click here to View Answer
Answer a) Ranil Salgado. International Monetary Fund’s mission chief for India Ranil Salgado has said that India will be a source of global growth for the next 30 years. “India can be almost what China was for the world economy for a while,” he added.

6. Who has topped a BBC History magazine poll, which listed “100 women who changed the world”?
a) Mother Terasa
b) Marie Curie
c) Indira Gandhi
d) Sarojini Naidu

Click here to View Answer
Answer b) Marie Curie. Polish-born scientist Marie Curie, the first person to win two Nobel Prizes, has topped a BBC History magazine poll, which listed “100 women who changed the world”.

7. Who has been selected as next UN human rights chief?
a) Antonio Guterres
b) Nolan Augustin
c) Michelle Bachelet
d) Raad al- Hussain

Click here to View Answer
Answer c) Michelle Bachelet. UN Secretary-General Antonio Guterres has chosen former Chilean President Michelle Bachelet to be the world body’s new High Commissioner for Human Rights, the UN said on Wednesday.

8. President inaugurates ‘One District One Product’ Summit in _____________.
a) Pune
b) Ahmedabad
c) Lucknow
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) Lucknow. President Ram Nath Kovind on Friday inaugurated the ‘One District One Product’ Summit in Lucknow. The summit has been organised by the Uttar Pradesh government to promote traditional industries and spur local trade.

9. According to IMF forecasts, India’s GDP to grow at _____ in 2019/20 fiscal.
a) 7.4%
b) 7.5%
c) 7.6%
d) 7.7%

Click here to View Answer
Answer b) 7.5%. India’s GDP is poised to grow by 7.3 per cent in the 2018-19 fiscal and 7.5 per cent in 2019-2020 on strengthening of investment and robust private consumption, the IMF said in its latest projection.

10. An invasive agriculture pest Fall Armyworm is found in_____________.
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Karnataka. The Indian Council for Agricultural Research (ICAR) discovered an invasive agricultural pest Fall Armyworm (Spodoptera frugiperda) in Karnataka. Shivamogga’s University of Agricultural and Horticultural Sciences Entomologists C.M. Kalleshwara Swamy and Sharanabasappa suspected the unusual happening in maize crops in Shivamogga this year.

11. Who has been appointed as Director and General Manager In UIIC?
a) S Gopakumar
b) G Kumarasamy
c) Alagendra Kumar
d) Aravind Ramamoorthy

Click here to View Answer
Answer a) S Gopakumar. Gopakumar was serving GIC Housing Finance Ltd as its Managing Director and Chief Executive Officer. United India Insurance Company (wholly owned by the Government of India) is the 2nd Largest General Insurance company with a premium of Rs.16000+ Crore in India.

12. Who has been elected as Rajya Sabha Deputy Chairman?
a) Pankaj Advani
b) Dinesh Varma
c) Harivansh Narayan Singh
d) Rio Raj

Click here to View Answer
Answer c) Harivansh Narayan Singh. The BJP-led NDA candidate Harivansh Narayan Singh was elected the Rajya Sabha’s Deputy Chairman post, which fell vacant after the retirement of Congress’ PJ Kurien on July 1.

13. Which Union minister has launched Mobile App Niryat Mitra?
a) JP Nadda
b) Suresh Prabhu
c) Piyush Goyal
d) Prakash Javadekar

Click here to View Answer
Answer b) Suresh Prabhu. The app developed by the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) is available both on Android and on IOS platforms. The app provides a wide range of information required to undertake international trade right from the policy provisions for export and import

Leave a Comment