Current Affairs Quiz – August 07 & 08 2020

Current Affairs Quiz – August 07 & 08 2020

1. India extends Line of Credit worth 18 million dollars to _________ to expand the fishing facilities.
a) Seychelles
b) Maldives
c) hailand
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer b) Maldives. Government of India has extended Line of Credit (LoC) worth $18 million to the Government of Maldives. The aim is to expand the fishing facilities at Maldives Industrial Fisheries Company (MIFCO).

2. Who launched the first National Handloom Day?
a) Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee
b) Former Prime Minister H. D. Deve Gowda
c) Former Prime Minister Manmohan Singh
d) Prime Minister Narendra Modi

Click here to View Answer
Answer d) Prime Minister Narendra Modi. PM Narendra Modi inaugurated the first National Handloom Day at the University of Madras’ Centenary Hall in Chennai, on 7 August 2015.

3. “OHE Inspection app” launched by_____________.
a) Army
b) Navy
c) Railways
d) Air Force

Click here to View Answer
Answer c) Railways. Indian Railways has launched an Overhead Equipment (OHE) Inspection app which will help in minimizing the train delays and long waits due to technical snags. The app has been rolled out on an all over India basis.

4. When is the National Handloom Day observed?
a) 2 August
b) 4 August
c) 7 August
d) 10 August

Click here to View Answer
Answer c) 7 August. Every year, the Government of India celebrates National Handloom Day on August 7. The day is celebrated to honour the handloom weavers in the country. Also, the day highlights handloom industry in India.

5. Shirley Ann Grau who passed away at 91, is associated with______________.
a) Pulitzer Prize-Winning Novelist
b) Noble Peace Prize
c) Social Activist
d) Business Magnet

Click here to View Answer
Answer a) Pulitzer Prize-Winning Novelist . The famous fiction writer and Pulitzer Prize-winner, Shirley Ann Grau passed away. She was born on July 8, 1929, in New Orleans, Louisiana, United States.

6. Who has been appointed as brand ambassadors of WTF Sports?
a) Hima Das and Smriti Mandana
b) Harmanpreet Kaur and Suresh Raina
c) Virat Kholi and PV Sindhu
d) MS Dhoni and Hima Das

Click here to View Answer
Answer b) Harmanpreet Kaur and Suresh Raina. A sports gaming platform, WTF Sports has appointed cricketers Harmanpreet Kaur and Suresh Raina as its global brand ambassadors.

7. India’s first ‘Kisan Rail’ to begin at______________.
a) Madhya Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Gujarat
d) Mahrastra

Click here to View Answer
Answer d) Maharastra. The Indian railways will begin its “Kisan Rail” services to transport perishable goods. India’s first ‘Kisan Rail’ will run between Devlali in Maharashtra’s Nashik and will reach Danapur in Bihar.

8. Which Indian Pharmacy company has signed landmark deal to manufacture up to 100 million doses of COVID vaccine for India?
a) MyLab
b) Bione
c) Biocon
d) Serum Institute

Click here to View Answer
Answer d) Serum Institue. The Serum Institute of India (SII) has entered into a landmark partnership with Gavi, The Vaccine Alliance and the Bill & Melinda Gates Foundation to accelerate the manufacture and delivery of COVID vaccine for India and the middle and low-income countries.

9. According to FutureBrand Index 2020, which Indian company ranked No 2 brand globally after Apple?
a) Reliance Industries
b) Tata group
c) Zoho
d) HCL

Click here to View Answer
Answer a) Reliance Industries . Billionaire Mukesh Ambani’s oil-to-telecom conglomerate Reliance Industries has been ranked second biggest brand after Apple on the FutureBrand Index 2020.

10. International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on ____________.
a) 9 August
b) 14 August
c) 18 August
d) 25 August

Click here to View Answer
Answer a) 9 August. International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on 9 August 2020. The day is observed by the United Nations (UN) and its member states.

11. What is the theme of 2020 International Day of the World’s Indigenous Peoples?
a) Indigenous Languages amid COVID-19
b) COVID-19 and indigenous peoples’ resilience
c) Indigenous peoples’ Migration and Movement
d) Indigenous Peoples’ Right to Education

Click here to View Answer
Answer b) COVID-19 and indigenous peoples’ resilience.

12. Who is appointed as the Chairman of UPSC?
a) Shri Arvind Saxena
b) Dr. A. S. Bhonsle
c) Prof. Dr. Pradeep Kumar Joshi
d) Ms. Sujata Mehta

Click here to View Answer
Answer c) Prof. Dr. Pradeep Kumar Joshi. Prof. (Dr.) Pradeep Kumar Joshi took the oath of office and secrecy as Chairman of Union Public Service Commission (UPSC) on 8 August.

13. India to participate in Kavkaz 2020 exercise in _______________.
a) Japan
b) Sri Lanka
c) Maldives
d) Russia

Click here to View Answer
Answer d) Russia. India will take part in the multilateral military “Russian Kavkaz 2020” strategic command-post exercise to be held in Astrakhan, Russia.

14. Which country will host ICC Men’s T20 World Cup in 2021?
a) New Zealand
b) Zimbabwe
c) Australia
d) India

Click here to View Answer
Answer d) India. The International Cricket Council has confirmed that the ICC Men’s T20 World Cup 2020 that was postponed due to Covid-19 will be held in Australia in 2022. India will host the ICC Men’s T20 World Cup 2021 as planned.

15. Who has been appointed as Comptroller and Auditor General of India?
a) Rajiv Mehrishi
b) Girish Chandra Murmu
c) Harihara Nath
d) Arvind Saxena

Click here to View Answer
Answer b) Girish Chandra Murmu. Prof. (Dr.) Pradeep Kumar Joshi took the oath of office and secrecy as Chairman of Union Public Service Commission (UPSC) on 7 August 2020.

16. When was the Quit India Movement launched?
a) 1919
b) 1924
c) 1935
d) 1942

Click here to View Answer
Answer d) 1942. The Quit India Movement is also known as India August Movement or Bharat Chodo Andolan. It was launched by Mahatma Gandhi at the Bombay session of the All-India Congress Committee (AICC) on 8 August 1942 during World War II.

Leave a Comment