Current Affairs Quiz – August 06 & 07 2019

Current Affairs Quiz – August 06 & 07 2019

1. Which state has launched Mission Shakti sports initiative?
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Maharastra
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer c) Maharastra. Film Actor Aamir Khan launched Mission Shakti, a Maharashtra government’s initiative to train athletes from tribal areas for international sports events such as Olympics.

2. Which city gets first 3D traffic signal?
a) Chennai
b) Mohali
c) Bengaluru
d) Amristar

Click here to View Answer
Answer b) Mohali. “Traditional methods of traffic police to control and regulate traffic are very much labour-intensive and two-dimensional.

3. Who is the company’s co-founder and CEO of Medlife?
a) Vaithiyanathan
b) Ananth Narayanan
c) Vasuki Bhaskar
d) Amjith Yadav

Click here to View Answer
Answer b) Ananth Narayanan. Over six months after his exit from Walmart-owned Myntra, Ananth Narayanan is back into the CEO’s shoes with e-pharmacy platform Medlife, said the company

4. Ecowrap is associated with__________.
a) HDFC
b) ICICI
c) PNB
d) SBI

Click here to View Answer
Answer d) SBI. The Reserve Bank of India (RBI) may cut repo rate by 25 basis points (bps) in its August 7 policy meet and further reduce it by 50 to 75 bps to achieve the level of less than or equal to 5 per cent by March 2020, according to State Bank of India’s research report ‘Ecowrap’.

5. ScooNews Global Educators Fest 2019 will be held at____________.
a) Udhaipur
b) Thrissur
c) Mangalpur
d) Indore

Click here to View Answer
Answer a) Udhaipur. The 3rd edition of ScooNews Global Educators Fest will be held on Udaipur, the city of lakes, revolves around the theme of ‘Education for Sustainability: Moving On from Conformity to Creativity’.

6. Mission Shakti sports initiative was launched by____________.
a) Aamir Khan
b) Akshay Kumar
c) PV Sindhu
d) Mary Kom

Click here to View Answer
Answer a) Aamir Khan. Film Actor Aamir Khan launched Mission Shakti, a Maharashtra government’s initiative to train athletes from tribal areas for international sports events such as Olympics.

7. Lalit Kala Akademi is also known as__________________.
a) National Academy of Kalachethra
b) National Academy of Science
c) National Academy of Art
d) National Academy of kalai

Click here to View Answer
Answer c) National Academy of Art. Lalit Kala Akademi celebrated its 65th Foundation Day on August 5th, 2019. Union Minister of State (Independent Charge) of Culture & Tourism inaugurated the celebrations in New Delhi. It is also known as National Academy of Art.

8. IIFL Finance headquarter is situated at____________.
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. IIFL Finance will raise up to ₹1,000 crore through a public issue of bonds The main or the purpose of business growth and expansion.

9. Who has been appointed as the chairman and managing director of Power Grid Corporation of India?
a) Srinivasa Reddy
b) Abhimanyu Rao
c) Kandikuppa Sreekant
d) Mugen Ambati Rao

Click here to View Answer
Answer c) Kandikuppa Sreekant . Kandikuppa Sreekant assumed the charge of the chairman and managing director of Power Grid Corporation of India. His tenure of Kandikuppa Sreekant will be till December 31, 2023.

10. National Handloom Day is observed on___________.
a) 6 August
b) 7 August
c) 8 August
d) 9 August

Click here to View Answer
Answer b) 7 August. Every year National Handloom Day is celebrated across India on 7 August 2019. The year 2019 marks 5th National Handloom Day. To mark the occasion, Union Minister of Textiles and Women and Child Development, Smriti Zubin Irani, will preside over a function at Vigyan Bhawan in New Delhi.

11. Sushma Swaraj is passed away at 67, is associated with________.
a) Cinema
b) Sports
c) Science and Technology
d) Politics

Click here to View Answer
Answer d) Politics. Sushma Swaraj, former external affairs minister and senior BJP leader, passed away. She was 67.

12. NCAER sees GDP growth at _______ on flat agriculture gross value added.
a) 6.2%
b) 6.9%
c) 7.2%
d) 7.7%

Click here to View Answer
Answer a) 6.2%. Economic think tank NCAER (National Council of Applied Economic Research) expects the agriculture gross value added (GVA) to remain flat in 2019-20, pulling down the country’s economic growth rate to 6.2 per cent in FY20, from 6.8 per cent in FY19.

13. Who has become the first woman to win one of the world’s toughest cycling races in her first ultra-distance event?
a) Fiona Kolbinger
b) Veinna Albert
c) Steffy Lasborgh
d) Safona Kimmy

Click here to View Answer
Answer a) Fiona Kolbinger. A German cancer researcher has become the first woman to win one of the world’s toughest cycling races in her first ultra-distance event. Fiona Kolbinger, 24, from Dresden, said she was “so surprised to win” the Transcontinental, which traverses 2,485 miles (4,000km) from Burgas in Bulgaria to Brest in France.

14. Which cricket team has topped the latest ICC Test team rankings?
a) New Zealand
b) South Africa
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) India. India topped the latest ICC Test team rankings while New Zealand is placed 2nd and South Africa is in 3rd position. India skipper Virat Kohli retains his number one position in the latest ICC Test batsmen’s rankings.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment