Current Affairs Quiz – August 05 2019

Current Affairs Quiz – August 05 2019

1. Who has been conferred with Lifetime Achievement Award in Cricket Association of Bengal’s (CAB’s)?
a) Bhagwan Chatterjee
b) Arun Lal
c) Bhagadur Vamsi Lal
d) Raj Pawan Lal

Click here to View Answer
Answer b) Arun Lal.Former India cricketer and Bengal captain Arun Lal conferred with Karthik Bose Lifetime Achievement award of the Cricket Association of Bengal’s (CAB’s) in Kolkata.

2. ISRO sets up Space Situational Awareness Control Center in ___________.
a) Hyderabad
b) Pune
c) Bengaluru
d) Thrissur

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Indian Space Research Organisation (ISRO) laid foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre in Bengaluru, Karnataka.

3. Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty clinched a gold in men’s doubles, is associated with________.
a) Tennis
b) Table Tennis
c) Badminton
d) Squash

Click here to View Answer
Answer c) Badminton. Satwiksairaj Rankireddy and Chirag Shetty etched a new chaptter in the history of Indian badminton as they became the first men’s doubles pair from the sub-continent to win the BWF Super-500 Tournament.

4. Who is the current MD and CEO of federal Bank?
a) Shyam Srinivasan
b) Nageshwara Rao
c) Karthik Rajan
d) Keerthi Vasan

Click here to View Answer
Answer a) Shyam Srinivasan. Federal Bank has launched a digital facility for instant online opening of demat accounts for its customers.

5. Vinesh Phogat won 3rd successive gold in Poland open, is associated with________.
a) Wrestling
b) Boxing
c) Swimming
d) Shooting

Click here to View Answer
Answer a) Wrestling. Star India grappler Vinesh Phogat has bagged her third consecutive gold in women’s 53kg category after winning the Poland Open wrestling tournament in Warsaw.

6. Statue of Unity is situated at__________.
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Maharastra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Gujarat. The Statue of Unity, a memorial to Sardar Patel, in Gujarat’s Kevadia town has been shortlisted for ‘The Structural Awards 2019’ of the UK-based Institution of Structural Engineers (IStructE).

7. Kanti Bhatt is died at 88, is associated with__________.
a) Lyricist
b) Actor
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer d) Journalist. Veteran Gujarati journalist and columnist Kanti Bhatt died in Mumbai at the age of 88, days after he suffered a stroke.

8. Who won Hungary open 2019 car race?
a) Max Verstappen
b) John Stephen
c) Mathew Lahraign
d) Lewis Hamilton

Click here to View Answer
Answer d) Lewis Hamilton . The Hungaroring has delivered some cracking races in its illustrious history but few were as thrilling as this year’s edition, as Lewis Hamilton and Max Verstappen had a race-long ding-dong battle for the lead.

9. DRDO – in this ‘R’ represents____________.
a) Reinforce
b) Research
c) Resemble
d) Reorganisation

Click here to View Answer
Answer b) Research. The Defence Research Development Organisation (DRDO) successfully test-fired an indigenously developed Quick Reaction Surface to Air Missile (QRSAM) from a mobile truck-based launch unit from the Integrated Test Range (ITR) in Chandipur, Odisha.

10. Article 370 was introduced by__________.
a) Sheikh Abdullah
b) Rajiv Gandhi
c) Jawaharlal Nehru
d) Mustafa Hameen

Click here to View Answer
Answer a) Sheikh Abdullah. Article 370 was introduced in 1947 by Sheikh Abdullah the Prime Minister of Jammu & Kashmir. Article 370 of the Indian constitution gives autonomous status to the state of Jammu and Kashmir.

 

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment