Current Affairs Quiz – August 05 & 06 2020

Current Affairs Quiz – August 05 & 06 2020

1. Who is the Union Minister of Youth Affairs and Sports?
a) Dharmendra Pradhan
b) Pema Khandu
c) Srinivasa Gowda
d) Kiren Rijiju

Click here to View Answer
Answer d) Kiren Rijiju. Kiren Rijiju is the current Minister of Youth Affairs and Sports, who is in the capacity of Minister of State (Independent Charge). The ministry also gives the annual National Sports awards in various categories, including the Arjuna Award and Rajiv Gandhi Khel Ratna awards.

2. Who launched the book Swachh Bharat Kranti?
a) Gajendra Singh Shekhawat
b) Smriti Irani
c) Piyush Goyal
d) a and b

Click here to View Answer
Answer d) a and b. “Swachh Bharat Kranti” is a translated copy of the book “Swachh Bharat Revolution”. Swachh Bharat Kranti is a Hindi version and Swachh Bharat Revolution is the English version.

3. Who has been appointed as Prime Minister of Guyana?
a) Mark Phillips
b) Antony Vamsheu
c) Mohammed Hamimula
d) Bharrat Jagdeo

Click here to View Answer
Answer a) Mark Phillips. He served as the Chief of Staff of the Guyana Defence Force from 2013 to 2016. Meanwhile, former President Bharrat Jagdeo has been sworn in as Vice President.

4. William English who passed away, is associated with_____________.
a) Noble Peace prize winner
b) Inventor of S-pen
c) Co-inventor of the computer mouse
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Co-inventor of the computer mouse. The original mouse, as built by Bill English in the mid-60s, was merely a pinewood block, a crude button, and a connector.

5. OXY2 developed by ___________.
a) IIM Bengaluru
b) IIT Delhi
c) IIT-Madras
d) IISc Mumbai

Click here to View Answer
Answer c) IIT-Madras. A health startup at IIT Madras in joint collaboration with HELYXON has developed a device called OXY2. This newly designed device can easily take vitals of an individual such as heart rate, temperature, oxygen saturation and respiration rate clinically accurate.

6. Manoj Sinha has been appointed as the new Lieutenant Governor of which Union Territory?
a) Ladakh
b) J&K
c) Chandigarh
d) Puducherry

Click here to View Answer
Answer b) J&K.

7. SEBI Chairman Ajay Tyagi’s term has been extended till when?
a) February 2021
b) March 2022
c) February 2022
d) December 2021

Click here to View Answer
Answer c) February 2022. SEBI Chairman Ajay Tyagi has been given a term extension of 18 months till February 2022, as per an order by the personnel ministry.

8. Which telecom company has joined hands with AWS to tap India’s booming cloud computing market?
a) Airtel
b) Vodafone
c) Jio
d) Idea

Click here to View Answer
Answer a) Airtel. Bharti Airtel (“Airtel”), one of India’s largest integrated telecom providers, announced a multi-year, Strategic Collaboration Agreement (SCA) with Amazon Web Services (AWS) to deliver a comprehensive set of innovative cloud solutions to large enterprise and small and medium enterprise (SME) customers in India.

9. Japan marks 75 years of atomic bomb attacks on Hiroshima and Nagasaki on which day?
a) August 01
b) August 06
c) August 10
d) August 18

Click here to View Answer
Answer b) August 06. Japan marks the 75th anniversary of the world’s first atomic bomb attack on the city of Hiroshima. In 1945, the United States warplane Enola Gay dropped an atom bomb named “Little Boy” in the city of Hiroshima killing 140,000 people.

10. Shivajirao Patil Nilangekar who passed away, is associated with________________.
a) Actor
b) Journalist
c) Vocalist
d) Politician

Click here to View Answer
Answer d) Politician. Maharashtra former Chief Minister and Senior Congressman Shivajirao Patil Nilangekar passed away.

11. India contributed _____________ to the India-UN Development Partnership Fund.
a) USD 10 million
b) USD 11.79 million
c) USD 13.3 million
d) USD 15.5 million

Click here to View Answer
Answer d) USD 15.5 million. India gives USD 15.5 million to the India-UN Development Partnership Fund, under its commitment to supporting developing nations in their developmental priorities across all the Sustainable Development Goals.

Leave a Comment