Current Affairs Quiz – August 04 2019

Current Affairs Quiz – August 04 2019

1. 10th Mekong Ganga Cooperation Ministerial meeting held in ___________.
a) Canada
b) Mexico
c) Bangkok
d) Thailand

Click here to view Answer
Answer c) Bangkok. The 10th Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting was held in Bangkok, Thailand.

2. Who is the External Affairs Minister?
a) Nirmala Sitharaman
b) Arjun Munda
c) S Jaishankar
d) Abhimanyu Raj

Click here to view Answer
Answer c) S Jaishankar. The 10th Mekong Ganga Cooperation (MGC) Ministerial Meeting was held in Bangkok, Thailand. India was represented by External Affairs Minister S Jaishankar. During this meeting, new MGC Plan of Action 2019-2022 was adopted.

3. India Participates in 8th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting in ____________.
a) Beijing
b) Tokyo
c) Shanghai
d) Muscut

Click here to view Answer
Answer a) Beijing. The Commerce Secretary Dr. Anup Wadhawan led a delegation to the 8th RCEP Inter-sessional Ministerial meeting held in Beijing on 2-3 August 2019. During the meeting he highlighted India’s contribution in shaping the RCEP negotiations till date.

4. NFDC- in this ‘F’ represents___________.
a) Formula
b) Film
c) Foreign
d) Forensic

Click here to view Answer
Answer b) Film. National Film Development Corporation Limited – NFDC has announced that it will start accepting applications for funding of feature films under the Central Government scheme.

5. DA Pennebaker is died at 94, is associated with___________.
a) Singer
b) Golf Player
c) Film Maker
d) Cricket Player

Click here to view Answer
Answer c) Film Maker. The film-maker DA Pennebaker has died aged 94. He died of natural causes on Thursday, his son, Frazer Pennebaker, told the Hollywood Reporter.Pennebaker received a lifetime achievement award Oscar in 2013.

6. Which cricketer has become the second-fastest batsman to smash 25 Test hundreds, achieving the feat in his 119th innings?
a) Virat Kholi
b) Rahit Sharma
c) Ross Taylor
d) Steve Smith

Click here to view Answer
Answer d) Steve Smith. Australia batsman Steve Smith on Sunday became the second-fastest batsman to smash 25 Test hundreds, achieving the feat in his 119th innings during the second innings of first Ashes Test.

7. Sir Don Bradman was the fastest to reach 25 Test tons (68 innings), belongs to____________.
a) England
b) New Zealand
c) India
d) Australia

Click here to view Answer
Answer d) Australia. Sir Don Bradman was the fastest to reach 25 Test tons (68 innings).

8. Which Indian cricketer has become first Indian to bowl 20th over as maiden in a T20I?
a) Navdeep Saini
b) Prithiv Shaw
c) Vijay Shankar
d) Jasprit Bumrah

Click here to view Answer
Answer a) Navdeep Saini. Pacer Navdeep Saini has become the first Indian bowler to bowl the 20th over as a maiden in a T20I, achieving the feat on his international debut against West Indies.

9. According to Euromonitor, Acquiring_____________ made Walmart India’s top retailer.
a) Craftsvilla
b) Flipkart
c) Shopzone
d) Myntra

Click here to view Answer
Answer b) Flipkart. A study by UK-based market research platform Euromonitor International has ranked Walmart as the top retailer in India in its Top 100 Retailers in Asia 2019 list.

10. Lovlina, Neeraj clinch gold at Umakhanov Memorial tournament, is associated with___________.
a) Boxing
b) Swimming
c) Shooting
d) Wrestling

Click here to view Answer
Answer a) Boxing. Lovlina Borgohain and Neeraj clinched gold medals while Gaurav Solanki had to settle for a silver at the Magomed Salam Umakhanov Memorial International Boxing Tournament in Kaspiysk, Russia.

11. According to Bloomberg Billionaires Index, Who is the world’s second-richest person spot with $106 billion wealth?
a) Jeff Bezos
b) Bill Gates
c) Mark Zuckerberg
d) Louis Hamilton

Click here to view Answer
Answer b) Bill Gates. Microsoft Co-founder Bill Gates has regained the world’s second-richest person spot with $106 billion wealth, as per Bloomberg Billionaires Index.

 

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment