Current Affairs Quiz – August 03 2019

Current Affairs Quiz – August 03 2019

1. BIS – in this ‘I’ stands for____________.
a) International
b) Indian
c) Informational
d) Institution

Click here to view Answer
Answer b) Indian. Bureau of Indian Standards (BIS) has announced setting up Pashmina testing centre in Leh region of Jammu and Kashmir to check the quality of pashmina collected.

2. Save Green Stay Clean campaign has launched by____________.
a) West Bengal
b) Chattisgarh
c) Odisha
d) Rajastan

Click here to view Answer
Answer a) West Bengal. West Bengal government launched an awareness campaign named ‘Save Green, Stay Clean’ for preserving the greenery and keeping the environment clean in the state.

3. Who is the Chief Minister of West Bengal?
a) PM Mishra
b) Ram Nath Govind
c) Smitha Rani
d Mamata Banerjee

Click here to view Answer
Answer d) Mamata Banerjee. Save Green Stay Clean campaign launched State Chief Minister Mamata Banerjee in Kolkata. The campaign was launched on August 1, 2019.

4. Who has been appointed as MD and CEO of LIC Housing Finance (LIC HFL)?
a) Abhimanyu Nath
b) Siddhartha Mohanty
c) Raj Manickam
d) Kuroshi Yadav

Click here to view Answer
Answer b) Siddhartha Mohanty. LIC Housing Finance (LIC HFL) August 2 said Siddhartha Mohanty has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer of the NBFC.

5. National order of Merit- Highest award of which country?
a) Uzbeskistan
b) Indonesia
c) Brazil
d) Republic of Guinea

Click here to view Answer
Answer d) Republic of Guinea. This is the highest award of Republic of Guinea.

6. Who has been awarded the National order of Merit- Highest award of Republic of Guinea?
a) PM Modi
b) Venkaiah Naidu
c) Ram Nath Kovind
d) JaiShankar

Click here to view Answer
Answer c) Ram Nath Kovind. President Ram Nath Kovind has been awarded the “National order of Merit” by the President of Guinea for his exceptional contribution to the advancement of overall relations and development of mutual cooperation between India and Guinea .

7. Which Indian Bank has become first Indian bank to link up with China National Advance Payment System?
a) PNB
b) Catholic Syrian Bank
c) SBI
d) IOB

Click here to view Answer
Answer c) SBI. The State Bank of India’s (SBI) Shanghai branch is now connected to China’s National Advance Payment System (CNAPS), becoming the first Indian BankNSE -1.36 % to operationalise it, a senior bank official said.

8. Meghdoot – app for_________.
a) Girl Child
b) Scientist
c) Farmers
d) Women

Click here to view Answer
Answer c) Farmers. In a bid to further the Digital India initiative, and bring technology to farmers, the ministries of Earth Sciences and Agriculture have launched a mobile application — Meghdoot — that will provide location, and crop and livestock-specific weather-based agro advisories to farmers in local languages.

9. Vhali Dikri Yojna has launched by CM of ___________.
a) Gujarat
b) Maharatra
c) Madhya Pradesh
d) Rajastan

Click here to view Answer
Answer a) Gujarat. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani has launched the ‘Vhali Dikri Yojna’ from his home town Rajkot. The scheme for the welfare of girl child has been launched to mark the 63th birth day of Chief Minister.

10. Adarsh Singh won two gold medal, is associated with____________.
a) Boxing
b) Wrestling
c) Swimming
d) Shooting

Click here to view Answer
Answer d) Shooting. Young Adarsh Singh outclassed his rivals in the Sardar Sajjan Singh Sethi Memorial Masters shooting competition, winning the gold medal in both the men and junior 25m rapid fire pistol event.

About the author

Divya Alagarsamy

Divya is a content managing professional at Day Today GK. She is a traveler, reader, and an avid sports person. She is usually a quiet person. Previously, she graudated with Engineering degree in Computer Science.

Leave a Comment