Current Affairs Quiz – August 03 2018

Current Affairs Quiz – August 03 2018

1. Which Country has become world’s 2nd-biggest stock market?
a) US
b) China
c) Japan
d) Russia

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Following the latest slump, the value of China’s stock market fell to $6.09 trillion, losing its spot as the second biggest stock market to Japan ($6.17 trillion). This comes amid China’s trade war with the US and its campaign to cut debt.

2. Who is the current President of Zimbabwe?
a) Emmerson Mnangagwa
b) Robert Mugabe
c) John Steffin
d) Christopher Mahage

Click here to View Answer
Answer a) Emmerson Mnangagwa. Emmerson Mnangagwa has been re-elected Zimbabwe’s President after winning presidential elections held for the first time since the ouster of Robert Mugabe. Mnangagwa took over as President last year after Mugabe was ousted by the Army.

3. ‘Project Roshni’ is associated with____________.
a) Indian Army
b) Indian Navy
c) Air Force
d) Indian Railway

Click here to View Answer
Answer a) Indian Army. Project Roshni by Indian Army is illuminating homes in remote villages of Jammu and Kashmir. The Army Persons have distributed solar lamps in remote areas. Under Project Roshni, the Army has distributed 17,000 such lamps till now.

4. LS passes bill to create national sports varsity in ______________.
a) Sikkim
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Pune

Click here to View Answer
Answer c) Manipur. A bill to establish a National Sports University in Manipur to promote sports education was passed by the Lok Sabha. The National Sports University Bill 2018, which seeks to replace an ordinance promulgated on May 31, was passed by a voice vote.

5. Dragonfly festival is held at__________.
a) Himachal Pradesh
b) Tamilnadu
c) Delhi
d) Gujarat

Click here to View Answer
Answer c) Delhi. This is First-ever festival for insects that help maintain ecosystem and is being organized from Aug 3 to Sept 1 jointly by WWF (World Wide Fund) India and the Bombay Natural History Society (BNHS). This will culminate towards a dragonfly census on August 19.

6. DTAB in this ‘D’ is stands for___________.
a) Digital
b) Drug
c) Disease
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Drug. The Drug Technical Advisory Board (DTAB) recommended the Union Ministry of Health and Family Welfare to lift the ban on Oxytocin.

7. Who Won 6th Hungarian Formula 1 Grand Prix?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Nico Rosberg
d) Fernando Alonso

Click here to View Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton of Mercedes won the Hungarian Grand Prix for the 6th time, at the Hungaroring circuit, in Hungary.

8. Which state has become first state to implement Biofuel Policy?
a) Punjab
b) Uttar Pradesh
c) Orissa
d) Rajastan

Click here to View Answer
Answer d) Rajastan. Rajasthan become the first State in the country to implement the national policy on biofuels unveiled by the Central government. This policy on biofuels seeks to help farmers dispose of their surplus stock in an economic manner and reduce the country’s oil import dependence.

9. Which company has become First $1 Trillion Company in History?
a) Microsoft
b) Apple
c) Google
d) Yahoo

Click here to View Answer
Answer b) Apple. Apple Inc. became the first U.S.-based company with a market value of $1 trillion, four decades after it was co-founded by Steve Jobs in a Silicon Valley garage and later revolutionized the worlds of computing, music and mobile communications. The iMac desktop computer, the iPod, iPhone, and iPad were smash hits.

10. World Junior Squash Championships 2018 was held at_________.
a) Pune
b) Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer c) Chennai. A total of 171 players including 116 men and 55 women from 28 countries took part in the World Junior Squash Championship.

Leave a Comment