Current Affairs Quiz – April 6 2019

Current Affairs Quiz – April 6 2019

 


1. ____________ was unanimously selected as the new president of the World Bank .
a)Ferid Belhaj
b)David Malpass
c)Jim Yong Kim
d)Antonella Bassani

Click here to View Answer
Answer b)David Malpass.

2._____________ a mobile app aimed to facilitate voting by elders was launched in Jammu and Kashmir’s Rajouri district.
a)Mitra
b)Sathi
c)Sahayata
d)Sahulat

Click here to View Answer
Answer d)Sahulat. Sahulat’, a mobile app aimed to facilitate voting by elders was launched in Jammu and Kashmir’s Rajouri district. District Election Officer Mohammad Aijaz Asad launched the Android-based application to reach out to the voters who are 90 years old or above, they said.

“The app is designed to aid the old-age voters’ only.

3. ______________has dropped the usage fees for small transactions on Unified Payments Interface (UPI).
a)IRDA
b)NPCI
c)RBI
d)SEBI

Click here to View Answer
Answer b)NPCI . The National Payments Corporation of India (NPCI) has dropped the usage fees for small transactions on Unified Payments Interface (UPI) in a bid to expand the system’s adoption within banks and payment service providers (PSPs).

4. ____________’s autobiography ‘Game Changer’ set to hit stands on April 30
a)Mohammad Amir
b)Sarfraz Ahmed
c)Imad Wasim
d)Shahid Afridi

Click here to View Answer
Answer d)Shahid Afridi. Former Pakistan captain Shahid Afridi has promised his fans a no-holds-barred account of his life in his upcoming biography “Game Changer”, which will hit the stands on April 30.

The biography written by well-known TV anchor and broadcaster, Wajahat S Khan tracks the career of Afridi and narrates all the scandals and controversies in the all-rounder’s career.

5. Election Commission has removed Andhra Pradesh Chief Secretary Anil Chandra Punetha and appointed __________ in his place.
a)LV Subrahmanyam
b)Rajesh Kumar
c)Anuj Sharma
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)LV Subrahmanyam. Election Commission has removed Andhra Pradesh Chief Secretary Anil Chandra Punetha and appointed LV Subrahmanyam in his place.
Election Commission has also removed Kolkata Police Commissioner Anuj Sharma ahead of the Lok Sabha elections. the commission has appointed Additional Director General of State Pollution Control Board Dr Rajesh Kumar as the new police commissioner of Kolkata.

6. All India Football Federation president___________ has become the first Indian to be elected as a member of the FIFA Executive Council.
a)Himanta Biswa Sarma
b)P. A. Sangma
c)Poorna Patel
d)Praful Patel

Click here to View Answer
Answer d)Praful Patel. All India Football Federation president Praful Patel has become the first Indian to be elected as a member of the FIFA Executive Council. He got 38 out of 46 votes.

7.The Competition Commi­ssion of India (CCI) approved engineering and construction major Larsen & Toubro’s (L&T’s) proposal to acquire up to 66.15 per cent stake in ___________.
a)Mindtree
b)wipro
c)TCS
d)infosys

Click here to View Answer
Answer a)Mindtree. The Competition Commi­ssion of India (CCI) approved engineering and construction major Larsen & Toubro’s (L&T’s) proposal to acquire up to 66.15 per cent stake in Mindtree.

9. ___________ took charge as the new President of the Confederation of Indian Industry (CII).
a)Rakesh Malhotra
b)Vipin Anand
c)Keshav Murugesh
d)Vikram Kirloskar

Click here to View Answer
Answer d)Vikram Kirloskar.

10.___________ will be the punch line for the CBSE in the academic session of 2019-20.
a)“Experimental Education ”
b)“Experimental learning”
c)“Experimental School ”
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)“Experimental learning”. “Experimental learning” will be the punch line for the CBSE in the academic session of 2019-20, the board said . CBSE secretary Anurag Tripathi said from now on every year, the board will have a punch line.

11. Sreedhanya Suresh 25, has become the first woman from __________’s tribal community to crack the Civil Services examination.
a)Tamil Nadu
b)Kerala
c)Assam
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer b)Kerala.Sreedhanya Suresh, 25, has become the first woman from Kerala’s tribal community to crack the Civil Services examination. In her third attempt, she secured the 410th rank to clear the exam.

12. __________, noted economist and ‘Father of Entrepreneurship Movement’ in India, passed away .
a)Anandavally
b)Arie Irawan
c)Viharidas Gopaldas Patel
d)J. Mahendran

Click here to View Answer
Answer c)Viharidas Gopaldas Patel. Viharidas Gopaldas Patel, noted economist and ‘Father of Entrepreneurship Movement’ in India, passed away here after a brief illness. He was 79.

13. Noted Tamil Scholar and orator __________ died due to age-related illness .
a)Silamboli Su. Chellappan
b)Viharidas Gopaldas Patel
c)J. Mahendran
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Silamboli Su. Chellappan. Noted Tamil Scholar and orator Silamboli Su. Chellappan died today morning due to age-related illness at his residence in Kalashetra Colony, Thiruvanmiyur. He was 91.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment