Current Affairs Quiz – April 4 2019

Current Affairs Quiz – April 4 2019


1. Reliance Jio acquires chatbot making startup Haptik for __________.
a)Rs220 crore
b)Rs200 crore
c)Rs250 crore
d)Rs230 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs230 crore. Telecom giant Reliance Jio has acquired an 87% stake in Mumbai-based Haptik “to build India’s largest AI assistant company across chat, voice and vernacular languages”. In the rs700-crore deal, rs 230 crore will go for business transfer and ₹470 crore will go towards expansion. Haptik Co-founders Aakrit Vaish and Swapan Rajdev and employees will have a minority stake in Reliance Jio.

2. Former actress ____________ has joined Google India as its industry head – agency business.
a)Mayoori Kango
b)Abdelaziz Bouteflika
c)Zuzana Čaputová
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Mayoori Kango. Former actress Mayoori Kango, who made her Bollywood debut with 1995 film ‘Naseem’ and acted in films like ‘Papa Kahte Hain’, ‘Betaabi’ among others, has joined Google India as its industry head – agency business. Mayoori, who chose films over joining IIT Kanpur, left acting in the 2000s. Before Google, she was working as the Managing Director at Performics.

3. The Kho-Kho Federation of India (KKFI) launched an ambitious franchise-based league for the sport named___________.
a)Kho-Kho
b)paramount Kho-Kho
c)ideal, Kho-Kho
d)Ultimate Kho-Kho

Click here to View Answer
Answer d)Ultimate Kho-Kho. The Kho-Kho Federation of India (KKFI) launched an ambitious franchise-based league for the sport named Ultimate Kho-Kho. The KKFI, in collaboration with Dabur India Ltd, will conduct the 21-day IPL-style league, which will see eight franchise teams playing a total of 60 matches in a double round-robin format.

4. ____________ awarded the prestigious John Dirks Canada Gairdner Global Health Award.
a)Pinaki Chandra
b)Kumar Viswajeet
c)Manohar Ajgaonkar
d)Vikram Patel

Click here to View Answer
Answer d)Vikram Patel. Prof Patel has been awarded 2019 John Dirks Canada Gairdner Global Health Award for his world-leading research in global mental health, generating knowledge on the burden and determinants of mental health problems in low-and-middle-income countries and pioneering approaches for the prevention and treatment of mental health in low-resource settings.

5. ______________ has taken charge as Managing Director of LIC of India.
a)Naresh Goyal
b)Kenichi Ayukawa
c)Shambhu S Kumaran
d)Vipin Anand

Click here to View Answer
Answer d)Vipin Anand. Vipin Anand has taken charge as Managing Director of LIC of India. Prior to this, he was in charge of LIC’s Western Zone, headquartered at Mumbai.

6. _____________ has created history by electing an African-American woman as its mayor for the first time.
a)Aurora
b)Champaign
c)Joliet
d)Chicago

Click here to View Answer
Answer d)Chicago . Chicago has created history by electing an African-American woman as its mayor for the first time. Lori Lightfoot, a 56-year-old former federal prosecutor and practicing lawyer who has never before held elected office, won the city’s mayoral race by a huge margin. She will also be Chicago’s first openly gay mayor.

7. ______________felicitated by Asian Tour for contribution to golf in Asia.
a)Pawan Munjal
b)O. P. Bhatt
c)Natarajan Chandrasekaran
d)Rajesh Gopinathan

Click here to View Answer
Answer a)Pawan Munjal. Dr Pawan Munjal, Chairman, Hero MotoCorp – the world’s largest manufacturer of motorcycles and scooters – was felicitated by the Asian Tour with a Special Achievement Award for his contributions to Asian Golf.

8. The Reserve Bank of India cut the repo rate by another 25 basis points to ______________.
a)7 per cent
b)6.50 per cent
c)6.25 per cent
d)6 per cent

Click here to View Answer
Answer d)6 per cent. The Reserve Bank of India (RBI) has cut its repo rate under liquidity adjustment facility (LAF), or the rate at which it lends to banks, by 25 basis points to 6%, with immediate effect. This is the second consecutive rate cut from RBI under new Governor Shaktikanta Das, after a rate cut in February.

9. 45th Postal Pension Adalat to be held in _________ on July 25, 2019.
a)Indore
b)Pune
c)Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer d)Mumbai. The Chief Postmaster General, Maharashtra Circle, Mumbai will be holding the 45th Postal Pension Adalat for pensioners / family pensioners of Postal Department , 25-07-2019 at the Office of the Chief Postmaster General, Maharashtra Circle.

10. _________________have launched their new coaching community on the Hive Learning platform.
a)Mumbai Indians
b)Delhi Capitals
c)‎Chennai Super Kings
d)Rajasthan Royals

Click here to View Answer
Answer d)Rajasthan Royals. Rajasthan Royals have launched their new coaching community on the Hive Learning platform. Through this community the Royals coaches and players will deliver the latest techniques, best practices and guidance to all those who aspire to join the cricket fraternity.

11. Chinese telecommunications giant ______________ announced the appointment of Bi Yunfeng as the new Chief Executive Officer of the company’s R&D centre .
a)CenturyLink
b)SoftBank Group
c)AT&T
d)Huawei

Click here to View Answer
Answer d)Huawei.Chinese telecommunications giant Huawei announced the appointment of Bi Yunfeng as the new Chief Executive Officer of the company’s R&D centre here.

The Bengaluru centre is Huawei’s largest overseas R&D centre, focused on developing software for end-to-end telecom, IT and Cloud solutions, consumer devices, as well as providing professional services for global operators.

12. The Finance Ministry is believed to have met the revised fiscal deficit target of __________ in the last fiscal 2018-19.
a)3.2 per cent
b)3.5 per cent
c)3.0 per cent
d)3.4 per cent

Click here to View Answer
Answer d)3.4 per cent. The Finance Ministry is believed to have met the revised fiscal deficit target of 3.4 per cent in the last fiscal 2018-19 largely by cutting expenditure, withdrawals from small savings accounts to meet the food subsidy and higher GST collections.

13. Lawyer-turned-fashion model __________will be the brand ambassador for the Lok Sabha elections in Jammu and Kashmir.
a)Preetma Singh
b)Sana Dua
c)Swati Bishnoi
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Sana Dua . Lawyer-turned-fashion model Sana Dua will be the brand ambassador for the Lok Sabha elections in Jammu and Kashmir. The first runner-up of Femina Miss India 2017 contest, she had also participated in Miss United Continents 2017, and ended up among the top ten.

14. The Indian men’s football team gained two places to rise to _________in the FIFA rankings.
a)81
b)85
c)100
d)101

Click here to View Answer
Answer d)101 . The Indian men’s football team gained two places to rise to 101 in the FIFA rankings issued. With 1219 total ranking points, the Indian team lies 18th among the Asian countries. The team did not play any international match after the last rankings.

15. __________ launches new doctoral programme in Management for working executives with at least eight years of experience.
a)IIM kanpur
b)IIM delhi
c)IIM indore
d)IIM Kozhikode

Click here to View Answer
Answer d)IIM Kozhikode. Indian Institute of Management Kozhikode has launched a new doctoral programme, PhD in Management (Practice Track), for working executives with at least eight years of experience, claimed to be the first of its kind in India. In this programme, the executives can work towards a doctoral degree while remaining in their jobs.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment