Current Affairs Quiz – April 30 2017

Current Affairs Quiz

1. India is looking at having an all-electric car fleet by _________with an express objective of lowering the fuel import bill and running cost of vehicles
a) 2020
b) 2022
c) 2025
d) 2030

Click here to View Answer
Answer d) 2030. India is looking at having an all-electric car fleet by 2030 with an express objective of lowering the fuel import bill and running cost of vehicles. Power Minister Goyal is of the view that initially the government can handhold the electric vehicle industry for 2-3 years to help it stabilise.

2. Which state got its first Shatabdi Express with Minister of State for Railways Rajen Gohain flagging off the train from Dibrugarh?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Uttar Pradesh
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Assam. Assam got its first Shatabdi Express with Minister of State for Railways Rajen Gohain flagging off the train from Dibrugarh. The new Shatabdi Express train (No. 12085/12086) will run between Dibrugarh and Guwahati. The Shatabdi Express trains are among the fastest and most prestigious trains of the Indian Railways along with Rajdhani and Duronto trains which connect metro cities with other important cities from the point of view of tourism, pilgrimage or business.

3. _____________ police will relaunch ‘Operation Durga’ to ensure women’s safety, according to Director General of Police (DGP) BS Sandhu
a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Haryana police will relaunch ‘Operation Durga’ to ensure women’s safety, according to Director General of Police (DGP) BS Sandhu. The state government had started the operation earlier this month but it was stopped within a week. “The objective is to ensure the safety of women. ‘Operation Durga’ is not about moral policing,” said the police official.

4. Which state government has decided to set up 15 integrated solid waste management clusters to deal with solid waste in urban areas?
a) Haryana
b) Bihar
c) Gujarat
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer a) Haryana. Haryana Government has decided to set up 15 integrated solid waste management clusters to deal with solid waste in urban areas. Out of these, electricity would be generated from solid waste in three clusters and manure from the remaining 12 clusters. Giving this information at Chandigarh an official spokesman said that a solid waste management plant is being set up at Faridabad at a cost of Rs 330 crore.

5. Which country has decided to confer former Union Law Minister Ashwani Kumar with one of its top civilian honours for his contribution to strengthening bilateral relations with India?
a) Germany
b) USA
c) Japan
d) China

Click here to View Answer
Answer c) Japan. Japan has decided to confer former Union Law Minister Ashwani Kumar with one of its top civilian honours for his contribution to strengthening bilateral relations with India. Kumar will be awarded the Grand Cordon of the Order of the Rising Sun, its third highest civilian honour. Notably, Kumar had served as former PM Manmohan Singh’s special envoy to Japan.

6. Which state became the first state to install first-of-its-kind automated weather stations for farmers in the region?
a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Punjab
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. Maharashtra became the first state to install first-of-its-kind automated weather stations for farmers in the region. The state government aims to install a total of 2,065 such units at the village/mandal level across Maharashtra. The machines are designed to accurately predict rainfall patterns, levels of humidity and also to guide the farmers on the best crop to cultivate.

7. Which state government is going to waive loans of up to ₹1 lakh of ‘Divyangs’ (differently-abled)?
a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer a) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh Cabinet Minister Om Prakash Rajbhar said the state government is going to waive loans of up to ₹1 lakh of ‘Divyangs’ (differently-abled). “We will also provide them loans up to ₹1 lakh at an interest rate of 4% only,” the Minister added. The government also plans to hold “Samadhan Diwas” every month to resolve their problems.

8. _____________ become the first club team from north-east to win the I-League
a) Chennai City
b) Bengaluru FC
c) Aizawl FC
d) Kolkata FC

Click here to View Answer
Answer c) Aizawl FC. Aizawl FC, a small team from Mizoram, created history by becoming the first club from north-east to win the I-League as they beat Kolkata giants Mohun Bagan to the title race by drawing 1-1 with Shillong Lajong. Aizawl ended the league on 37 points while Mohun Bagan finished second on 36. They have won the I-League title in their second season, becoming the first club from the Northeast to bag the title.

9. Who won the Barcelona Open Banc Sabadell title 2017?
a) Andy Murray
b) Rafael Nadal
c) Roger Federer
d) Novak Djokovic

Click here to View Answer
Answer b) Rafael Nadal. Rafael Nadal added a record 10th Barcelona Open Banc Sabadell title to his impressive resume, beating Dominic Thiem, 6-4, 6-1, in the final. The Austrian gave Nadal a stiff challenge for much of the first set, but the Spaniard shifted gears after his first break and cruised to a win. After winning the Monte-Carlo Masters last week, Nadal appears to be in superb form just a few weeks ahead of the French Open.

10. Who won the Russian Grand Prix title 2017?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Daniel Ricciardo
d) Valtteri Bottas

Click here to View Answer
Answer d) Valtteri Bottas. Valtteri Bottas claimed his maiden Formula One victory when he resisted intense pressure from championship leader Sebastian Vettel to triumph for Mercedes in a tense Russian Grand Prix. The popular Bottas’s first win was warmly received by his fellow drivers and the paddock, Hamilton hugging him after he had jumped into the arms of his crew and Vettel joining the reception, Russian President Vladimir Putin also present for congratulations and prize giving.

Leave a Comment