Current Affairs Quiz – April 29 2019

Current Affairs Quiz – April 29 2019


1.International Dance Day is celebrated on _____________.
a)28th April
b)25th April
c)27th April
d)29th April

Click here to View Answer
Answer d)29th April. International Dance Day is a global celebration of dance, created by the Dance Committee of the International Theatre Institute, the main partner for the performing arts of UNESCO.
The event takes place every year on 29th April, the anniversary of the birth of Jean-Georges Noverre, the creator of modern ballet.

2. ____________clinched a fourth clay-court win over Rafael Nadal to reach the Barcelona Open final.
a)Gerald Melzer
b)Jürgen Melzer
c)Dominic Thiem
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Dominic Thiem. Dominic Thiem clinched a fourth clay-court win over Rafael Nadal to reach the Barcelona Open final at the expense of the world number two.

Thiem lost to Nadal in the French Open final last year but had earlier beaten the Spaniard at the Madrid Open and had the measure of him again.

3. Govt raises wheat import duty to __________ in order to support local farmers.
a)45%
b)42%
c)30%
d)40%

Click here to View Answer
Answer d)40%. The Centre raised wheat import duty by a third to 40 per cent to support local farmers from further price fall and prevent its possible import on the back of a growing demand for animal feed in drought hit states including Maharashta, Gujarat, Karnataka, Telangana and Andhra Pradesh.

4. Sri Lankan President ___________ appointed former Army Commander Gen. S. H. S Kottegoda as the Secretary of Defence.
a)Mauricio Macri
b)Nikol Pashinyan
c)Ilir Meta
d)Maithripala Sirisena

Click here to View Answer
Answer d)Maithripala Sirisena. Sri Lankan President Maithripala Sirisena appointed former Army Commander Gen. S. H. S Kottegoda as the Secretary of Defence.

5. ____________ wins women’s singles title at Kunming Tennis Open.
a)Zheng Jie
b)Peng Shuai
c)Zhang Shuai
d)Zheng Saisai

Click here to View Answer
Answer d)Zheng Saisai. No. 2 seed Zheng Saisai defeated compatriot Zhang Shuai 6-4, 6-1 to win women’s singles title at the Kunming Open.

6. Ex-South Africa all-rounder ____________ has been honoured with the Order of Ikhamanga in the Silver Division.
a)Brian McMillan
b)Jacques Kallis
c)Hansie Cronje
d)Lance Klusener

Click here to View Answer
Answer b)Jacques Kallis .Ex-South Africa all-rounder Jacques Kallis has been honoured with the Order of Ikhamanga in the Silver Division. The national honour is bestowed by the President of South Africa on citizens who have made significant contributions to arts, literature, music, journalism, culture, and sports.

7. Real life ‘Padman’ _____________ Named in Fortune’s World Leaders List
a)Stanislav Petrov
b)Lance Klusener
c)Arunachalam Muruganantham
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Arunachalam Muruganantha.Real life ‘Padman’, Arunachalam Muruganantham, who made headlines for manufacturing low-cost sanitary napkins with his innovative cellulose-based pads, has made it to Fortune magazine’s list of the top 100 world’s greatest leaders.

8. The DMK’S former Rajya Sabha MP and the party’s State women minority wing’s president _____________ died night after a brief illness.
a)Vasanthi Stanley
b)Josef Šural
c)Wayson Choy
d)Daniel Horlaville

Click here to View Answer
Answer a)Vasanthi Stanley. The DMK’S former Rajya Sabha MP and the party’s State women minority wing’s president Vasanthi Stanley died night after a brief illness. Vasanthi Stanley, a native of Palayamkottai in Tirunelveli district, had served as DMK’s Rajya Sabha member from 2008 to 2014. She had also served as a member of various parliamentary committees.

9. Former Ethiopian president __________ has died in Germany.
a)Vasanthi Stanley
b)Negasso Gidada
c)Josef Šural
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Negasso Gidada. Former Ethiopian president Negasso Gidada has died in Germany where he was undergoing medical treatment for an unspecified illness.

10. Former India footballer ______________, who was facing acute financial crisis, died following prolonged illness.
a)Daniel Horlaville
b)Pungam Kannan
c)Richard Lugar
d)Damon Keith

Click here to View Answer
Answer b)Pungam Kannan.Former India footballer Pungam Kannan, who was facing acute financial crisis, died following prolonged illness. He was 80. Kannan is survived by his wife Antoinette and two daughters.

11. The World Day for Safety and Health at Work is observed annually on_____________ .
a)26 April
b)29 April
c)27 April
d)28 April

Click here to View Answer
Answer d)28 April.The World Day for Safety and Health at Work is observed annually on 28 April to raise awareness for promoting safe, healthy and decent work.

The theme for 2019 is Safety and Health and the future of work.

12. Workers’ Memorial Day, International Workers’ Memorial Day or International Commemoration Day (ICD) Celebrated on ____________.
a)April 29
b)April 27
c)April 26
d)April 28

Click here to View Answer
Answer d)April 28. Workers’ Memorial Day, International Workers’ Memorial Day or International Commemoration Day (ICD) for Dead and Injured or Day of Mourning takes place annually around the world on April 28, an international day of remembrance and action for workers killed, disabled, injured or made unwell by their work.

The Theme for 2019: “Dangerous substances – get them out of the workplace”.

Leave a Comment