Current Affairs Quiz – April 29 2018

Current Affairs Quiz – April 29 2018

1. Who has become the longest-serving Chief Minister in India?
a) Jyothi Basu
b) Pawan Chamling
c) Chiddramaiya
d) Pinnarayi Vijayan

Click here to view Answer
Answer b) Pawan Chamling. Sikkim Chief Minister Pawan Chamling has beccme the longest-serving Chief Minister in India, surpassing the record of Jyoti Basu, who served as West Bengal CM from 1977 to 2000.

2. Who won 44th straight set on clay to win 400th clay match?
a) Roger Federer
b) Andy Murray
c) Rafael Nadal
d) David Goffin

Click here to view Answer
Answer c) Rafael Nadal. World number one and 16-time Grand Slam champion Rafael Nadal won his 44th consecutive set on clay and registered his 400th win on the surface. Nadal achieved the feat by defeating world number 10 David Goffin 6-4, 6-0 in the Barcelona Open semi-final.

3. Who has been re-elected as CPI general secretary?
a) G Sudhakar Reddy
b) Aravindh Ramamoorthy
c) Hari Krishnan
d) Karthik Premanand

Click here to view Answer
Answer a) G Sudhakar Reddy. Veteran leftist leader G Sudhakar Reddy was unanimously re-elected as the CPI general secretary for the third consecutive term. The 76-year old Reddy, a two-time member of Lok Sabha, was first elected as party general secretary in 2012.

4. Which African country has become the second African nation to legalise the production of cannabis?
a) Botswana
b) Zambia
c) Namibia
d) Zimbabwe

Click here to view Answer
Answer d) Zimbabwe. Zimbabwe has become the second African nation to legalise the production of cannabis for medicinal or scientific purposes. Individual producers must be citizens of the country whose activities will be subject to routine audits by the Health Ministry.

5. India, Pakistan, China to join multi-nation military exercise in ____________.
a) Russia
b) China
c) Japan
d) India

Click here to view Answer
Answer a) Russia. In a first, arch rivals India and Pakistan will be part of a multi-nation counter-terror exercise in Russia in September, which will also be joined by China and several other countries.

6. NATO headquarters is situated in ____________.
a) New York
b) Germany
c) Belgium
d) Netherlands

Click here to view Answer
Answer c) Belgium. The North Atlantic Treaty Organization was created in 1949 by the United States, Canada, and several Western European nations to provide collective security against the Soviet Union. NATO headquarters is situated in Belgium

7. Who won Azerbaijan Grand Prix in Baku?
a) Lewis Hamilton
b) Sebastian Vettel
c) Nico Rosberg
d) Fernando Alonso

Click here to view Answer
Answer a) Lewis Hamilton. Lewis Hamilton has emerged victorious after a chaotic race during the Azerbaijan Grand Prix. His Ferrari team-mate Kimi Raikkonen was second, with Force India’s Sergio Pérez in third.

8. Sumit Sangwan claimed a medal at International Championship, is associated with___________.
a) Weightlifting
b) Swimming
c) Shooting
d) Boxing

Click here to view Answer
Answer d) Boxing. Sumit Sangwan, an Asian silver-medallist, defeated Ecuador’s Castillo Torres to claim the gold in the 91 kg category.

 

Leave a Comment