Current Affairs Quiz – April 28 2020

Current Affairs Quiz – April 28 2020

1. Which state has launched Jagananna Vidya Deevena Scheme?
a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. Under the scheme over Rs.4,000 crore of funds have been released along with Rs.1880 crore towards the pending amount left by the earlier government.

2. According to Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) report, India has become__________largest military spender in the world.
a) Second
b) Third
c) First
d) Fourth

Click here to View Answer
Answer b) Third. Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) report titled “Trends in World Military Expenditure, 2019” stated that India has become the third-largest military spender in the world, after the US and China.

3. World Day for Safety and Health at Work is observed on____________.
a) April 19
b) April 28
c) June 20
d) July 06

Click here to View Answer
Answer b) April 28. Every year the World Day for Safety and Health at Work is observed on April 28. With COVID-19 pandemic creating great challenges for governments, workers and employers.

4. The Theme for World Day for Safety and Health at Work 2020 is____________.
a) Stop the Pandemic
b) Focus on addressing outbreak
c) Destroy Infectious diseases at work
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Stop the Pandemic.

5. Who is the Chief Minister of Madhya Pradesh?
a) Partheep Varman
b) Bal Raman M
c) Shivraj Singh Chouhan
d) Nana Singh

Click here to View Answer
Answer c) Shivraj Singh Chouhan. The Chief Minister Shri Shivraj Singh launched Jeevan-Shakti Yojana at Mantralaya. Under the scheme, women will prepare masks at homes in the urban areas and earn profit.

6. Who has been appointed as Chairman of Catholic Syrian Bank?
a) Krisha Kumar
c) Navdeep Nair
c) Madhavan Menon
d) Sabarish Purushothaman

Click here to View Answer
Answer c) Madhavan Menon. CSB Bank said the Reserve Bank of India has extended the term of appointment of Madhavan Menon as the part-time Chairman of the Bank till July 21, 2020.

7. The Headquarters of Catholic Syrian Bank is situated in___________.
a) Thrissur
b) Mumbai
c) Nagpur
d) Coimbatore

Click here to View Answer
Answer a) Thrissur.

8. Devanand Konwar who passed away at 86, is associated with____________.
a) Actor
b) Politician
c) Journalist
d) Hockey Legend

Click here to View Answer
Answer b) Politician. Former Governor of Bihar and Tripura and veteran Congress leader Devanand Konwar died of old age ailments at his Guwahati residence. He was 86. The politician is survived by his wife, two daughters and a son.

9. The Headquarters of Asian Develpoment Bank is situated in______________.
a) China
b) Philipines
c) Russia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) Philipines. The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $1.5 billion loan that will support the government’s response to the novel coronavirus disease (COVID-19) pandemic.

 

Leave a Comment