Current Affairs Quiz – April 28 2018

Current Affairs Quiz – April 28 2018

1. Who is the current Lieutenant Governor of Puducherry?
a) Narayanasamy
b) Lalitha Manokar
c) Kiran Bedi
d) Vinoth Raghav

Click here to view Answer
Answer c) Kiran Bedi. Puducherry Lieutenant Governor Kiran Bedi has passed an order stating that free rice will not be distributed in villages which haven’t received certification of being free from garbage and open defecation.

2. Delhi’s Red Fort has been adopted by___________.
a) Bharathi Cement
b) Tata Group
c) Dalmia Group
d) Reliance

Click here to view Answer
Answer c) Dalmia Group. The Dalmia Bharat Group has adopted Delhi’s Red Fort at a reported amount of ₹25 crore for 5 years, becoming the first-ever corporate to adopt a monument under the government’s “Adopt a Heritage” project.

3. Which Foundation has launched a challenge to create flu vaccine?
a) Bill & Melinda Gates Foundation
b) Ford Foundation
c) The Global Fund Foundation
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Bill & Melinda Gates Foundation. The Bill & Melinda Gates Foundation has launched a $12 million Grand Challenge to encourage people to create a vaccine that could protect against all strains of flu. “We seek to fund ideas that are bold and innovative,” the funding website read.

4. Who won National Intellectual Property (IP) Award 2018?
a) Council of Scientific and Institute Research (CSIR)
b) Council of Scientific and Development Research (CSDR)
c) Council of Scientific and Research (CSR)
d) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)

Click here to view Answer
Answer d) Council of Scientific and Industrial Research (CSIR). The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) is awarded the National Intellectual Property (IP) Award 2018 in the category “Top R&D Institution / Organization for Patents and Commercialization”.

5. NDMA conducts its first-ever Mock Exercise on Bio-Disasters at ____________.
a) Delhi Airport
b) Patna Airport
c) Delhi Airport
d) Mumbai Airport

Click here to view Answer
Answer b) Patna Airport. A five-day Day training programme, aimed at enhancing the preparedness of Airport Emergency Handlers (AEHs) to respond to Chemical, biological, radiological and nuclear defense (CBRN) emergencies at the airports, concluded at the Lok Nayak Jayaprakash Airport in Patna.

6. Sitanshu Yashaschandra is associated with_________.
a) Poet
b) Politician
c) Journalist
d) Actor

Click here to view Answer
Answer a) Poet. Eminent Gujarati poet Sitanshu Yashaschandras poetry collection “Vakhar” has been chosen for the Saraswati Samman for 2017. Born in 1941 in Bhuj, Yashaschandra is one of the most eminent representatives of contemporary Gujarati literature. A poet, playwright, translator and academic, he has authored three books of poetry, “Vakhar” being one of them.

7. Who is the President of China?
a) Wang Qishan
b) Li Keqiang
c) Jiang Zemin
d) Xi Jinping

Click here to view Answer
Answer d) Xi Jinping. Prime Minister Narendra Modi arrived in New Delhi after a two-day informal summit meeting with Chinese President Xi Jinping in Wuhan.

8. International Buddhist Conference commenced in ______________.
a) Bhutan
b) China
c) Nepal
d) India

Click here to view Answer
Answer c) Nepal. In Nepal an International Buddhist Conference to commemorate 2562nd Buddha Jayanti has started in Lumbini, the birth place of Gautama Buddha.

9. NDMA in this ‘D’ represents___________.
a) Disaster
b) Development
c) Design
d) None of these

Click here to view Answer
Answer a) Disaster. National Disaster Management Authority, abbreviated as NDMA is an agency of the Ministry of Home Affairs whose primary purpose is to coordinate response to natural or man-made disasters.

Leave a Comment