Current Affairs Quiz – April 28 2017

Current Affairs Quiz

1. Which city has become the first Indian city to win the elusive Pierre L’enfant International Planning excellence award 2017?
a) Thiruvananthapuram
b) Chennai
c) Bhubaneswar
d) Surat

Click here to View Answer
Answer c) Bhubaneswar. Bhubaneswar, the capital city of the Indian state Odisha, has become the first Indian city to win the elusive Pierre L’enfant International Planning excellence award 2017. The award is given out by the American Planning Association (APA) for good and advanced town planning and engaging its residents in the planning process.

2. The World Day for Safety and Health at Work 2017 was observed on?
a) April 25
b) April 26
c) April 27
d) April 28

Click here to View Answer
Answer d) April 28. The World Day for Safety and Health at Work 2017 was observed across the world on 28 April 2017 with the theme ‘Optimize the collection and use of OSH data’. This year, ILO’s campaign focuses on the critical need for countries to improve their capacity to collect and utilize reliable occupational safety and health (OSH) data.

3. A tripartite Memorandum of Understanding has been signed among BBNL, Department of Posts and BSNL for providing broadband connectivity of BharatNet to __________in rural areas
a) Banks
b) Post Offices
c) Central Government offices
d) State Government Offices

Click here to View Answer
Answer b) Post Offices. A tripartite Memorandum of Understanding has been signed among BBNL, Department of Posts and BSNL for providing broadband connectivity of BharatNet to Post Offices in rural areas. The MoU signed under the chairmanship of Minister of Communications Manoj Sinha is the first tri-partite agreement to provide broadband connectivity to about 1.3 lakh, post offices in rural areas and 25,000 sub-post offices for high speed internet connectivity to the rural masses.

4. Nepal is set to sign an agreement with ________to be part of the ‘One Belt One Road Conference’
a) Sri Lanka
b) India
c) China
d) Bangladesh

Click here to View Answer
Answer c) China. Nepal is set to sign an agreement with China to be part of the ‘One Belt One Road Conference’, a pet initiative of Chinese President Xi Jinping. Nepal is sending a high-level delegation to China to attend the ‘One Belt One Road Conference’ (OBOR) which will be held on May 14.

5. The leaders of ___________and the ___________have pledged to boost bilateral ties and launch maritime patrols of their sea border to prevent kidnappings
a) Indonesia and Philippines
b) China and Russia
c) Indonesia and Pakistan
d) China and Philippines

Click here to View Answer
Answer a) Indonesia and Philippines. The leaders of Indonesia and the Philippines have pledged to boost bilateral ties and launch maritime patrols of their sea border to prevent kidnappings. The two leaders are to inaugurate a new direct sea link that will halve shipping time and boost trade between two southern Philippine cities and Indonesia’s Bitung city.

6. United Arab Emirates’ first solar-powered gas station opens in ____________
a) Abu Dhabi
b) Dubai
c) Fujairah
d) Sharjah

Click here to View Answer
Answer b) Dubai. The Emirates National Oil Company (ENOC) on 26 April 2017 opened United Arab Emirates’ first solar-powered gas station. The ENOC states that the country’s first solar-powered gas station signifies country’s increased focus on maintaining the highest standards of sustainability and clean energy.

7. Which country will begin construction of a permanent manned space station in 2019 after carrying out a successful in-orbit refueling from its Tianzhou-1 cargo spacecraft?
a) India
b) Japan
c) Russia
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. China will begin construction of a permanent manned space station in 2019 after carrying out a successful in-orbit refueling from its Tianzhou-1 cargo spacecraft. The Tianzhou-1, China’s first cargo spacecraft, launched on April 20 and completed the first of three planned docking attempts with the orbiting Tiangong-2 spacelab.

8. ISRO has launched a Solar Calculator application, which allows for accurate calculation of the benefit of installing solar panels at any location in the country, who is the Chairman of ISRO?
a) K. Radhakrishnan
b) Mylswamy Annadurai
c) A. S. Kiran Kumar
d) Udupi Ramachandra Rao

Click here to View Answer
Answer c) A. S. Kiran Kumar. ISRO has launched a Solar Calculator application, which allows for accurate calculation of the benefit of installing solar panels at any location in the country. The application allows for the calculation of solar energy potential, which is an important preliminary step for selecting appropriate locations to set up solar photovoltaic thermal power plants. The application has been developed by the Space Application Center facility of ISRO, in Ahmedabad, at the request of the Ministry of New and Renewable Energy.

9. _____________has become the first country in the world to ban the mining of metals
a) Estonia
b) Haiti
c) Maldives
d) El Salvador

Click here to View Answer
Answer d) El Salvador. El Salvador has become the first country in the world to ban the mining of metals in what campaigners called a landmark move for environmental protection. According to the text published yesterday in the official journal the law bans prospection, exploration, exploitation, extraction or processing of metallic minerals in El Salvador. Some Latin American countries thrive on mineral exports but local communities complain of environmental risks from toxic metals used in the process.

10. The International Monetary Fund (IMF) has reported that India and China relation is important for the world, who is the president of International Monetary Fund?
a) Vladimir Putin
b) Christine Lagarde
c) Nicolas Sarkozy
d) Dmitry Medvedev

Click here to View Answer
Answer b) Christine Lagarde. The International Monetary Fund (IMF) has reported that India and China relation is important for the world as the partnership between India and China, which is currently responsible for half of the global growth, is important for the world. IMF officials also said that well-implemented trade agreements can contribute to economic prosperity for all concerned.

11. India and _________signed four bilateral agreements for culture, education and scientific cooperation, cooperation in agriculture, merchant shipping and a boost in air services between the two countries
a) Cyprus
b) Denmark
c) Greece
d) Oman

Click here to View Answer
Answer a) Cyprus. India and Cyprus signed four bilateral agreements, during Cypriot President Nicos Anastasiades’ 5-day visit to India. The agreements call for culture, education and scientific cooperation, cooperation in agriculture, merchant shipping and a boost in air services between the two countries. With investments of about $9 billion, Cyprus is the eighth largest foreign investor in India.

Leave a Comment