Current Affairs Quiz – April 27 2019

Current Affairs Quiz – April 27 2019

 


1. India’s ace cueist ___________ defeated Ehsan Heydari Nezhad of Iran 6-4 to claim the inaugural Asian Snooker Tour title.
a)Yasin Merchant
b)Aditya Mehta
c)Pankaj Advani
d)Geet Sethi

Click here to View Answer
Answer c)Pankaj Advani.India’s ace cueist Pankaj Advani defeated Ehsan Heydari Nezhad of Iran 6-4 to claim the inaugural Asian Snooker Tour title. Advani, a 21-time world snooker and billiards champion, beat Nezhad 52-40, 66(58)-0, 1-63(62), 78-4, 35-47, 0-51, 47-35, 38-39, 53(49)-35, 51(50)-20 in the final.

2. The Reserve Bank of India (RBI) extended the “ombudsman scheme” for non-banking financial companies (NBFCs) to non deposit-taking NBFCs with asset size of at least ___________.
a)Rs 10 crore
b)Rs 200 crore
c)Rs 150 crore
d)Rs 100 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs 100 crore. The Reserve Bank of India (RBI) extended the “ombudsman scheme” for non-banking financial companies (NBFCs) to non deposit-taking NBFCs with asset size of at least Rs 100 crore.

3. The finance ministry has ratified the hike of the Employees Provident Fund (EPF) interest rate to____________as approved by retirement fund manager EPFO.
a)8.50%
b)8.55%
c)8.65%
d)8.75%

Click here to View Answer
Answer c)8.65% .The finance ministry has ratified the hike of the Employees Provident Fund (EPF) interest rate to 8.65% as approved by retirement fund manager EPFO. The finance ministry’s approval is a procedural formality, but is a requirement before interest rates are passed on to 60 million EPFO subscribers.

4. Niti Aayogs Atal Innovation Mission (AIM) and _______________ signed a Letter of Intent (LoI) for children empowerment.
a)RBI
b)Unicef India
c)IMF
d)Unesco India

Click here to View Answer
Answer b)Unicef India. Niti Aayogs Atal Innovation Mission (AIM) and Unicef India signed a Letter of Intent (LoI) to provide an open platform to promote participation, skilling and empowerment among young children across different communities.

5. India bagged a gold and two silver medals at the Asian Boxing Championships in ________ .
a)Beijing
b)Dhaka
c)Delhi
d)Bangkok

Click here to View Answer
Answer d)Bangkok. India bagged a gold and two silver medals at the Asian Boxing Championships in Bangkok . With this, India has won 13 medals, including two gold, four silver and seven bronze.

6. 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness began in _________.
a)Beijing
b)Kathmandu
c)Delhi
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)Kathmandu. 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness began in Kathmandu.

The theme of the two-day summit is “Media Solutions for Sustainable Future: Saving Lives, Building Resilient Communities”.

7. Indian Army signed an MoU with National Hydroelectric Power Corporation Limited (NHPC) to construct tunnels on borders with China and ____________.
a)Nepal
b)Russia
c)Pakistan
d)Iran

Click here to View Answer
Answer c)Pakistan. Indian Army signed an MoU with National Hydroelectric Power Corporation Limited (NHPC) to construct tunnels on borders with China and Pakistan for storage of ammunition and other war-related equipment.

8. The Central Works Public Department (CPWD) has constituted an expert committee to formulate a design policy for building construction , under the chairmanship of _________.
a)A. K. Antony
b)Mallikarjun Kharge
c)M K Sharma
d)M K Singh

Click here to View Answer
Answer c)M K Sharma. The Central Works Public Department (CPWD) has constituted an expert committee to formulate a design policy for building construction and infrastructure development.

A government official said the committee has been set up under the chairmanship of CPWD’s Additional Director General M K Sharma.

9. ICMR launched Malaria Elimination Research Alliance (MERA)- India and organised the stakeholders’ meeting at ICMR headquarters, ___________ .
a)Indore
b)Mumbai
c)Pune
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi.

10. Microsoft reaches ___________market value for the first time.
a)$2 trillion
b)$3 trillion
c)$10 trillion
d)$1 trillion

Click here to View Answer
Answer d)$1 trillion . Microsoft became the third U.S. company to hit $1 trillion in market value, joining rivals Apple and Amazon. The tech company’s Azure cloud software helped deliver third-quarter results that topped analyst estimates, boosting its stock price and pushing its value past the trillion-dollar mark.

11. Indian-American Hirsh Singh has announced that will seek the Republican nomination for US Senate in ___________.
a)2022
b)2020
c)2023
d)2021

Click here to View Answer
Answer b)2020. Indian-American Hirsh Singh has announced that will seek the Republican nomination for US Senate in 2020 against Democratic New Jersey Senator Cory Booker.

12. Indian shooter ____________ won the gold medal in the 10m Air Pistol event at the ongoing International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup .
a) Vijay Kumar
b)Abhinav Bindra
c)Abhishek Verma
d)Rajyavardhan Singh Rathore

Click here to View Answer
Answer c)Abhishek Verma. Indian shooter Abhishek Verma won the gold medal in the 10m Air Pistol event at the ongoing International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup .

13. World Intellectual Property Day is being observed _____________ across the globe.
a)28 April
b)27 April
c)25 April
d)26 April

Click here to View Answer
Answer d)26 April. World Intellectual Property Day is being observed 26 April across the globe.

Intellectual property refers to creations of the mind, inventions, literary and artistic works, and symbols, names and images used in commercial activities.
The theme of World Intellectual Property Day 2019 is Reach for Gold: IP and Sports.

Leave a Comment