Current Affairs Quiz – April 26 & 27 2018

Current Affairs Quiz – April 26 & 27 2018

1. Who is the first woman lawyer from the Supreme Court bar to be directly elevated?
a) Sunaina Singh
b) Akshara Premkumar
c) Indu Malhotra
d) Vedha Krishnamurthy

Click here to view Answer
Answer c) Indu Malhotra. President Ram Nath Kovind appointed Indu Malhotra as a judge of the Supreme Court. She is the first woman lawyer from the Supreme Court bar to be directly elevated. In 2007, Malhotra, was only the second woman to be appointed a senior advocate by the apex court, three decades after Leila Seth first made history.

2. Indian girls and boys have won South Asian qualifying tennis tournament by defeating____________.
a) Bangladesh
b) Nepal
c) Bhutan
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Nepal. Indian girls defeated host Nepal by 2-0 in the final in Lalitpur. Indian boys also defeated their Nepali opponents in the final by 2-0.

3. Who won Martha Farrell Award for Excellence in Women’s Empowerment 2018?
a) Nadiya Shafi
b) Radhika Aasma
c) Alima shah
d) Fadilah

Click here to view Answer
Answer a) Nadiya Shafi. Nadiya Shafi, a video reporter from Srinagar, has won this year’s ‘ Martha Farrell Award for Excellence in Women’s Empowerment ‘, carrying a cash prize of Rs 1.50 lakh. The award is in recognition of Nadiya’s commitment towards gender equality and leading gender discussions clubs in her hometown defying patriarchal norms.

4. Who is the President of South Korea?
a) Moon Jae-in
b) Kim Jong-un
c) Ting-in
d) Sim-Jong-in

Click here to view Answer
Answer a) Moon Jae-in. North and South Korea has agreed to sign a peace treaty to end the 65-year-long Korean war. “There will be no more war on the Korean Peninsula and a new era of peace has begun,” the two countries said. The decisions follow a historic meeting between North Korean leader Kim Jong-un and South Korean President Moon Jae-in.

5. 12,000 plastic pieces found per litre of ___________ sea ice.
a) Antartic
b) Atlantic
c) Artic
d) Pacific

Click here to view Answer
Answer c) Artic. German scientists have found a record 12,000 microplastic particles per litre of Arctic sea ice in ice core samples, two to three times higher than previous measurements. Researchers found 17 different types of plastic, including packaging materials like polyethylene, besides paints, nylon, and cigarette filter ingredients.

6. According to Reporters Without Borders (RSF)’s survey, India secured _________rank in World Press Freedom Index 2018.
a) 100th
b) 121th
c) 129th
d) 138th

Click here to view Answer
Answer d) 138th. India’s ranking in the Press Freedom Index has fallen two places to 138. This year, the index has been topped by Norway again for the second year, followed by Sweden at second and the Netherlands at third.

7. BIS in this ‘B’ represents___________.
a) Biological
b) Business
c) Bureau
d) Biotechnology

Click here to view Answer
Answer c) Bureau. Bureau of Indian Standards (BIS) granted First Licence to M/s Gujarat Alkalies and Chemicals Ltd for Liquid Chlorine on All India basis. This is the First Licence granted on All India basis.

8. Who is the Agriculture Minister?
a) Prakash Javadeka
b) Smriti Irani
c) Suresh Prabhu
d) Radha Mohan Singh

Click here to view Answer
Answer d) Radha Mohan Singh. Agriculture Minister Radha Mohan Singh has launched a portal to facilitate export-import of seeds and planting material. A seed import-export portal has been developed for making the trade process easy.

9. Who is the current US Secretary of State?
a) Gina Haspel
b) Jefferson Sessions
c) John R. Bolton
d) Mike Pompeo

Click here to view Answer
Answer d) Mike Pompeo. Former CIA Director Mike Pompeo was sworn in as America’s 70th Secretary of State, after the US Senate confirmed his nomination by 57-42 votes. Pompeo succeeds Rex Tillerson, who was fired by President Donald Trump last month.

10. 23rd meeting of Western Zonal Council held in _______________.
a) Gandhinagar
b) Lalitpur
c) Pune
d) New Delhi

Click here to view Answer
Answer a) Gandhinagar. The 23rd meeting of the Western Zonal Council was held in Gandhinagar, Gujarat, under the chairmanship of the Union home minister Rajnath Singh.

11. Who is the third Indian to became member of IATA?
a) Ganga
b) Vistara
c) Keerthi Nair
d) Anu Radha

Click here to view Answer
Answer b) Vistara. Vistara has become the third Indian carrier to be a member of the International Air Transport Association (IATA), the trade association of more than 280 airlines.

12. IATA headquarters is situated in______________.
a) Germany
b) Sweden
c) Canada
d) New York

Click here to view Answer
Answer c) Canada. IATA headquarters is situated in Canada, The International Air Transport Association is a trade association of the world’s airlines. Consisting of 278 airlines, primarily major carriers, representing 117 countries, the IATA’s member airlines account for carrying approximately 83% of total Available Seat Miles air traffic.

 

Leave a Comment