Current Affairs Quiz – April 26 2019

Current Affairs Quiz – April 26 2019


1. China’s smartphone maker _______________ has become the first official smartphone partner of Wimbledon tennis championships.
a)Gionee
b)OPPO
c)Alcatel
d)Tecno

Click here to View Answer
Answer b)OPPO.China’s smartphone maker OPPO has become the first official smartphone partner of Wimbledon tennis championships, the All England Lawn Tennis Club (AELTC) announced.

OPPO, based in South China’s Shenzhen, signed a five-year deal with AELTC at the Champions Room of the world’s most famous tennis tournament, the Xinhua news agency reported.

2. __________ wins First gold at Asian Boxing Championships.
a)Vijender Singh
b)Amit Panghal
c)Pooja Rani
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Amit Panghal.Asian Games champion Amit Panghal (52 kg) gave India its first gold medal at the ongoing Asian Boxing Championships

Panghal, who had won the Asian Games gold medal last year, defeated Korea’s Kim Inkyu in a unanimous decision, thereby clinching his second gold of the year.

3. One of the world’s largest diamonds weighing a whopping 1,758 carats has been found in ______________.
a)Russia
b)Botswana
c)India
d)China

Click here to View Answer
Answer b)Botswana. One of the world’s largest diamonds weighing a whopping 1,758 carats has been found in Botswana, a mining company said.

4. 5th Asia Pacific Broadcasting Union (ABU) Media Summit on Climate Action and Disaster Preparedness began in ______________— .
a)Dhaka
b)Beijing
c)Delhi
d)Kathmandu

Click here to View Answer
Answer d)Kathmandu.

5. World Intellectual Property Day is observed annually on_________.
a)265April
b)24 April
c)27 April
d)26 April

Click here to View Answer
Answer d)26 April. World Intellectual Property Day is observed annually on 26 April. The event was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000 to “raise awareness of how patents, copyright, trademarks and designs impact on daily life” and “to celebrate creativity, and the contribution made by creators and innovators to the development of societies across the globe”.

WIPD-2019 Theme is “Reach Gold-Intellectual Property (IP) And Sports“.

6. The government announced the appointment of former army chief Dalbir Singh Suhag as India’s next high commissioner to _____________.
a)Bhutan
b)Botswana
c)Seychelles
d)Pakistan

Click here to View Answer
Answer c)Seychelles. The government announced the appointment of former army chief Dalbir Singh Suhag as India’s next high commissioner to Seychelles.

7._______________, Joint Managing Director, the Kochi-based Arjuna Natural Ltd, has been conferred with the National Intellectual Property Award for 2019
a)Benny Antony
b)K Siva Reddy
c)Alice G. Vaidyan
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Benny Antony. Benny Antony, Joint Managing Director, the Kochi-based Arjuna Natural Ltd, has been conferred with the National Intellectual Property Award for 2019

8. Pakistan’s _____________ Named IPI’s World Press Freedom Hero for Exposing Country’s Militant Links.
a)Hamid Mir
b)Cyril Almeida
c)Ahmed Rashid
d)Reham Khan

Click here to View Answer
Answer b)Cyril Almeida. The International Press Institute (IPI) named Cyril Almeida, an assistant editor and columnist at Pakistani daily ‘Dawn’ who is currently facing sedition charges in the country, as the recipient of its 71st World Press Freedom Hero award.

9. _______________ has become the first airline in the Gulf region to operate a flight without any single-use plastics on board.
a)British Airways
b)Etihad Airways
c)Jet Airways
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Etihad Airways. The UAE’s flag carrier Etihad Airways has become the first airline in the Gulf region to operate a flight without any single-use plastics on board, in a bid to raise awareness about pollution on Earth Day. According to the Abu Dhabi-based national airline of the UAE, the flight EY484 landed in Brisbane on April 22, Earth Day.

10. National Award-winning filmmaker ___________, popular scriptwriter Salim Khan and yesteryears dancing diva Helen were honoured with the prestigious Master Deenanath Mangeshkar Award.
a)Mani Ratnam
b)Madhur Bhandarkar
c)Shyam Benegal
d)Anurag Kashyap

Click here to View Answer
Answer b)Madhur Bhandarkar. National Award-winning filmmaker Madhur Bhandarkar, popular scriptwriter Salim Khan and yesteryears dancing diva Helen were honoured with the prestigious Master Deenanath Mangeshkar Award.

11. Former Dena Bank MD ___________ is set to take over as the new Managing Director and CEO of Indian Overseas Bank.
a)Aditya Puri
b)Amitabh Chaudhry
c)Karnam Sekar
d)Rana Kapoor

Click here to View Answer
Answer c)Karnam Sekar. Former Dena Bank MD Karnam Sekar is set to take over as the new Managing Director and CEO of Indian Overseas Bank from July 1, 2019. He will take over from R Subramaniakumar, who was instrumental in taking measures to turn around the bank, which has been reporting loses due to high NPA.

12. India’s Divyansh Singh Panwar secured the country’s fourth Olympic quota place in ___________ by winning a silver in the ISSF World Cup in Beijing
a)Hockey
b)Badminton
c)shooting
d)Boxing

Click here to View Answer
Answer c)shooting. India’s Divyansh Singh Panwar secured the country’s fourth Olympic quota place in shooting by winning a silver in the ISSF World Cup in Beijing.

13. ______________-becomes only Indian institute to feature in QS EMBA Rankings 2019.
a)IIM-Delhi
b)IIM-Lucknow
c)IIM-Bangalore
d)IIM-Indore

Click here to View Answer
Answer c)IIM-Bangalore . The Indian Institute of Management-Bangalore (IIM-B) has once again made a mark at the global level. The institute’s post-graduate programme in Enterprise Management (PGPEM) has secured the 12th rank in APAC listing and came 61st globally in the QS Executive MBA Rankings 2019.

It is the only Indian B-school to secure a place among the top 100 B-Schools across the world.

14. State-owned Allahabad Bank said the government has increased its authorised capital by Rs5,000 crore to _____________.
a)Rs6,000 crore
b)Rs9,000 crore
c)Rs10,000 crore
d)Rs8,000 crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs8,000 crore. State-owned Allahabad Bank said the government has increased its authorised capital by Rs5,000 crore to Rs8,000 crore.

15. World’s only floating nuclear power station dubbed ‘Chernobyl on ice’ launched by____________.
a)Russia
b)India
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer a)Russia. A floating nuclear power plant that environmental campaigners have dubbed “Chernobyl on ice” is ready to begin supplying electricity, Russia has announced.

16. World’s Largest Medical Drone Delivery Service Started in _____________.
a)China
b)America
c)Ghana
d)India

Click here to View Answer
Answer c)Ghana.Vice President Dr Mamahudu Bawumia launched the first-ever medical drone delivery service in Ghana, and the largest such drone delivery network in the world, at Omenako, near Suhum, in the Eastern Region.

Leave a Comment