Current Affairs Quiz – April 26 2017

Current Affairs Quiz

1. Which company has won the prestigious Golden Globe Tigers Award for Excellence and Leadership in CSR in the category of ‘E-Payment Leadership’?
a) Gujarat Alkalies & Chemicals Limited
b) Gujarat Mineral Development Corporation
c) Gujarat Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd
d) Gujarat State Petroleum Corporation

Click here to View Answer
Answer c) Gujarat Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd. State-owned Gujarat Narmada Valley Fertilisers and Chemicals Ltd (GNFC) has won the prestigious Golden Globe Tigers Award for Excellence and Leadership in CSR in the category of ‘E-Payment Leadership’ for the implementation of digital transactions in its township at Bharuch, Gujarat.

2. Who was honoured with Vishesh Puraskar at the 75th Master Dinanath Mangeshkar Awards?
a) Akshay Kumar
b) Salman Khan
c) Shah Rukh Khan
d) Aamir Khan

Click here to View Answer
Answer d) Aamir Khan. Bollywood actor Aamir Khan was honoured with Vishesh Puraskar at the 75th Master Dinanath Mangeshkar Awards by RSS Chief Mohan Bhagwat for his outstanding performance in film Dangal. Kapil Dev was given the award for his outstanding contribution to the Indian cricket. Legendary actress Vyjayanthimala Bali was honoured with Master Dinanath Vishesh Puraskar for her achievements in Hindi cinema.

3. Who was appointed as the new Director General of the Central Reserve Police Force (CRPF)?
a) Sanjeev Tripathi
b) Rajiv Rai Bhatnagar
c) Vijay Salaskar
d) Shankar Bidari

Click here to View Answer
Answer b) Rajiv Rai Bhatnagar. Senior IPS officer Rajiv Rai Bhatnagar was appointed as the new Director General of the Central Reserve Police Force (CRPF). His appointment comes two days after the CRPF lost 25 jawans in the deadly Sukma attack. Bhatnagar will be replacing acting DG Sudeep Lakhtakia. Bhatnagar belongs to the 1983 batch of the Indian Police Service (IPS).

4. Which country is set to host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) on November 13, 2017?
a) India
b) Bangladesh
c) China
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer a) India. India is set to host the 18th World Road Meeting (WRM 2017) on November 13, the International Road Federation (IRF) announced recently. The WRM, the biggest global platform for road engineers, safety and transport experts and companies engaged in road safety products, will be attended by over 4,000 delegates from across the world.

5. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced the renaming of Ballabgarh town in Faridabad as ____________
a) Bheemgarh
b) Balramgarh
c) Ballagarh
d) Ballavagarh

Click here to View Answer
Answer b) Balramgarh. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced the renaming of Ballabgarh town in Faridabad as Balramgarh. Situated around 30 km from Delhi on National Highway-2, Ballabgarh is a town and a tehsil (sub-division). The princely State was founded by Balram Singh in 1739. Ballabgarh means ‘the fort of Balram’.

6. India and ____________signed an MoU on economic co-operation
a) Nepal
b) Germany
c) Sri Lanka
d) Malaysia

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. India and Sri Lanka signed an MoU on economic co-operation. The agreement was exchanged in the presence of Prime Minister Narendra Modi and his Sri Lankan counterpart Ranil Wickremesinghe in New Delhi. The MoU proposes Indian investment in development of port and oil tank farms in Trincomalee, setting up of a LNG power plant and terminal, piped gas supply in capital Colombo, highway and railway projects in north and east of the country.

7. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise ___________with the French Navy at the Mediterranean Sea
a) Slinex
b) Indra
c) Konkan
d) Varuna

Click here to View Answer
Answer d) Varuna. The Indian Navy has begun a joint maritime exercise Varuna with the French Navy at the Mediterranean Sea. The exercise will conclude on 30 April 2017. The joint maritime exercise aims at deepening combat coordination between the two navies.

8. The Centre appointed ____________as the new Indo-Tibetan Border Police (ITBP) force chief
a) RK Pachnanda
b) Ish Kumar
c) Rupak Kumar Dutta
d) Gopesh Agarwal

Click here to View Answer
Answer a) RK Pachnanda. The Centre appointed RK Pachnanda as the new Indo-Tibetan Border Police (ITBP) force chief. Pachnanda is a 1983 batch Indian Police Service officer of West Bengal cadre and had earlier served as the Director General of National Disaster Response Force. This comes on the day when Rajiv Rai Bhatnagar was named as the new full-time CRPF chief.

9. Which country has become the first country to open an honorary consulate office in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)?
a) China
b) Belgium
c) Singapore
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) Belgium. Belgium has become the first country to open an honorary consulate office in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City). The consulate was inaugurated by Belgian Secretary of State for Foreign Trade, Pieter De Crem, at an event where Ajay Pandey, Managing Director and Group CEO, GIFT City, and members of a high-level delegation from Belgium were also present.

10. Which country appointed its first female judge, Hana Khatib, in its Muslim sharia court system?
a) Iran
b) Saudi Arabia
c) Israel
d) Kuwait

Click here to View Answer
Answer c) Israel. Israel appointed its first female judge, Hana Khatib, in its Muslim sharia court system. Hailing the appointment as an achievement for Arab-Israeli women in the Jewish state, lawmakers said that a female religious judge’s appointment “should have happened a long time ago.” Notably, sharia courts rule on the personal law for the Muslim community in Israel.

11. Who was presented with the Ghantasala national award on 23 April 2017 at a function held in Andhra Pradesh?
a) P. Susheela
b) Vani Jairam
c) S. Janaki
d) S. P. Sailaja

Click here to View Answer
Answer b) Vani Jairam. Vani Jairam, the versatile playback singer in the South Indian film industry, was presented with the Ghantasala national award on 23 April 2017 at a function held in Andhra Pradesh. The award is instituted by the Ghantasala National Art Academy in Andhra Pradesh. The 71-year-old singer received the award from A. Ramalingeswara Rao, a High court judge in Andhra Pradesh and R Ananda Bhaskar, Rajya Sabha member from the congress party.

12. The International conference on “Dara Shikoh: Reclaiming Spiritual Legacy of India“, organised by the Indian Council Of Cultural Relations (ICCR), held in ___________
a) Mumbai
b) Bangalore
c) Hyderabad
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer d) New Delhi. The International conference on “Dara Shikoh: Reclaiming Spiritual Legacy of India“, organised by the Indian Council Of Cultural Relations (ICCR), held on April 27 and 28 at ICCR’s Azad Bhavan, New Delhi. The objective of the conference is to present Dara Shikoh’s contribution and initiatives in bringing about spiritual homogenisation of Hinduism and Islam and thereby building a cohesive social and cultural edifice of India.

13. India and __________ signed three agreements to boost bilateral cooperation between the two nations
a) Armenia
b) Algeria
c) Bulgaria
d) Ethiopia

Click here to View Answer
Answer a) Armenia. India signed three agreements with Armenia on 25 April 2017 in Yerevan to boost bilateral cooperation between the two nations. The agreements were signed following Indian Vice President Hamid Ansari’s talks with Armenia’s top leadership including President Serzh Sargsyan, Prime Minister Karen Karapetyan and Foreign Minister Eduard Nalbandian. The meeting saw both sides agree on the fact that the international community must unite and speak with one voice against terrorism and not have double standards on the issue.

14. The government of _____________has appointed the Chairman of Kirtilals Jewellers Suraj Shantakumar as its Honorary Consul for the southern states of Tamil Nadu, Karnataka, and Kerala
a) Thailand
b) Myanmar
c) Kazakhstan
d) Qatar

Click here to View Answer
Answer c) Kazakhstan. The government of Kazakhstan has appointed the Chairman of Kirtilals Jewellers Suraj Shantakumar as its Honorary Consul for the southern states of Tamil Nadu, Karnataka, and Kerala. Kazakhstan’s Ambassador to India Bulat Sarsenbayev said he was confident that the Honorary Consul’s office would promote the development of mutually beneficial cooperation between the two countries.

15. The first Nepal-China joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017’ concluded in ___________
a) Kathmandu
b) Beijing
c) Nanjing
d) Itahari

Click here to View Answer
Answer a) Kathmandu. The first Nepal-China joint military exercise ‘Sagarmatha Friendship-2017’ concluded in Kathmandu. On the last day of exercise participants from Nepal and China demonstrated Hostage Rescue, Bus Break In, Sniper Firing and House Clearing Drill.

16. Jimmy Wales launched a crowd-funded news service to help combat fake news, Jimmy Wales is a founder of ___________
a) Google
b) Facebook
c) Microsoft
d) Wikipedia

Click here to View Answer
Answer d) Wikipedia. Wikipedia founder Jimmy Wales launched a crowd-funded news service to help combat fake news. The internet entrepreneur has created Wikitribune, a news initiative which says it will see professional journalists and community contributors produce “fact-checked, global news stories”.

17. NASA successfully launched its football-stadium-sized, heavy-lift super pressure balloon (SPB) from ____________
a) USA
b) New Zealand
c) Russia
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) New Zealand. NASA successfully launched its football-stadium-sized, heavy-lift super pressure balloon (SPB) from Wanaka, New Zealand, on a mission designed to run 100 or more days floating at 110,000 feet (33.5 km) about the globe in the southern hemisphere’s mid-latitude band.

Leave a Comment