Current Affairs Quiz – April 25 2018

Current Affairs Quiz – April 25 2018

1. Which woman cricketer has been nominated for Arjuna Award by BCCI?
a) Mithali Raj
b) Harmanpreet Kaur
c) Goswami
d) Smriti Mandana

Click here to view Answer
Answer d) Smriti Mandana. The BCCI has nominated Indian men’s cricket team opener Shikhar Dhawan and Indian women’s team opener Smriti Mandhana for the Arjuna Award.

2. MSP in this ‘S’ represents?
a) Speed
b) Support
c) Space
d) South

Click here to view Answer
Answer b) Support. The government has increased Minimum Support Price (MSP) of raw jute by Rs 200 to Rs 3,700 per quintal for 2018-19 season. The decision would benefit jute farmers mainly in West Bengal, Assam and Bihar which account for 95% of the country’s jute production.

3. Armenia country is located in ___________continent.
a) Asia
b) North America
c) South America
d) Australia

Click here to view Answer
Answer a) Asia. Armenian Prime Minister Serzh Sargsyan resigned from the post, just 7 seven days after he was sworn-in.

4. Bharti Infratel is a Parent organization of ____________.
a) Vodafone
b) Idea
c) Airtel
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Airtel. Bharti Airtel’s subsidiary Bharti Infratel has agreed to merge with Indus Towers, which has Vodafone and Idea as shareholders, creating a $14.6-billion company. The merged entity will be world’s second largest tower company with 1.63 lakh towers operating across India’s 22 telecom circles.

5. World’s only tropical-born polar bear’s name is___________.
a) Inuka
b) Vajra
c) Samaka
d) Pilo

Click here to view Answer
Answer a) Inuka. Battling health difficulties for the past five years, Singapore-born Inuka, the only polar bear ever born in the tropics, has been euthanised by zoo authorities. Twenty-seven-year-old Inuka had been suffering from arthritis, dental issues, and ear infections with weakening limbs hindering its mobility.

6. World Malaria Day is observed on_____________.
a) April 04
b) April 15
c) April 21
d) April 25

Click here to view Answer
Answer d) April 25. World Malaria Day is celebrated every year on 25 April to recognize global efforts to control malaria, and spread awareness to bring down the cases of Malaria, that manages to get millions around the world in its grip each year.

7. The theme of World Malaria Day 2018 is_________.
a) Ready To Remove Malaria
b) Ready To Beat Malaria
c) Ready To Kill Malaria
d) Ready To Eradicate Malaria

Click here to view Answer
Answer b) Ready To Beat Malaria. The theme of World Malaria Day 2018 is, “Ready To Beat Malaria”.

8. Sagar Kavach – Coastal security exercise held in __________.
a) Tamilnadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to view Answer
Answer c) Kerala. A two-day coastal security exercise ‘Sagar Kavach’ has began to strengthen and assess the loopholes in the coastal security mechanism along Kerala shores.

9. Late Hemvati Nandan Bahuguna is a former Chief Minister of_______________.
a) Uttar Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Maharastra

Click here to view Answer
Answer a) Uttar Pradesh. Prime Minister Narendra Modi released a commemorative postage stamp on former Chief Minister of Uttar Pradesh, Late Hemvati Nandan Bahuguna.

10. Jeremy won silver & bronze at Asian Youth and Junior in_____________.
a) Table Tennis
b) Rifle Shooting
c) Weightlifting
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Weightlifting. India’s Jeremy Lalrinnunga (56 kg) registered his best total of 250 kg to win the silver in Youth section and bronze medal in Junior section at the Asian Youth and Junior Weightlifting Championship at Urgench, Uzbekistan.

11. Philip D’Antoni passed away at 89, is associated with___________.
a) Journalist
b) Politics
c) Scientist
d) Cinema

Click here to view Answer
Answer d) Cinema. Philip D’Antoni, who won an Oscar for his work on “The French Connection”, has died. He was 89. D’Antoni was best known for the 1971 “The French Connection,” which won three Golden Globes and five Oscars, including best picture. Born on February 19, 1929, in the Bronx, D’Antoni attended Fordham University and served in the US Army during the occupation of Japan in World War II.

12. According to Fortune magazine, Mukesh Ambani secured________rank in World’s Greatest Leaders of 2018.
a) 10th
b) 15th
c) 21th
d) 24th

Click here to view Answer
Answer d) 24th. Richest Indian Mukesh Ambani (24th Rank) and human rights lawyer Indira Jaising (20th Rank) has been named by Fortune magazine as the World’s Greatest Leaders of 2018.

Leave a Comment