Current Affairs Quiz – April 25 2017

Current Affairs Quiz

1. Who has become one of the six activists from across the world to receive the Goldman Environmental Prize 2017, the world’s biggest award for grassroots environmental activists?
a) Mathew Arackal
b) Ramesh Agrawa
c) Sumaira Abdulali
d) Prafulla Samantara

Click here to View Answer
Answer d) Prafulla Samantara. Prafulla Samantara of Odisha has become one of the six activists from across the world to receive the Goldman Environmental Prize 2017, the world’s biggest award for grassroots environmental activists. Samantara led a historic 12-year legal battle that affirmed the indigenous Dongria Kondh’s land rights and protected the Niyamgiri Hills from a massive, open-pit aluminum ore mine, by Vedanta.

2. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the _______________
a) Kolkata Port Trust
b) Chennai Port Trust
c) Mumbai Port Trust
d) Mangalore Port Trust

Click here to View Answer
Answer c) Mumbai Port Trust. India’s first and longest ropeway to connect Mumbai with the famous Elephanta Island in the Arabian Sea is planned to be constructed by the Mumbai Port Trust. The 8-km ropeway will begin from Sewri in Mumbai’s east coast and end at Raigad district’s Elephanta Island, globally renowned for Elephanta Caves, a UNESCO World Heritage site.

3. World Malaria Day (WMD) was observed on?
a) April 25
b) April 26
c) April 27
d) April 28

Click here to View Answer
Answer a) April 25. World Malaria Day (WMD) is an international observance commemorated every year on 25 April and recognizes global efforts to control malaria. WMD is one of eight official global public health campaigns currently marked by the World Health Organization (WHO). 2017 THEME: A Push For Prevention.

4. World Penguin Day was observed on?
a) April 22
b) April 23
c) April 24
d) April 25

Click here to View Answer
Answer d) April 25. World Penguin Day was observed on April 25. The day was timed to coincide with the annual northward march to the sea of Antarctic penguins, as autumn edges toward winter in that part of the world. Antarctic penguins in particular are vulnerable to climate change, with shifting ice reducing where they can live and warming seas affecting their prey. Two thirds of the world’s 18 penguin species, whose habitats range from the equator to Antarctica, are in decline.

5. Sophisticated drones have been pressed into service in ____________forests to check for instances of fire.
a) Uttarakhand
b) Rajasthan
c) Assam
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer a) Uttarakhand. Sophisticated drones have been pressed into service in Uttarakhand forests to check for instances of fire. State forest department claim that this is the first such instance anywhere in the country that these devices are being used to monitor forest fires. The drones come with real time monitoring facility.

6. Which state government has revised the limit of annual income of families living Below Poverty Line (BPL) and those living below double the Poverty Line (DPL) in both rural and urban areas?
a) Punjab
b) Haryana
c) Bihar
d) West Bengal

Click here to View Answer
Answer b) Haryana. Haryana Government has revised the limit of annual income of families living Below Poverty Line (BPL) and those living below Double the Poverty Line (DPL) in both rural and urban areas of the state for various bank-assisted and National Scheduled Caste Finance and Development Corporation (NSFDC)-assisted schemes.

7. Which Bank has won the prestigious ‘Golden Peacock Innovative Product/Service Award 2017’ for its innovative mobile technology product?
a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Yes Bank

Click here to View Answer
Answer d) Yes Bank. Adding another feather to its cap, India’s fifth largest private sector Bank, the YES BANK has won the prestigious ‘Golden Peacock Innovative Product/Service Award 2017’ for its innovative mobile technology product, SIMsePAY at the Dubai Global Convention 2017 for the 27th World Congress on Leadership for Business Excellence & Innovation and Presentation of Golden Peacock Awards.

8. Agriculture ministry has unveiled a model Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act, who is the present union agriculture minister?
a) Narendra Singh Tomar
b) Radha Mohan Singh
c) Thawar Chand Gehlot
d) Ravi Shankar Prasad

Click here to View Answer
Answer b) Radha Mohan Singh. To give farmers more freedom to sell their produce, the agriculture ministry has unveiled a model Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act which defines each state/UT as a single unified market area. The move will curb the role of APMC mandis. The State/UT Agricultural Produce and Livestocks Marketing (promotion and facilitation) Act, 2017, which is being sent to states for adoption, allows existing APMC mandis to enforce regulation only in their market yard which would allow private sector players to set up mandis.

9. Northeast India’s largest Information Technology hub was inaugurated at _____________
a) Tripura
b) Nagaland
c) Mizoram
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer a) Tripura. Northeast India’s largest Information Technology hub was inaugurated at Tripura’s Agartala to boost employment, e-governance, and export of software technology. Inaugurated by Chief Minister Manik Sarkar, it is the sixth IT hub in the northeast and was set up at a cost of ₹50 crore. This would encourage Indian software companies to open businesses there, Sarkar said.

10. Government will set up a Central university for Divyangs in _____________
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Andra Pradesh
d) Madya Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. Government will set up a Central university for Divyangs in Uttar Pradesh. This was stated by HRD Minister Prakash Javadekar while addressing the convocation function of Shakuntala Mishra national rehabilitation university in Lucknow yesterday. Mr Javadekar said, he also discussed the matter with Social Justice and Empowerment Minister Thaawar Chand Gehlot. He also said, under the Sugamya Bharat Abhiyan, his Ministry has instructed to make ramps and install lifts to facilitate Divyangas at all educational institutions.

11. The BSNL has launched commercial operation of 4G plus Wifi services in ___________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Chennai

Click here to View Answer
Answer c) Hyderabad. The BSNL has launched commercial operation of 4G plus Wifi services in Hyderabad. Telangana Chief General Manager Ananthram launched the 4.5 G Plus WiFi services at four spots in the city. Speaking to reporters later, he said the 4.5 G services will provide higher speeds of Data than any other service provider to its existing customers, as also to walk-in subscribers.

12. Manpreet Kaur became world number one after winning the goal medal at the Asian Grand Prix in China, she associated with ___________
a) Swimming
b) Shooting
c) Boxing
d) Shot put

Click here to View Answer
Answer d) Shot put. Indian shot putter Manpreet Kaur became world number one after winning the goal medal at the Asian Grand Prix in China. With a throw of 18.86 metres, Manpreet defeated Olympic champion Michelle Carter who finished second. Manpreet’s previous best 17.96m was set in 2015 during Open National meet in Kolkata.

Leave a Comment