Current Affairs Quiz – April 24 2019

Current Affairs Quiz – April 24 2019


1.______________ wins Gold in Asian Wrestling C’ship.
a)Pawan Kumar
b)Babita Kumari
c)Sushil Kumar
d)Bajrang Punia

Click here to View Answer
Answer d)Bajrang Punia. India clinched one gold, one silver and bronze at the Asian Wrestling Championship in China’s Xian . World number one Bajrang Punia logged 10 points in a row in the gold medal bout to reclaim his Asian Championship crown. He defeated Kazakhstan’s Sayatbek Okassov 12-7 in a nail-biting 65kg men’s freestyle final.

2. The Reserve Bank of India announced a _______________- liquidity injection through purchase of government securities in May.
a)Rs 20,000-crore
b)Rs 25,000-crore
c)Rs 22,000-crore
d)Rs 23,000-crore

Click here to View Answer
Answer b)Rs 25,000-crore. The Reserve Bank of India announced a Rs 25,000-crore liquidity injection through purchase of government securities in May. The purchase, called as open market operations (OMOs), will be undertaken in two equal tranches with the first one on May 2, the central bank said in a statement.

3. A Pune-born ______________ has become the first ethnic Indian to contest and win an election in Japan.
a)Krishna Prasad
b)Puranik Yogendra
c)Surendra Lal
d)Gyani Nand

Click here to View Answer
Answer b)Puranik Yogendra. A Pune-born man has become the first ethnic Indian to contest and win an election in Japan. Puranik Yogendra, who goes by the nickname “Yogi”, has been elected to Tokyo’s Edogawa Ward assembly.

4.Indonesia released a special commemorative stamp on the theme of Ramayana to mark the __________anniversary of diplomatic ties with India.
a)25th
b)50th
c)100th
d)70th

Click here to View Answer
Answer d)70th . Indonesia released a special commemorative stamp on the theme of Ramayana to mark the 70th anniversary of diplomatic ties with India. The stamp, designed by renowned Indonesian sculptor Padmashri Bapak Nyoman Nuart, features a scene from Hindu epic Ramayana in which Jatayu valiantly fought to save Sita.

5. __________________took over as the 52nd Controller General of Defence Accounts .
a)Rajendra Kumar Singh
b)Rajendra Kumar Nayak
c)Rajeev Kumar
d)Rishi Kumar

Click here to View Answer
Answer b)Rajendra Kumar Nayak . Shri Rajendra Kumar Nayak took over as the 52nd Controller General of Defence Accounts . He is from the Indian Defence Accounts Service of 1983 batch.

6. The Reserve Bank of India (RBI) has given its in-principle approval to Housing Development Finance Corporation (HDFC) Ltd for acquiring 9.9 per cent stake in __________.
a)Bandhan Bank
b)Axis Bank
c)Dena Bank
d)IDBI Bank

Click here to View Answer
Answer a)Bandhan Bank . The Reserve Bank of India (RBI) has given its in-principle approval to Housing Development Finance Corporation (HDFC) Ltd for acquiring 9.9 per cent stake in Bandhan Bank following the Gruh Finance deal. Gruh Finance, the affordable housing finance arm of HDFC Ltd, was taken over by Bandhan Bank in a share-swap deal in January.

7. India ranks ___________ in Global Talent Competitiveness Index 2019
a)9th
b)78th
c)80th
d)44th

Click here to View Answer
Answer c)80th . India remains the laggard in the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) region and was ranked 80 even as Singapore retained its leading position in the Asia-Pacific region for the sixth consecutive year in the Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2019.

8. Veteran Lady Mountaineer of the country _____________-Paul passed away.
a)Samantha Larson
b)John Ewbank
c)Rama Sengupta
d)Anna Czerwińska

Click here to View Answer
Answer c)Rama Sengupta . Veteran lady mountaineer of the country Rama Sengupta Paul, who led the first successful all-women expedition to Kedarnath Dome in Garhwal Himalaya, died following a cardiac arrest.

9. National Panchayati Raj Day is celebrated on which day ?
a)24 April
b)23 April
c)26 April
d)25 April

Click here to View Answer
Answer a)24 April.

10. The total deposits in bank accounts opened under the Jan Dhan scheme are set to cross________ soon.
a)Rs 2 lakh crore
b)Rs 3 lakh crore
c)Rs 1.5 lakh crore
d)Rs 1 lakh crore

Click here to View Answer
Answer d)Rs 1 lakh crore. The total deposits in bank accounts opened under the Jan Dhan scheme are set to cross Rs 1 lakh crore soon. Government data claimed that the cumulative balance in 35.29 crore accounts under the flagship programme of the Modi government reached Rs 97,665.66 crore as on April 3.

11. ___________________, a former bureaucrat who took over as the Secretary General of Assocham in August last year, has resigned from the post.
a)Asad Umar
b)Manish Maheshwari
c)Uday Kumar Varma
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Uday Kumar Varma.Uday Kumar Varma, a former bureaucrat who took over as the Secretary General of Assocham in August last year, has resigned from the post.

12. The second edition of Rabindranath Tagore Literary Prize was awarded to author Rana Dasgupta for his 2010 novel ________.
a)Capital Gains
b)Notes on a Suicide
c)Tokyo Cancelled
d)Solo

Click here to View Answer
Answer d)Solo. The second edition of Rabindranath Tagore Literary Prize was awarded to author Rana Dasgupta for his 2010 novel “Solo”, a tale of estrangement and the ultimate failure of material existence.

13. The first-ever solo exhibition of sculptures by India’s eminent artist G. Ravinder Reddy will open in a __________ art gallery .
a)Delhi
b)Indore
c)Kolkata
d)Pune

Click here to View Answer
Answer c)Kolkata.The first-ever solo exhibition of sculptures by India’s eminent artist G. Ravinder Reddy will open in a Kolkata art gallery in June.

Titled ‘RASA’, the exhibition curated by art critic-curator Anupa Mehta, will open at Emami Art, a contemporary art gallery at the Kolkata Centre for Creativity (KCC) .

14._________ has successfully tested the world’s first floating nuclear power plant (NPP).
a)India
b)Russia
c)china
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer b)Russia. Russia has successfully tested the world’s first floating nuclear power plant (NPP), Akademik Lomonosov, a subsidiary of Rosatom nuclear corporation stated. Reactors of the floating atomic block were launched in November 2018.

15. ________have completed the signing of Indian defender Keegan Pereira on a one-year deal.
a)Guwahati City FC
b)FC Green Valley
c)Udalguri FC
d)Jamshedpur FC

Click here to View Answer
Answer d)Jamshedpur FC . Jamshedpur FC have completed the signing of Indian defender Keegan Pereira on a one-year deal.

Keegan, primarily a left back, started his football journey with Mumbai FC in the I-League and is remembered for his famous winning goal against Salgaocar in Cooperage stadium.

Leave a Comment