Current Affairs Quiz – April 23 and 24 2017

Current Affairs Quiz

1. The Indian Space Research Organisation is trying to increase its capacity to deliver by scaling up the frequency of launches to _______ per year from the seven
a) Ten
b) Twelve
c) Fifteen
d) Seventeen

Click here to View Answer
Answer b) Twelve. The Indian Space Research Organisation is trying to increase its capacity to deliver by scaling up the frequency of launches to 12 per year from the seven at present by building more satellites and lowering the cost of access to space. The space agency is in the process of constructing a second vehicle assembly building to improve the turnaround time and throughput for the PSLV so that with the same launch pad ISRO can do more launches.

2. Which country has replaced Japan as world’s number two importer of liquefied petroleum gas or LPG?
a) China
b) Bangladesh
c) India
d) Singapore

Click here to View Answer
Answer c) India. India has replaced Japan as world’s number two importer of liquefied petroleum gas or LPG, thus giving a push to Prime Minister Narendra Modi’s call for a ‘safer kitchen’, according to a report in Bloomberg. In India, substantial number of households that particularly in rural parts of the country use fuels that increase level of air pollution and also expose people to life threatening diseases.

3. The Ministry of External Affairs has made a provision enabling people to apply online for passports in __________
a) Bengali
b) Tamil
c) Marathi
d) Hindi

Click here to View Answer
Answer d) Hindi. The Ministry of External Affairs has made a provision enabling people to apply online for passports in Hindi. People can download the application form available in Hindi, fill it in and upload it while applying for the passport. The information regarding passport and visa will also be now made available in Hindi on the official website of the Ministry.

4. Which film has won the best film honour at the Hong Kong International Film Festival?
a) Newton
b) Neerja
c) Kaasav
d) Ventilator

Click here to View Answer
Answer a) Newton. Actor Rajkummar Rao-starrer “Newton” has won the best film honour at the Hong Kong International Film Festival. Amit Masurkar-directed “Newton”, which also stars Anjali Patil, is a political satire. It had its world premiere at the 67th Berlin Film Festival where it won the International Federation of Art Cinemas (CICAE) award in its Forum segment.

5. The National Disaster Management Authority (NDMA) conducted a first-of-its-kind State-level mock exercise on forest fire in ______________
a) Uttar Pradesh
b) Rajasthan
c) Uttarakhand
d) Sikkim

Click here to View Answer
Answer c) Uttarakhand. The National Disaster Management Authority (NDMA) conducted a first-of-its-kind State-level mock exercise on forest fire in Uttarakhand. The mock exercise, aimed at assessing the efficacy of integrating the preparedness and response mechanisms of the forest department with those of the district administration, has been conducted in collaboration with the State Government.

6. National Panchayati Raj Day was observed on?
a) April 23
b) April 24
c) April 25
d) April 26

Click here to View Answer
Answer b) April 24. National Panchayati Raj Day (National Local Self-Government day) is the national day of India celebrated by Ministry of Panchayati Raj on 24 April annually. Then Prime Minister of India Manmohan Singh inaugurated the first National Panchayati Raj Day in 2010.

7. Who has won the Dadasaheb Phalke award for the year 2016 for his outstanding contribution to the film industry?
a) Chandra Mohan
b) Sobhan Babu
c) Jandhyala Subramanya Sastry
d) Kasinadhuni Viswanath

Click here to View Answer
Answer d) Kasinadhuni Viswanath. Veteran filmmaker and actor Kasinadhuni Viswanath is the winner of the prestigious Dadasaheb Phalke award for 2016. The award consists of a Swarn Kamal (Golden Lotus), a cash prize of Rs. 10 lakhs and a shawl. The award shall be conferred by the President of India at a function on May 3, 2017 at Vigyan Bhawan. He has also been awarded 5 National Awards, 20 Nandi Awards (awarded by the State Government of Andhra Pradesh), 10 Filmfare Awards including Lifetime Achievement Award.

8. World Book and Copyright Day was observed on?
a) April 23
b) April 24
c) April 25
d) April 26

Click here to View Answer
Answer a) April 23. World Book and Copyright Day was observed on April 23. It was a natural choice for UNESCO’s General Conference, held in Paris in 1995, to pay a world-wide tribute to books and authors on this date, encouraging everyone, and in particular young people, to discover the pleasure of reading and gain a renewed respect for the irreplaceable contributions of those, who have furthered the social and cultural progress of humanity. With this in mind, UNESCO created the World Book and Copyright Day. World Book Capital for 2017: Conakry, Guinea.

9. Which hospital is India’s first public hospital to start plaque brachytherapy facility for the treatment of eye tumours?
a) All India Institute of Medical Sciences, Bhubaneshwar
b) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi
c) All India Institute of Medical Sciences, Jodhpur
d) All India Institute of Medical Sciences, Raipur

Click here to View Answer
Answer b) All India Institute of Medical Sciences, New Delhi. The All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) is India’s first public hospital to start plaque brachytherapy facility for the treatment of eye tumours. The facility is a form of local radiation delivered to the eye through a radioactive device which is attached to the eye for a temporary period of time. The facility at the Rajendra Prasad Centre for Opthalmic Sciences will treat children suffering from a type of cancer called Retinoblastoma and adults who suffer from melanoma.

10. Indian mangoes will be imported to __________ for the first time after protocols were revised to allow the Asian-grown fruit into the local economy
a) UK
b) Poland
c) Australia
d) Switzerland

Click here to View Answer
Answer c) Australia. Indian mangoes will be imported to Australia for the first time after protocols were revised to allow the Asian-grown fruit into the local economy. The fruit would be allowed into Australia as long as they were treated with irradiation before leaving India.

11. Which company become most valuable company in terms of market capitalisation (m-cap)?
a) Tata Consultancy Services
b) Reliance Industries (RIL)
c) Infosys
d) HDFC Bank

Click here to View Answer
Answer b) Reliance Industries (RIL). Mukesh Ambani-led Reliance Industries (RIL) has surpassed Tata group’s Tata Consultancy Services (TCS) to become most valuable company in terms of market capitalisation (m-cap) after a gap of more than four years. RIL has market value of Rs 4.60 lakh crore and Tata Group has a market value of Rs 4.59 lakh crore. For about four years RIL had lagged behind TCS in terms of market value.

12. India is the world’s ________largest spender at $55.9 billion, figures released by the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri)
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth

Click here to View Answer
Answer d) Fifth. India’s military expenditure grew around 8.5 per cent in 2016, making it the world’s fifth largest spender at $55.9 billion, figures released by the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). As per the figures, the US remains the world’s largest military spender registering a growth of 1.7 per cent between 2015 and 2016 to $611 billion. Four others in the top 15 spenders include China, Japan, South Korea, and Australia. China is second on the list spending $215 billion, an increase of 5.4 per cent.

13. The India Post released a Commemorative Postage Stamp on Coffee as a Fragrance Stamp in _____________
a) Bangalore
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Hyderabad

Click here to View Answer
Answer a) Bangalore. The India Post released a Commemorative Postage Stamp on Coffee as a Fragrance Stamp in Bengaluru. The stamp was jointly released by Union Minister of State for Commerce and Industry Nirmala Sitharaman and Union Minister of State for Communications Manoj Sinha. After releasing the postage stamp, Nirmala Sitharaman thanked the department of Posts for releasing the stamp and printing one lakh stamps in the denomination of Rs 100.

14. Which state became the second state after Telangana to ratify Goods and Services Tax (GST) bill?
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Bihar
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer c) Bihar. The Bihar Legislative Assembly has unanimously adopted the Goods and Services Tax (GST) bill along with the Bihar taxation (Amendment) Bill. Bihar Legislative Assembly as well as Legislative Council adopted the Bills related to GST with one voice. Bihar became the second state after Telangana to ratify GST which needs nod of the states after its clearance in Parliament.

15. Who was honoured with the P C Chandra Puraskar award 2017?
a) Shantha Sinha
b) Kailash Satyarthi
c) Binayak Sen
d) Dinesh Vaghela

Click here to View Answer
Answer b) Kailash Satyarthi. Nobel laureate Kailash Satyarthi was presented the P C Chandra Puraskar. Satyarthi was honoured with the award for his global crusade against child slavery and exploitative child labour. The 63-year-old Satyarthi was handed over a citation, a trophy and a cheque of Rs 10 lakh at an awards ceremony in Kolkata.

16. Public sector telecom company BSNL is all set to revamp network connection at border and interior areas at the cost of two thousand crore rupees in __________
a) Maharashtra
b) Jammu and Kashmir
c) Rajasthan
d) Assam

Click here to View Answer
Answer d) Assam. In Assam, public sector telecom company BSNL is all set to revamp network connection at border and interior areas at the cost of two thousand crore rupees. Participating in an AIR talk show in Guwahati, Chief General Manager of BSNL Assam M K Seth said that the proposal has been sent to the Centre under Digital India program for this. He said that all Gram Panchyats in Assam will be connected through optical fibre network by this financial year.

17. Who won the Monte Carlo Masters title 2017 in men’s single category?
a) Rafael Nadal
b) Roger Federer
c) Novak Djokovic
d) Andy Murray

Click here to View Answer
Answer a) Rafael Nadal. Rafael Nadal has won this year’s Monte Carlo Masters by beating Albert Ramos-Vinolas, 6-1, 6-3 to win the tournament for a 10th time. It was Nadal’s 50th tournament title on clay and 70th career trophy overall.

18. Who won the Monte Carlo Masters title 2017 in men’s double category?
a) Rohan Bopanna and Marc Lopez
b) Feliciano Lopez and Marc Lopez
c) Rohan Bopanna and Pablo Cuevas
d) Feliciano Lopez and Pablo Cuevas

Click here to View Answer
Answer c) Rohan Bopanna and Pablo Cuevas. India’s Rohan Bopanna and his Uruguayan partner Pablo Cuevas lifted the men’s doubles crown at the Monte Carlo Masters after registering a hard- fought three-set win over Spain’s Feliciano Lopez and Marc Lopez. The crown is the the first of the season for Bopanna and Cuevas and the third overall for the Indian.

19. Which team won the team championship at the National Youth Athletics Meet 2017?
a) West Bengal
b) Karnataka
c) Kerala
d) Haryana

Click here to View Answer
Answer d) Haryana. Haryana beat arch rivals Kerala after six years to win the team championship at the National Youth Athletics Meet, which concluded at G.M.C. Balayogi Stadium in Hyderabad. Haryana emerged champions with overall 166.5 points including girls and boys performance. Kerala, finished as runners-up managing 134.75 points. However, Kerala retained the team crown for girls with 100 points, while Haryana boys topped with 108.5 points at the end of the three day meet.

20. The ‘Marylebone Cricket Club’ has offered honourary life membership to ___________
a) Anjum Chopra
b) Sandhya Agarwal
c) Shantha Rangaswamy
d) Shubhangi Kulkarni

Click here to View Answer
Answer b) Sandhya Agarwal. The ‘Marylebone Cricket Club’ has offered honourary life membership to Sandhya Agarwal, former captain of the Indian women’s Test team. A resident of Indore, Agarwal has played 13 Tests and 21 ODIs from 1984 to 1995. Agarwal is being honoured in recognition of her distinguished service to the game. After her retirement, she continued to contribute to the game as a selector and coach, besides being a member of the BCCI’s women’s committee. Presently, she is the chairperson of girl’s U-19 and senior women’s team of MPCA.

Leave a Comment