Current Affairs Quiz – April 23 2018

Current Affairs Quiz – April 23 2018

1. Which country has opened first unmanned bank branch with robots, holograms?
a) Japan
b) Australia
c) China
d) India

Click here to view Answer
Answer c) China. A state-owned Chinese bank has opened the country’s first unmanned bank equipped with robots and machine holograms to talk to customers.

2. Who has been appointed as Tata Group’s President of Global Corporate Affairs?
a) S Jaishankar
b) Rajdev V
c) Mahendran Das
d) Ajay Kumar

Click here to view Answer
Answer a) S Jaishankar. Tata Sons has announced the appointment of former Indian Foreign Secretary S Jaishankar as the group’s Global Corporate Affairs President.

3. Which Indian IT firm has joined the world’s 100 most valued companies?
a) Wipro
b) CTS
c) Acenture
d) TCS

Click here to view Answer
Answer d) TCS. Indian IT firm Tata Consultancy Services (TCS) has joined the world’s 100 most valued companies and now ranks 97th, according to Bloomberg data.

4. Which tennis player has become the first man to win the same title 11 times?
a) Novak Djokovic
b) Kei Nishikori
c) Rafael Nadal
d) Roger Federer

Click here to view Answer
Answer c) Rafael Nadal. World number one Rafael Nadal has become the first male tennis player in the Open Era to win the same title 11 times in his career. The 31-year-old achieved the feat by defeating Japan’s Kei Nishikori to clinch his 11th Monte Carlo Masters title on Sunday.

5. India women won 8th South Asian Judo Championship by beating_______________.
a) Pakistan
b) Bhutan
c) Bangladesh
d) Nepal

Click here to view Answer
Answer d) Nepal. India has won 8th South Asian Judo Championship. On the concluding day of the championship Indian women and men won team events in Lalitpur, Nepal. Keeping the unbeaten streak Indian women white washed the championship by beating host Nepal by 5-0 in the final of team events. Indian men also won team championship. They defeated Pakistan by 3-2 in the final.

6. World Book And Copyright Day is observed on__________.
a) April 20
b) April 23
c) May 12
d) May 19

Click here to view Answer
Answer b) April 23. World Book and Copyright Day is celebrated globally this year on 23 April to provide the people with many ideas and plans to make them aware of the situation and condition in the World. The World Book Capital for 2018 is Athens, Greece.

7. Bhimsain Khurana passed away at the age of 82, is associated with_________.
a) Comics
b) Animation
c) Web Design
d) Photography

Click here to view Answer
Answer b) Animation. Indian animation pioneer and multiple National Award winner Bhimsain Khurana had passed away at the age of 82. Khurana was known for films like “Gharaonda” and for iconic animation shorts like “Ek Anek Ekta”.

8. Which south Indian court became first court to introduce e-court fee payment facility?
a) Karnataka High Court
b) Madras High Court
c) Kerala High Court
d) High Court of Judicature at Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) Madras High Court. The Madras High Court became the first court in south India and eighth in the country to introduce e-court fee payment facility. So far only the Supreme Court and the High Courts in Delhi, Punjab, Chhattisgarh, Rajasthan, Uttar Pradesh and Himachal Pradesh had introduced the e-court fee payment facility.

9. CSIR in ths ‘I’ represents____________.
a) Industrial
b) Institute
c) Informational
d) International

Click here to view Answer
Answer a) Industrial. Council of Scientific & Industrial Research (CSIR), Scientists from CSIR-Institute of Minerals and Materials Technology (CSIR-IMMT) in Bhubaneswar used four bacterial strains that use dibenzothiophene (an organic sulphur compound which is a major contaminant of fossil fuel) as an energy source thereby getting rid of the sulphur.

10. Which Indian Reserve Forest to get Ramsar site status?
a) Palani Hills Forest Conservation Area
b) Attappadi Reserve Forest
c) Sunderban Reserve Forest
d) Hanumasagara Reserve Forest

Click here to view Answer
Answer c) Sunderban Reserve Forest. The Sunderban Reserve Forest, spread of 4,260 sq. km. with over 2,000 sq. km. of mangrove forests and creeks, is likely to be declared a Ramsar Site soon.The West Bengal government gave its approval to the State Forest Department to apply for recognition under the Ramsar Convention.

11. Who won Paraguay Presidential Elections 2018?
a) Nicanor
b) Duarte Frutos
c) Julio Abdom
d) Mario Abdo Benitez

Click here to view Answer
Answer d) Mario Abdo Benitez. Mario Abdo Benitez, who represents Paraguay’s long-dominant Colorado conservatives, won the 2018 Presidential Elections on April 22, 2018. Abdo Benitez won 46.49 percent of the vote, against his centrist opponent Efrain Alegre who fetched 42.72 percent votes in a race that was far closer than expected.

12. The world’s first female foreign ministers’ meeting will be held on September in_________.
a) Sweden
b) Canada
c) London
d) France

Click here to view Answer
Answer b) Canada. Canada and the European Union will together host the world’s first female foreign ministers’ meeting on September 21, 2018 in Canada. The meeting will be held for 2 days. The announcement was made by the Canadian Foreign Minister Chrystia Freeland on April 22, 2018 in Toronto.

Leave a Comment