Current Affairs Quiz – April 22 2019

Current Affairs Quiz – April 22 2019


1. MOU signed between ___________and Council of Scientific and Industrial Research for cooperation in research and education in areas of traditional systems of medicine and its integration with modern science.
a)Ministry of AYUSH
b)Ministry of External Affairs
c)Ministry of Finance
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Ministry of AYUSH .A Memorandum of Understanding (MOU) was signed between the Ministry of AYUSH and Council of Scientific and Industrial Research (CSIR), New Delhi today for cooperation in research and education in areas of traditional systems of medicine and its integration with modern science.

2. The Saudi Arabian government has raised India’s Haj quota to___________ from 1.75 lakh.
a)2 lakh
b)3 lakh
c)4 lakh
d)5 lakh

Click here to View Answer
Answer a)2 lakh. The Saudi Arabian government has issued a formal order, notifying increase in Indias Haj quota to 2 lakh from 1.75 lakh, about two months after Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman gave the assurance to Prime Minister Narendra Modi.

3. The CBSE students, from ________, will be allowed to use magnifying glasses and portable video magnifiers during the Class X final examination.
a)2023
b)2021
c)2020
d)2022

Click here to View Answer
Answer c)2020. The CBSE students, from 2020, will be allowed to use magnifying glasses and portable video magnifiers during the Class X final examination.

4. The Election Commission (EC) launched a new mobile application ____________for near-realtime availability of voter turnout during elections across the country.
a)‘Voter Turnout’
b)‘Voter Output’
c)‘Voter Spread out’
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)‘Voter Turnout’. The Election Commission (EC) launched a new mobile application for near-realtime availability of voter turnout during elections across the country.

The beta version of the “Voter Turnout” app, available for Android via the Google Play store, currently shows the state-wise and constituency-wise voter turnout in the ongoing Lok Sabha elections.

5. “World Creativity And Innovation Day” is observed on which date ?
a)23st April
b)25st April
c)24st April
d)21st April

Click here to View Answer
Answer d)21st April. The United Nations resolved to include World Creativity and Innovation Day, April 21 as a Day of Observance to encourage people to use creativity in problem-solving for all issues related to achieving the 2015 Sustainable Development Goals. 2018 marks the first year the UN will observe WCID.

6. ___________- Wins Landslide Victory In Ukrainian Presidential Election.
a)Evelyn Wever-Croes
b)Armen Sarkissian
c)Mauricio Macri
d)Volodymyr Zelenskiy

Click here to View Answer
Answer d)Volodymyr Zelenskiy. Comedian Volodymyr Zelenskiy won the Ukrainian election by a substantial margin .

Two exit polls showed Zelenskiy winning 73% of the vote, beating incumbent President Petro Poroshenko in the run-off election.

7. Eminent ____________ Amar Paul passed away Saturday evening in a hospital following a cardiac arrest.
a)Bengali Actor
b)Bengali folk singer
c)Bengali Writer
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Bengali folk singer. Eminent Bengali folk singer Amar Paul passed away Saturday evening in a hospital following a cardiac arrest. He was 97.

8. Indian-American Professor ______________ inducted into Cleveland International Hall of Fame.
a)Paul Burik
b)Akram Boutros
c)Sree Sreenath
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Sree Sreenath. An Indian-American scientist and social activist Sree Sreenath has been inducted into the prestigious Cleveland International Hall of fame for his contribution in applications in systems biology, global issues and sustainable development.

9. Earth Day is an annual event celebrated on __________.
a)April 20
b)April 21
c)April 23
d)April 22

Click here to View Answer
Answer d)April 22. Earth Day is an annual event celebrated on April 22. Worldwide, various events are held to demonstrate support for environmental protection.
The theme for Earth Day 2019 is to ‘Protect Our Species.’ This theme is created to focus on the destruction caused to plants and wildlife populations mainly due to human activity.

10. India rises to________ in global startup ecosystem ranking from 37th.
a)15th
b)18th
c)11th
d)17th

Click here to View Answer
Answer d)17th. According to data released by StartupBlink, India moved up to the 17th position in 2018 from 37th spot last year in the Startup Ecosystem Ranking for 2019. India ranks 17 globally among 100 countries, based on the strength of its startup ecosystem, according to StartupBlink, which tracks startup ecosystems on a number of parameters.

11. Olympic bronze medallist___________and World No. 1 Bajrang Punia will spearhead India’s campaign at the Asian Wrestling Championships starting in Xi’an, China .
a)Khashaba Dadasaheb Jadhav
b)Sakshi Malik
c)Sushil Kumar Solanki
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Sakshi Malik . Olympic bronze medallist Sakshi Malik and World No. 1 Bajrang Punia will spearhead India’s campaign at the Asian Wrestling Championships starting in Xi’an, China .

12. Indian athletes won five medals on the opening day of the Asian Athletics Championships in ________.
a)Beijing
b)Doha
c)Delhi
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Doha. Indian athletes won five medals on the opening day of the Asian Athletics Championships in Doha. Javelin thrower Annu Rani and 3000-meter steeple chaser Avinash Sable won the silver medals .

13. ______________launched a country-wide campaign to administer anti-polio drops 39 million children under five years of age.
a)Russia
b)Nepal
c)Pakistan
d)China

Click here to View Answer
Answer c)Pakistan . Pakistan, one of the three countries where polio is still endemic, launched a country-wide campaign to administer anti-polio drops 39 million children under five years of age.

14. Chennai Super Kings (CSK) captain ___________has become the first Indian batsman to hit 200 sixes in the Indian Premier League (IPL).
a)Virender Sehwag
b)Rohit sharma
c)Virat Kohli
d)MS Dhoni

Click here to View Answer
Answer d)MS Dhoni . Chennai Super Kings (CSK) captain MS Dhoni has become the first Indian batsman to hit 200 sixes in the Indian Premier League (IPL). Dhoni achieved this feat during his sensational 84-run knock in Sunday’s game against Royal Challengers Bangalore (RCB) which CSK lost by only one run.

15.________________, Veteran Bengali Folk Singer, Died in Kolkata .
a)S. Muthiah,
b)Simon Kaipuram
c)Amar Pal
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Amar Pal. Renowned Bengali folk singer Amar Pal is no more! A widower, he was 98 at the time of death.

In 1948, Pal came in contact with Sachindranath Bhattacharya, a lyricist empanelled with the All India Radio in Kolkata, and got a chance to sing in the radio.

Leave a Comment