Current Affairs Quiz – April 21 2018

Current Affairs Quiz – April 21 2018

1. Who has become the youngest person to feature on TIME’s list of 100 Most Influential People?
a) Millie Bobby Brown
b) Finn Wolfhard
c) Natalia Dyer
d) Gaten Matarazzo

Click here to view Answer
Answer a) Millie Bobby Brown. Fourteen-year-old actress Millie Bobby Brown, known for starring in ‘Stranger Things’, has become the youngest person to feature on TIME’s list of 100 Most Influential People.

2. BCCI Headquarters is situated in__________.
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Bangalore
d) Mumbai

Click here to view Answer
Answer d) Mumbai. BCCI Headquarters is situated in Mumbai. The BCCI has formed a four-member internal complaints committee for prevention of sexual harassment against women at the workplace.

3. How many active volcanoes are there within the ‘Pacific Ring of Fire’, in Japan?
a) 68
b) 81
c) 100
d) 110

Click here to view Answer
Answer d) 110. After lying dormant since 1768, Japan’s Mount Io has erupted for the first time, spewing smoke and ash 400 metres high into the air. Japan has 110 active volcanoes as it lies within the ‘Pacific Ring of Fire’, where 80% of the world’s earthquakes and eruptions take place.

4. Nerses Krikorian passed away at 97, is associated with________.
a) Journalist
b) Scientist
c) Philosopher
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) Scientist. Turkey-born scientist Nerses Krikorian, who worked at the Los Alamos National Laboratory, which developed the atomic bomb, has passed away aged 97.

5. UNASUR abbreviation is?
a) Union of South African Nation
b) Union of South Asian Nation
c) Union of South American Nation
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Union of South American Nation. A South American bloc created a decade ago to counter US influence in the region has temporarily lost half its members after six countries suspended their memberships amid differences over who should lead the group.

6. OVD in this ‘V’ represents?
a) Vendor
b) Verified
c) Valid
d) Voter ID

Click here to view Answer
Answer c) Valid. The Reserve Bank of India (RBI) has made linking of national biometric ID Aadhaar to bank accounts mandatory as part of its updated ‘Know Your Customer (KYC)’ guidelines. Till now, an Officially Valid Document (OVD) for address proof together with Permanent Account Number (PAN) issued by the Income Tax department and a recent passport size photograph were the key KYC documents.

7. 8th South Asian Judo Championship begins in __________?
a) Jhansi
b) Bhopal
c) Lucknow
d) Lalithpur

Click here to view Answer
Answer d) Lalithpur. 8th South Asian Judo Championship begins in Lalitpur near Kathmandu. Besides host Nepal, Bangladesh, Bhutan, India, Pakistan and Sri Lanka participating in a three day championship.

8. National Health Mission (NHM) is launched by?
a) ManMohan Singh
b) Vengaiyya Naidu
c) Narendra Modi
d) Ram Nath Kovind

Click here to view Answer
Answer c) Narendra Modi. Government to roll out Integrated Initiative for Prevention & Control of Viral Hepatitis. Under the initiative, the ministry has decided to establish a state coordination unit under the state NHM for efficient rollout of the programme in 26 large and four small states.

9. WHO Headquarters is situated in?
a) Switzerland
b) Brazil
c) Sweden
d) Italy

Click here to view Answer
Answer a) Switzerland. As the World Immunisation Week begins on April 24, the World Health Organisation (WHO) said all member countries must ensure covering 90 per cent of the population each time and listed ways to achieve the target.

10. Earth Day is observed on________.
a) April 09
b) April 15
c) April 18
d) April 22

Click here to view Answer
Answer d) April 22. Earth Day is an annual event celebrated on April 22. First celebrated in 1970, Earth Day events in more than 193 countries are now coordinated globally by the Earth Day Network.

11. First International SME Convention 2018 to be held in __________.
a) Chennai
b) New Delhi
c) Pune
d) Hyderabad

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. One hundred and fifty participants from 31 countries and 400 entrepreneurs from India will participate in the four day International SME convention being held in New Delhi from 22ndto 24th April.

12. With which country, India settle Nokia tax dispute under MAP?
a) Finland
b) Norway
c) Sweden
d) Japan

Click here to view Answer
Answer a) Finland. The Income Tax Department has confirmed that India and Finland have reached an agreement under the Mutual Agreement Procedure (MAP) system.

Leave a Comment