Current Affairs Quiz – April 20 2019

Current Affairs Quiz – April 20 2019


1. India has rebuilt Chhyoiphel Kundeling Monastery in _______________.
a)South Africa
b)Russia
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer d)Nepal. India has rebuilt Chhyoiphel Kundeling Monastery in Nepal. Shyalpa Tenzin Rinpoche inaugurated newly reconstructed Monastery at Lisankhu village in Sindhupalchok district .

2. National Investigation Agency (NIA ) carried out search operations in_______________in connection with the Abu Dhabi ISIS module case.
a)Bhopal
b)Delhi
c)Hyderabad
d)Pune

Click here to View Answer
Answer c)Hyderabad . National Investigation Agency (NIA ) carried out search operations in Hyderabad today in connection with the Abu Dhabi ISIS module case.

3. India’s____________ has regained the world number one spot in the men’s 65-kilogram freestyle category rankings.
a)Sushil Kumar
b)Pawan Kumar
c)Yogeshwar Dutt
d)Bajrang Punia

Click here to View Answer
Answer d)Bajrang Punia. India’s Bajrang Punia has regained the world number one spot in the men’s 65-kilogram freestyle category rankings. The rankings were released by United World Wrestling .

4. NASA’s first female astronaut candidate, pilot _______________-, has died.
a)Jerrie Cobb
b)Reggie Cobb
c)Zora Dirnbach
d)Patrick Sercu

Click here to View Answer
Answer a)Jerrie Cobb. NASA’s first female astronaut candidate, pilot Jerrie Cobb, has died.

Cobb served for decades as a humanitarian aid pilot in the Amazon jungle. She emerged in 1998 to make another pitch for space, as NASA prepared to launch John Glenn on shuttle Discovery at age 77.

5. Book on Jallianwala Bagh poem _____________released in UAE.
a)Khooni Vaisakhi
b)Khooni Kahani
c)Khooni Saam
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Khooni Vaisakhi . India’s Ambassador to the UAE Navdeep Singh Suri has commended the launch of a book containing english translation of the Punjabi poem, Khooni Vaisakhi, saying the100-year old classic ballad about the Jallianwala Bagh massacre is now reaching a global audience.

6. Scotland all-rounder, _____________, who had been diagnosed with a brain tumour, died at the age of 38.
a)Con de Lange
b)Patrick Sercu
c)Joe Armstrong
d)Shantha Mayadunne

Click here to View Answer
Answer a)Con de Lange.Scotland all-rounder, Con de Lange, who had been diagnosed with a brain tumour, died at the age of 38. South Africa-born played 21 internationals for Scotland, made his debut in T20 international in June 2015 against Ireland.

7. ______________ has provided soft loans of USD 266.60 million to Rawanda for various projects.
a)HDFC Bank
b)Bandhan Bank
c)Exim Bank
d)ICICI Bank

Click here to View Answer
Answer c)Exim Bank. The Reserve Bank of India (RBI) said Exim Bank has provided soft loans of USD 266.60 million to Rawanda for various projects. The funding, done in three separate tranches to Rawanda, is to support agricultural projects, development of special economic zones (SEZs) and for financing road project in the African nation.

8.____________and non-bank lender Srei Equipment Finance announced a co-lending for infrastructure equipment finance.
a)SBI
b)ICICI Bank
c)Bank of Baroda
d)Exim Bank

Click here to View Answer
Answer c)Bank of Baroda . Second largest state-run lender Bank of Baroda and non-bank lender Srei Equipment Finance announced a co-lending for infrastructure equipment finance. Iquippo, a non profit started by Srei’s promoters, will facilitate sourcing of loans, an official statement said.

9. NASA astronaut ___________- is set to spend the longest duration in space by a woman.
a)Mae Jemison
b)Valentina Tereshkova
c)Christina Koch
d)Anne McClain

Click here to View Answer
Answer c)Christina Koch.NASA astronaut Christina Koch is set to spend the longest duration in space by a woman, surpassing the previous record of 288 days in spaceflight by astronaut Peggy Whitson. The move comes after recent changes in NASA’s change in schedule for astronomers.

10. ______________- is now a step closer to powering all its operations with solar energy.
a)Lucknow Metro
b)Delhi Metro
c)Hyderabad Metro
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Delhi Metro. Delhi Metro is now a step closer to powering all its operations with solar energy.

The Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) started receiving solar power from Madhya Pradesh’s Rewa Solar Power Project, kick-starting an initiative to be the world’s first 100% green energy rail network.

11.____________has tied up with Bharti AXA General Insurance to offer two-wheeler insurance to its customers across India.
a)Jio Payments Bank
b)Airtel Payments Bank
c)Bandhan Payments Bank
d)Post Payments Bank

Click here to View Answer
Answer b)Airtel Payments Bank .Airtel Payments Bank has tied up with Bharti AXA General Insurance to offer two-wheeler insurance to its customers across India. This insurance will be available on My Airtel app and at over 40,000 Airtel Payments Bank — banking points, with presence even in rural India.

Leave a Comment