Current Affairs Quiz – April 2 2019

Current Affairs Quiz – April 2 2019


1. J Mahendran was Passed Away At 79, he was a famous _________.
a)Tamil cinema, director
b)Player
c)Singer
d)Tamil Writer

Click here to View Answer
Answer a)Tamil cinema, director . One of the most prominent faces of Tamil cinema, director J Mahendran breathed at his residence in Chennai. He was 79. he was seen in many films as actor. Starting with Kamaraj in 2004, he continued acting till Petta and Boomerang in 2019.

2. ________- and the US have set up the first ever secure communication link between the naval headquarters and the US Central .
a)Nepal
b)Pakistan
c)India
d)china

Click here to View Answer
Answer c)India. India and the US have set up the first ever secure communication link between the naval headquarters and the US Central as well as Pacific Naval Commands under the landmark Indo-US COMCASA pact reached last year.

ET has reliably gathered that the US has also activated the Selective Availability Anti-Spoofing Module GPS system in some of C-130 and C-17 transport aircraft as a result of the implementation of the COMCASA (Communications, Compatibility & Security Agreement).

3. _______ ranks number 1 in the e-Learning training program of Dept of Personnel and Training (DoPT), Government India.
a)Assam
b)Telangana
c)Madhya Pradesh
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer b)Telangana. For the second year in succession, Telangana ranks number 1 in the e-Learning training program of Dept of Personnel and Training (DoPT), Government India.

4. __________- secured the Test Championship title for a third successive year.
a)Australia
b)New Zealand
c)South Africa
d)India

Click here to View Answer
Answer d)India. India secured the Test Championship title for a third successive year and with it the million dollar prize. Virat Kohli’s team, who in January recorded their first Test series win in Australia, finished with 116 points, eight points clear of New Zealand.

South Africa were third with Australia edging England for fourth by decimal points after both finished on 104 points.

5. _______will begin charging customers for peer-to-peer Unified Payments Interface (UPI) transactions from May 1.
a)State Bank of India
b)ICICI
c)Kotak Mahindra Bank
d)IDBI

Click here to View Answer
Answer c)Kotak Mahindra Bank . Kotak Mahindra Bank will begin charging customers for peer-to-peer Unified Payments Interface (UPI) transactions from May 1, becoming the first bank to do so.

From May, Kotak Mahindra Bank customers will be able to make 30 free P2P transfers each month using UPI.
After this the bank will charge Rs 2.50 per transaction for transfers of Rs 1,000 or less, and Rs 5 plus 18% GST for transfers of more than Rs 1,000.

6. Google’s India and South East Asia President _______has resigned after an eight-year stint at the American tech giant.
a)Rajan Anandan
b)Rajan Kumar
c)Vikas Agnihotri
d)None of these

Click here to View Answer
Answer a)Rajan Anandan .Google’s India and South East Asia President Rajan Anandan has resigned after an eight-year stint at the American tech giant. Anandan, also an investor in multiple startups, is slated to join venture fund Sequoia Capital. He will work with Google till the end of this month.

Vikas Agnihotri will take on the interim responsibility. He is currently serving as Google’s Country Director for Sales.

7. IT major ________________ completes acquisition of Strong-Bridge Envision.
a)Infosys
b)Cognizant
c)HCL
d)TCS

Click here to View Answer
Answer c)HCL. IT major HCL Technologies said that its acquisition of US-based Strong-Bridge Envision has been completed. HCL had recently agreed to acquire the Seattle-based company to enhance its digital transformation consulting capabilities. According to reports, the deal was worth 45 million dollars.

8. China launched 2nd Generation data relay satellite, ___________- by a Long March-3B carrier rocket from the Xichang Satellite Launch Centre.
a)Tianlian VI-01
b)Tianlian III-01
c)Tianlian II-02
d)Tianlian II-01

Click here to View Answer
Answer d)Tianlian II-01 . The Tianlian II-01 satellite was launched by a Long March-3B carrier rocket from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest China’s Sichuan Province. This is the first of China’s second-generation data-tracking and relay satellites, which will provide services like data relay, measurement and control, and transmission to manned spacecraft, satellites, carrier rockets and non-spacecraft users.

9. The Reserve Bank of India, RBI will inject long-term liquidity worth ___________- US Dollars into the banking system .
a)1 billion
b)3 billion
c)7 billion
d)5 billion

Click here to View Answer
Answer d)5 billion. The Reserve Bank of India, RBI said it will inject long-term liquidity worth 5 billion US Dollars into the banking system through a dollar-rupee buy-sell swap for a tenure of three years on April 23. The RBI statement stated that the move intends to meet the durable liquidity needs of the system.

10. World Autism Awareness Day observed on Which date ?
a)April 1
b)April 3
c)April 4
d)April 2

Click here to View Answer
Answer d)April 2. April 2 is the World Autism Awareness Day. The day is observed every year to raise public awareness of autism. This year the theme of the Day is Assistive Technologies, Active Participation.

11.___________took over as the new national president of the Confederation of Real Estate Developers’ Associations of India (CREDAI).
a)Satish Magar
b)Satish Jain
c)Yoshua Bengio
d)Rishi Kumar

Click here to View Answer
Answer a)Satish Magar . Satish Magar took over as the new national president of the Confederation of Real Estate Developers’ Associations of India (CREDAI), the apex body of private real estate developers in India. Magar, who is the managing director of Magarpatta City, took over the baton from Jaxay Shah to become the new president of the 20-year-old body.

12. _________ has won the Formula One Bahrain Grand Prix 2019.
a)Lewis Hamilton
b)Sebastian Vettel
c)Valtteri Bottas
d)Roger Federer

Click here to View Answer
Answer a)Lewis Hamilton. Lewis Hamilton (Britain- Mercedes) has won the Formula One Bahrain Grand Prix 2019. Valtteri Bottas was second while Charles Leclerc was third in the F1 race.

13. The 260-foot _________, the longest suspension bridge over the Indus River at Choglamsar village in Leh was opened to the public .
a)Shakti Bridge
b)Maitri Bridge
c)Sakha Bridge
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)Maitri Bridge. The 260-foot Maitri Bridge, the longest suspension bridge over the Indus River at Choglamsar village in Leh was opened to the public on March 01.

The bridge has been named ‘Maitri Bridge’, symbolising the excellent civil-military relations existing in the Leh-Ladakh region.

About the author

Richa

Richa Gupta is a Banking Aspirant. Her dream is to become a PO in Government Bank. Aptitude and Reasoning are her strong zones. Richa is a hard working person who loves to share the knowledge she acquired to other Aspirants.

Leave a Comment