Current Affairs Quiz – April 19 & 20 2020

Current Affairs Quiz – April 19 & 20 2020

1. World Heritage Day is observed on ___________.
a) January 23
b) March 28
c) April 18
d) May 19

Click here to View Answer
Answer c) April 18. World Heritage Day known as the International Day for Monuments and Sites is observed annually on April 18.

2. The theme for World Heritage Day is_________________.
a) Shared Culture’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility
b) Shared Sites’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility
c) Shared Tradition’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility
d) Shared rich sites’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility

Click here to View Answer
Answer a) Shared Culture’, ‘Shared heritage’ and ‘Shared responsibility.

3. Norton motorcycle company belongs to____________.
a) USA
b) Australia
c) UK
d) Australia

Click here to View Answer
Answer c) UK. TVS Motor Company announced the acquisition of the UK’s most iconic sporting motorcycle Norton for £16 million, by acquiring certain assets of Norton Motorcycles (U.K.)

4. Which insurance company has become first life insurance company to give additional benefits related to Covid-19?
a) TATA AIA
b) HDFC Ins
c) ICICI Ins
d) SBI Ins

Click here to View Answer
Answer a) TATA AIA.Following in the large footsteps of the recently announced contribution by Tata Trusts and Tata group towards the management of COVID-19 pandemic in India, Tata AIA Life Insurance announced additional benefits for its Policyholders and Agents.

5. Demo-2 mission belongs to_____________.
a) ISRO
b) NASA
c) Russia Space Agency
d) Iran Sapce Agency

Click here to View Answer
Answer b) NASA. NASA announced that it will launch its flight of astronauts on May 27, 2020. This is the first flight of NASA in 9 years.The mission is to use Falcon-9 rocket. The astronauts are to be sent for an extended stay at the international space station.

6. According to IISD, India’s Renewable Subsidies decline by __________.
a) 10%
b) 17%
c) 23%
d) 35%

Click here to View Answer
Answer d) 35%. The report says that India’s energy subsidies have declined by 35% in 2019 as compared to 2017. On the other hand, the oil and gas subsidies have increase by 65%.

7. Which state has become the first state in India to geotag its 7,368 community kitchens?
a) Arunachal Pradesh
b) Andra Pradesh
c) Kerala
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Uttar Pradesh. Uttar Pradesh became the first state in India to geotag its 7,368 community kitchens and community shelters across 75 districts which produce 12 lakh food packets a day.

8. In Microsoft Translator, how many Indian languages are supported?
a) 05
b) 09
c) 10
d) 13

Click here to View Answer
Answer c) 10. Microsoft India has announced that Microsoft Translator will now offer real-time translation in five additional languages. The newly added languages include Gujarati, Marathi, Kannada, Malayalam, and Punjabi. This takes the total number of Indian languages supported to 10, including Bengali, Hindi, Tamil, Telugu, and Urdu.

9. UN Chinese Language Day is observed on__________.
a) April 20
b) May 21
c) June 04
d) July 18

Click here to View Answer
Answer a) April 20. April 20 was chosen as the date “to pay tribute to Cangjie, a mythical figure who is presumed to have invented Chinese characters about 5,000 years ago”

10. Gene Deitch who passed away at 95, associated with____________.
a) Animator
b) Film Director
c) Illustrator
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above. Gene Deitch, an American Oscar-winning illustrator, animator, film director and producer has died. He was 95.

Leave a Comment