Current Affairs Quiz – April 18 2020

Current Affairs Quiz – April 18 2020

1. Krishi Rath Mobile App is launched by_______________.
a) Ministry of Health
b) Ministry of Agriculture
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Women and child development

Click here to View Answer
Answer b) Ministry of Agriculture. Agriculture Ministry launched Krishi Rath Mobile App. The main aim of the app is to facilitate transportation of food grains, and the National Informatics Centre develops it.

2. The headquarters of IMF is situated in____________.
a) Canada
b) New York
c) Washington
d) Albenia

Click here to View Answer
Answer c) Washington. IMF chief Kristalina Georgieva confirmed the world economy was already sluggish before the coronavirus outbreak now bound to suffer a “severe recession” in 2020.

3. The headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank is situated in____________.
a) Japan
b) Russia
c) India
d) China

Click here to View Answer
Answer d) China. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has announced that it is to finance $500 million projects in India to help the country improve its health care systems. With this, AIIB has doubled its funds under the COVID-19 Crisis Recovery Facility.

4. “Assess Koro Na” is launched by _______________.
a) Goa
b) Delhi
c) Pondicherry
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer b) Delhi. The Delhi Government launched “Assess Koro Na” application to conduct door to door survey. The application has been launched in COVID-19 containment zones.

5. World Hemophilia Day is observed on_____________.
a) April 17
b) May 21
c) june 29
d) July 25

Click here to View Answer
Answer a) April 17. Every year April 17 is celebrated as World Hemophilia Day. The day is observed by the World Federation of Hemophilia.

6. The theme for World Hemophilia Day 2020 is______________.
a) Get + Involved virtually and stay safe
b) Be Kind
c) Stay Healthy and Stay Safe
d) Keeping motivated and saty virtually

Click here to View Answer
Answer a) Get + Involved virtually and stay safe.

7. LTRO ( banking terms) is expand as_________________.
a) Life Term Ratio Operation
b) Long Term Reverse Operation
c) Long Term Repo Operation
d) Life Term Reverse Operation

Click here to View Answer
Answer c) Long Term Repo Operation. The Apex bank cut the reverse repo rate to 3.75%. It cut the repo rate to 4.4% from 5.15%. Also, the central bank has announced Rs 50,000 crore for Long Term Repo Operation (LTRO).

8. International Day For Monuments and Sites is observed on ________________.
a) May 12
b) June 18
c) August 26
d) April 18

Click here to View Answer
Answer d) April 18. The aim is to promote awareness about the diversity of cultural heritage of humanity, their vulnerability and the efforts required for their protection and conservation.

9. Who is the current CEO of NITI Aayog?
a) Rajinish Kant
b) Shubam Lal
c) Om Prakash
d) Amitabh Kant

Click here to View Answer
Answer d) Amitabh Kant. India’s Aarogya Setu becomes world’s highest downloaded app in just 13 days, said NITI Aayog CEO, Amitabh Kant.

Leave a Comment