Current Affairs Quiz – April 17 2019

Current Affairs Quiz – April 17 2019

 


1. The second edition of the bilateral maritime exercise between Indian Navy and ____________Peoples’ Navy (IN – VPN BILAT EX) was held off Cam Ranh Bay in Vietnam .
a)France
b)China
c)Nepal
d)Vietnam

Click here to View Answer
Answer d)Vietnam . The second edition of the bilateral maritime exercise between Indian Navy and Vietnam Peoples’ Navy (IN – VPN BILAT EX) was held off Cam Ranh Bay in Vietnam from April 13 to April 16, 2019.

2. _______________ has launched the ‘NRI-Insta-Online’ account-opening process for NRIs residing in Financial Action Task Force (FATF) member countries.
a)Bank Of Baroda
b)ICICI Bank
c)HDFC Bank
d)IDBI Bank

Click here to View Answer
Answer d)IDBI Bank. IDBI Bank has launched the ‘NRI-Insta-Online’ account-opening process for NRIs residing in Financial Action Task Force (FATF) member countries. The person will not be required to furnish physical documents and KYC proofs for opening an account with the bank.

3. ____________ becomes the first public sector bank in India to meet RBI’s EMV mandate.
a)BOM
b)HDFC
c)SBI
d)Canara Bank

Click here to View Answer
Answer d)Canara Bank.

4. The World Bank in collaboration with the_____________ has officially launched a cryptocurrency token dubbed “Learning Coin.”
a)DRDO
b)WHO
c)WTO
d)IMF

Click here to View Answer
Answer d)IMF. The World Bank in collaboration with the International Monetary Fund (IMF) has officially launched a cryptocurrency token dubbed “Learning Coin.” The token is set to lay a better knowledge for their staff how the distributed ledger technology works.

5. New Palestinian Prime Minister ______________ and his cabinet members were sworn in before President Mahmoud Abbas.
a)Youcef Yousfi
b)Mohammed Ishtaye
c)Abdelaziz Bouteflika
d)Abdullah Abdullah

Click here to View Answer
Answer b)Mohammed Ishtaye. New Palestinian Prime Minister Mohammed Ishtaye and his cabinet members were sworn in before President Mahmoud Abbas at his headquarters in the West Bank city of Ramallah .

6. World Hemophilia Day is held annually on _____________.
a)April 17
b)April 13
c)April 18
d)April 15

Click here to View Answer
Answer a)April 17. World Hemophilia Day is held annually on April 17 by the WFH. It is an awareness day for hemophilia and other bleeding disorders, which also serves to raise funds and attract volunteers for the WFH. It was started in 1989; April 17 was chosen in honor of Frank Schnabel’s birthday.The theme for 2019 World Hemophilia Day is “Reaching out – connect to your community”.

7. ____________ has been awarded the prestigious Celent Model Bank 2019 Award in the category of Financial Inclusion.
a)Fincare Small Finance Bank (SFB)
b)Fino PayTech Limited
c)‎India Post Payments Bank
d)‎Jio Payments Bank

Click here to View Answer
Answer a)Fincare Small Finance Bank (SFB). Fincare Small Finance Bank (SFB) has been awarded the prestigious Celent Model Bank 2019 Award in the category of Financial Inclusion, for ‘Redesigning Lending to Reach Small Businesses’. The award recognizes LAP (Loans Against Property) D.Lite, a tab-based solution designed and developed in-house by Fincare SFB for origination and instant underwriting of loans against property targeted at micro and small enterprises.

8. _______________has launched a unique proposition through its campaign #BijliOnEMI to pay electricity bill on EMIs.
a)HDB Financial Services
b)Power Finance Corp
c)Tata Capital
d)Bajaj Finserv

Click here to View Answer
Answer d)Bajaj Finserv . Bajaj Finserv through its lending arm Bajaj Finance Ltd. has launched a unique proposition through its campaign #BijliOnEMI wherein customers buying air-conditioners on EMI can avail an Insta Credit loan in their Bajaj Finserv Wallet which they can use to pay their electricity bills on EMI.

9. Ace cricketer ______________ has been named as the goodwill ambassador of the Indian team for the Street Child Cricket World Cup.
a)Hardik Pandya
b)Rohit Sharma
c)Mithali Raj
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)Mithali Raj. Ace cricketer Mithali Raj has been named as the goodwill ambassador of the Indian team for the Street Child Cricket World Cup. Captain of India’s woman ODI side, Mithali joins former captain Saurav Ganguly and IPL franchise Rajasthan Royals in supporting the team.

10. ADB committed to provide _______________ in sovereign loans to India in 2018.
a)USD 5 billion
b)USD 1 billion
c)USD 2 billion
d)USD 3 billion

Click here to View Answer
Answer d)USD 3 billion.ADB committed to provide USD 3 billion in sovereign loans to India in 2018, the highest level of assistance since sovereign operations began in the country in 1986, said the annual report of multilateral lending agency.

11. India is joining hands with ____________and the United Arab Emirates (UAE) to implement two projects in Africa .
a)Italy
b)Japan
c)China
d)Nepal

Click here to View Answer
Answer b)Japan .India is joining hands with Japan and the United Arab Emirates (UAE) to implement two projects in Africa as it seeks to extend its footprint on the continent where strategic rival China has made deep inroads.

Leave a Comment