Current Affairs Quiz – April 16 2018

Current Affairs Quiz – April 16 2018

1. India Meteorological Department Headquarters is situated in ____________.
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Kolkata

Click here to view Answer
Answer b) New Delhi. The India Meteorological Department has forecasted that India will receive a normal monsoon for the third consecutive year, with 97% rainfall of the long-period average.

2. Which IPL team has begin “Go Green” initiative?
a) CSK
b) KKR
c) RCB
d) RR

Click here to view Answer
Answer d) RR. Indian Premier League side Rajasthan Royals have begun their ‘Go Green’ initiative, in which the side will help plant one million saplings across the state of Rajasthan.

3. Which bank has become the second most valued bank in the country?
a) State Bank of India
b) Kotak Mahindra Bank
c) HDFC
d) Canara Bank

Click here to view Answer
Answer b) Kotak Mahindra Bank. Private lender Kotak Mahindra Bank beat State Bank of India for the first time to become the second most valued bank in the country.

4. Which Indian state use pigeons to communicate between police stations?
a) Orissa
b) Uttar Pradesh
c) Meghalaya
d) Assam

Click here to view Answer
Answer a) Orissa. The police said Odisha is the only Indian state that uses pigeons to communicate between police stations. The Odisha Pigeon Service started in 1946 when the army gave policemen 200 pigeons to communicate in areas with no wireless or telephone links, the police added.

5. Methodist Central Hall, Westminster is situated in____________.
a) Paris
b) London
c) New York
d) None of these

Click here to view Answer
Answer b) London. Prime Minister Narendra Modi will hold a globally broadcast address at London’s historic Central Hall Westminster on Wednesday, April 18 during his visit to the United Kingdom (UK).

6. Which actor has received Raj Kapoor Lifetime Achievement Award?
a) Jeetendra
b) Amitabh Bachchan
c) Salman Khan
d) Dharmendra

Click here to view Answer
Answer d) Dharmendra. Veteran actor Dharmendra will be conferred with the prestigious Raj Kapoor Lifetime Achievement Award as announced by Maharashtra’s Minister of Cultural Affairs Vinod Tawde.

7. Who has been appointed as Commonwealth youth ambassador?
a) Prince William
b) Meghan Markle
c) Prince Harry
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Prince Harry. Queen Elizabeth has appointed Prince Harry as a youth ambassador for the Commonwealth, a role that will see him encouraging young people to use the network of mostly former British colonies to address their challenges.

8.The biannual Army Commanders’ Conference has begun in__________.
a) New Delhi
b) Jammu Kashmir
c) Assam
d) Nagaland

Click here to view Answer
Answer a) New Delhi. The biannual Army Commanders’ Conference has begun in New Delhi. The opening address was given by Minister of State for Defence Subhash Ramrao Bhamre.

9. Who is the current Army Chief General?
a) Bipin Rawat
b) Subhash Rao
c) Vinoth Khajria
d) Arun Rawat

Click here to view Answer
Answer a) Bipin Rawat. The biannual Army Commanders’ Conference has begun in New Delhi. The opening address was given by Minister of State for Defence Subhash Ramrao Bhamre. Chaired by Army Chief General Bipin Rawat, the senior commanders has deliberated on specific issues to Army formations and Army as a whole at the conference.

10. Commonwealth summit opens in ___________.
a) Canada
b) London
c) Paris
d) New York

Click here to view Answer
Answer b) London. British Prime Minister Theresa May opened the Commonwealth Business Forum (CBF) in London, marking the start of the Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) with a message of using the organisation to challenge the forces of protectionism and promote greater trade.

11. The first health centre under the Ayushman Bharat scheme is inaugurated in__________.
a) Raipur
b) Bilaspur
c) Bijapur
d) Jagdalpur

Click here to view Answer
Answer c) Bijapur. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first health centre under the Ayushman Bharat scheme in Bijapur, Chhattisgarh. Under Ayushman Bharat, the government will open 1.5 lakh health and wellness centres by 2022, which will be equipped to treat a host of diseases, including blood pressure, diabetes, cancer and old-age illness.

12. The first MoU between Axis Bank and the Indian Army was signed in ________.
a) 2010
b) 2011
c) 2012
d) 2013

Click here to view Answer
Answer b) 2011. A Memorandum of Undertaking (MoU) was signed between the Indian Army and the Axis Bank on the Defence Salary Package. The first MoU between Axis Bank and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed on March 24, 2015. The current MoU is tailor-made to suit the requirements of serving soldiers, pensioners and their families.

Leave a Comment