Current Affairs Quiz – April 15 2019

Current Affairs Quiz – April 15 2019

 


1. Space scientist and Padma-Shri awardee _____________ passed away.
a)D. Babu Paul,
b)Dr SK Shivakumar
c)Nand Lal
d)Jacek Namieśnik

Click here to View Answer
Answer b)Dr SK Shivakumar. Renowned space scientist and former Indian Space Research Organisation Satellite Center (ISAC) director Dr SK Shivakumar passed away after suffering from an illness for the past ten days.

2. Renowned Hindi poet ___________died of cardiac arrest.
a)Jacek Namieśnik
b)Nand Lal
c)SK Shivakumar
d)Pradeep Choubey

Click here to View Answer
Answer d)Pradeep Choubey . Renowned Hindi poet Pradeep Choubey died of a cardiac arrest in his home here in the early hours of Friday. Choubey (70) was the younger brother of celebrated humorist, satirist and poet Shail Chaturvedi.

3. India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ was inaugurated in ____________, aimed at increasing voter awareness and educating people about the electoral process.
a)Mumbai
b)Delhi
c)Gurugram
d)Pune

Click here to View Answer
Answer c)Gurugram . India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ was inaugurated in Gurugram , aimed at increasing voter awareness and educating people about the electoral process. Haryana Chief Electoral Officer Rajeev Ranjan inaugurated the park in Vikas Sadan building complex.

4. Golfer _____________ clinched his fifth Masters and a 15th major title.
a)Brooks Koepka
b)Tony Finau
c)Xander Schauffele
d)Tiger Woods

Click here to View Answer
Answer d)Tiger Woods. Golfer Tiger Woods clinched his fifth Masters and a 15th major title, ending 11-year wait for a major title after overcoming career-threatening back problems. There were raucous celebrations around the 18th green as 43-year-old Woods finished with a two-under-par 70 to win on 13 under, one clear of fellow Americans Dustin Johnson,
Xander Schauffele and Brooks Koepka.

5. India’s _____________clinches Dutch International badminton title in Wateringen, The Netherlands.
a)B. Sai Praneeth
b)Harsheel Dani
c)P. V. Sindhu
d)Lakshya Sen

Click here to View Answer
Answer b)Harsheel Dani. India’s Harsheel Dani recovered from a game down to get the better of Denmark’s Mads Christophersen to clinch the Dutch International badminton title in Wateringen, The Netherlands.

6. ___________to host global ‘Ai Everything’ summit to empower global dialogue on the future of government, business and society.
a)India
b)UAE
c)UK
d)None of these

Click here to View Answer
Answer b)UAE. empower global dialogue on the future of government, business and society.

The inaugural ‘Ai Everything’ will take place at the Dubai World Trade Centre, DWTC, between 30th April and 1st May.

7. CBDT sets ____________deadline to dispose of demonetisation cases.
a)March 31
b)January 30
c)June 30
d)None of these

Click here to View Answer
Answer c)June 30 . Tax authorities have set a deadline of June 30 to clear up all demonetisation-related cases. In its interim action plan for the first quarter of 2019-20, the Central Board of Direct Tax (CBDT) has instructed its officials to “dispose of all cases related to demonetisation where assessment is required to be framed”.

8. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully test fired 1,000 km strike range sub-sonic cruise missile named _____________- from Odisha coas.
a)‘shahash’
b)‘Nirbhay’
c)‘Nidar’
d)‘Shakti’

Click here to View Answer
Answer b)‘Nirbhay’. The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully test fired 1,000 km strike range sub-sonic cruise missile named ‘Nirbhay’ from Odisha coas. India’s Aeronautical Development Establishment has said the cruise missile is India’s first indigenously designed and developed long-range missile.

Leave a Comment